Hjemmekino-tips

Tips til hjemmekino

Dagene, ettermiddagene og kveldene kan bli lange nå som verden har stoppet litt opp. Her finner du filmer som vi har tipset om tidligere i Barn i Byen og som er tilgjengelig på ulike strømmetjenester.

Chihiro og heksene 
Aldersgrense: 7 år 

Den japanske filmen fra 2001 har trollbundet publikum verden over. 
Filmen handler om Chihiro som er ti år og skal flytte til en ny by med foreldrene sine. På veien tar de en snarvei, noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer frem til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men som er et badehus for slitne ånder. 
‘En perle av en animasjonsfilm’ sa vår anmelder.

Nå er den, og andre filmer fra Studio Ghibli, tilgjengelig på Netflix Mysteriet Herr Link

Aldersgrense: 6 år.

Sir Lionel Frost er desperate etter å komme inn i den kuleste oppdagerklubben i London. Da han mottar et brev som inviterer han til å være med på å finne bevis for Big Foots eksistens drar han sporenstreks til USA. Men avsenderen av brevet er Big Foot selv.. 

 «Filmen er laget med kjærlighet» skrev vår anmelder. Den er laget i stop-motion, en teknikk som tar laaang tid. Anmelderen vår likte actionscenene godt, men var ikke så imponert over vitsene. De hadde han hørt hundre ganger før. Filmen fikk totalt sett tommelen opp og ble anbefalt for hele familien. 

Tilgjengelig på Viaplay 

Sommeren med Tess
Tillatt for alle

Denne nederlandske filmen ble vinneren av Barn i Byens filmpris under Barnefilmfestivalen i 2019. Filmen handler om ti år gamle Sam som har planer om å bruke sommerferien til å øve seg på å være på egenhånd, i tilfelle noe skulle skje med familien og han skulle bli alene. Planene går fint, men så møter han Tess som leter etter sin far. «Folk synes ofte jeg var rar, men Tess var mye rarere», sier Sam.
«Det er en feelgood film som minnet oss på å skape minner og å bruke tid sammen med dem vi er glad i, og ikke ta de for gitt» sa barnejuryen i deres begrunnelse. 


Tilgjengelig på Canal Digital, Blockbuster og iTunes StoreEkspedisjon Knerten
 
Tillatt for alle

Lillebror og Knerten har flyttet til Vestlandet. De drømmer om å bli polfarere, men på Vestlandet er det ingen snø. Hvis de vil ha ordentlig snø må de opp på fjellet. En dag forsvinner Knerten, og det er opp til Lillebror å redde han..

Vi sendte barnejuryen fra 2017 for å sjekke filmen. De syntes «Ekspedisjon Knerten» var både morsom, fin og spennende selv om den nok passer best for de som er litt mindre enn dem selv (de er alle 12-13 år da de så filmen). De anbefaler den for de fra fire år og oppover. 

Filmen handler om det å være modig, om vennskap og det å ikke gi opp drømmen din, uansett om du er en liten lillebror eller en kvist.

Tilgjengelig blant annet på Canal Digital, Viaplay og Sumo

 

De utrolige 2
Aldersgrense: 6 år.

Hele 14 år tok det fra første filmen om superheltfamilien til denne oppfølgeren kom. I filmen får superheltmamma Elastika et oppdrag, nemlig å gjøre forbudte superhelter lovlige igjen. Vi følger hennes spenningsfylte arbeidshverdag med høy actionfaktor, mens superheltpappa Herr Utrolig blir sittende igjen med ansvaret for å få hjulene til å gå rundt i familiens hverdagsliv. 
Tre syv år gamle gutter og en mor sjekket filmen for Barn i Byen. De tre guttene sitter fremoverlent og blir fanget fra første sekund, men de mister litt fokus en stund midt i filmen når det ble litt mye fokus på familielivet. Disse scenen er jo et pluss for de voksne seerne, men det er actionscenen barna synes er gøyest. Filmen får tommel opp av tre gutter og en mor. 

Tilgjengelig blant annet på Canal Digital, Viaplay, Blockbuster You Tube og SF AnytimeDen Lille Prinsen
Aldersgrense: 6 år

Det er ikke bare-bare å finne en film som fenger tre gutter på 14, 12 og 6,5 år. Men underveis i «Den Lille Prisen» blir det veldig klart at her har filmskaperne laget en film som faktisk fenger alle tre guttene, og mor selv.

Filmen er basert på den kjente boka med samme navn, men historien er utvidet. I grove trekk handler den om en liten jente og hennes mor, som lever i en verden hvor det er viktig å bli best mulig. De flytter til ett veldig A4 strøk, men får en nabo utenom det vanlige. Naboen er eksentrisk, kreativ og kunstnerisk, en motvekt til samfunnet ellers, og som åpner en ny verden for hovedpersonen. Her blir vi med to gode venner på en reise utenom det vanlige. 
Vår voksne anmelder måtte tørke en tåre underveis, både av latter og medfølelse. 

Historien er god og har et viktig budskap som ligger som grunn for filmen, som kom godt fram uten å virke dominerende. 

Tilgjengelig på iTunes Store Los Bando 

Tillatt for alle.

I 2018 stakk denne norske (off)road filmen av med Barn i Byens filmpris under Barnefilmfestivalen.
Filmen handler om et garasjeband, en drøm om NM i rock og forviklinger langs veien. På veien til Tromsø og NM i rock møter de mange hindringer, og både håpet og farten blir brått senket ned av folk og følelser. Barnejuryen ble blåst av banen av denne perfekte kombinasjonen av gode skuespillere, spenning, fine bilder, kul musikk og komedie. Dette er filmen du ikke kan gå glipp av, mente barnejuryen.
Men vinner Los Bando NM i rock?  Det må du se selv. De vant i alle fall Barn i Byens filmpris 2018.

Tilgjengelig på Viaplay og Canal DigitalLøvetannbarn

Aldersgrense: 9

Da Løvetannbarn vant Barn i Byens filmpris i 2017 var barnejuryen så imponert over filmen at de ville se den to ganger. 
Denne franske animasjonsfilmen handler om Isak, kalt Løken, som havner på barnehjem da moren hans dør. På barnehjemmet møter han andre barn som også har vonde minner med seg i bagasjen hjemmefra. «Gjennom filmen opplever du både kjærlighet, frustrasjon og tristhet» skriver våre anmeldere fra barnejuryen. «Alle seks representanter i juryen fikk tårer i øynene av denne filmen og det var ikke vanskelig å føle empati og bli glad i hovedpersonen Løken» fortsetter de. 
Løvetannbarna er en fengende, men ikke minst viktig historie.
Filmen har fått 9 års grense nettopp fordi den tar opp temaer som er vanskelige. 

Tilgjengelig på Canal Digital, iTunes Store og Blockbuster

 

Flere forslag til aktiviteter