Bysafari

Bysafari og grafittijakt

Tekst: Ragnhild Friis-Ottessen Foto: Tove K. Breistein

Innimellom smau, på vegger, tak og bosspann er det en endeløs og stadig skiftende verden av gatekunst som popper opp, males over og dekkes av nye. Visste du at flere av de kjente bildene som henger på vegger i glass og ramme første gang så dagens lys på en vegg i for eksempel Bergen?

Ikke deres eget navn
– Sjekk denne! Levi peker henrykt på en noe uvant fremstilt Dora; utforskeren som kaster opp i et smug i Steinkjelleren. Den er lett å gå glipp av for den som står med ryggen til og beundrer en svær Ziggy Stardust malt over en gigantisk vegg.

– De skriver alltid hvem som har laget bildet på veggen, det står ved siden av, men det er ikke så ofte de bruker navnene sine, forteller Levi. Han leser seg bortover veggen: – Nimi, RC, de skriver ikke de ekte navnene fordi det er ikke egentlig lov å tagge.

Vi går videre over Bryggen og til Søstrene Hagelin. Noen fiskekaker senere har vi følge med Aurora (5) og Ludvig (3). Vi skal til skur 14 på Nordnes og se på gatekunst.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Kunst som det er lov å røre.

En leken strek på veggen

På veien ser vi mange skriblerier på vegger og postkasser som er mer av typen raskt skrift, eller kruseduller.

– Kanskje de øver seg? foreslår Aurora. Når man er på jakt etter gatekunst så dukker det plutselig opp veldig mye å se på.


– Dette er det garantert Barnslig som har laget! sier Levi på kjenner-vis når vi er fremme. Og ganske riktig, den store blå blekkspruten med dykkerhjelm er Barnslig sin lekne strek og midt i blinken for gatekunst-detektivene våre.


Kunst til å ta på
Men ikke alle taggene er morsomme, noen vil ha oss til å tenke eller si fra om noe viktig. Vi stopper foran en havfrue og ser lenge på den. Levi rynker på nesen.

– Her er det jo både plastposer og snusboks i havet? Denne tror jeg handler om å ikke kaste søppel i naturen.

Aurora stryker hendene over de fine fargene og løper rundt hjørnet for å se mer. Hun stiller seg fornøyd foran en stor tag og peker på en fargerik A.

– Dette er min bokstav! A! Denne var kjempefin!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Aurora forelsker seg i en søt hund.

Til forskjell for andre museum er det lov å røre kunsten her. Det er til og med lov å prøve å lage en menneskelig stige for å ­løfte hverandre opp for å se bildene høyt oppe.


Vi raser videre gjennom gågaten og over klosteret. På baksiden av inngangen til Klostergarasjen er det flere ulike tagger. Aurora forelsker seg i en søt hund.


– Hunder er mitt yndlingsdyr. Jeg er veldig flink til å passe på hunder.


Barna er enige om at denne var fin, og forsvinner videre på jakt etter flere skatter.

Lovlig grafitti
Turen ender ved Sentralbadet og byens lovlige grafittivegg. I 2004 ble veggen vedtatt som grafitti­vegg av byrådet. Her har flere kjente og ukjente kunstnere boltret seg siden, og det er en konstant utskifting av motiver på veggene. Aurora kikker begeistret på de fargerike veggene.

– Jeg liker best de som ser ut som ekte dyr, sånn som den!


Hun peker på en liten firfirsle i gult og svart som ingen av oss andre hadde fått med oss, men som er i perfekt øyehøyde for en femåring.

Nå får vi selskap på turen av Siri Røiseth, som er en bergensbasert gatekunstner og illustra­tør. Siri har 2-årig utdannelse i illustrasjon ved Høyskolen Kristiania og bachelor i internasjonal markedsføring ved BI, og bryter nok med den stereotypiske fremstillingen man kan ha av en tagger.
Mange har nok et forhold til illustrasjonene hennes med søte pingviner eller kranen på Laksevåg. Men hun står også bak flere kjente gatekuntsverk som pingvinen på el-sparkesykkel eller Yoda med ansiktsmaske.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Gatekunstneren Siri Røiseth foran sin kanin på rømmen.

En kjempe-squash

Siri har akkurat fullført sin til nå største piece sam­men med graffitikunstneren Squash på sentral­-badet, og barna får store øyner når hun forteller det.

– Ofte når vi har laget noe, legger vi det ut i sosiale medier, og så er gatekunst-jegere som går ut å leter etter dem. Det blir en slags skattejakt.


– Skriver du alltid på navnet ditt? skyter Levi inn.


– Ikke med en gang, noen ganger venter jeg litt, fordi det kanskje ikke ble sånn som jeg så for meg, eller for å se om det går greit med plasseringen, svarer hun smilende.


– Hva er den største du har laget? spør Levi.


– Det er faktisk den som er her, skal vi se? Jeg har lyst å lage flere store illustrasjoner så det øver jeg på.


På baksiden av sentralbadet finner vi kunstverket. «Squash» med store bokstaver og en kanin og Elmer Fudd. Aurora syns kaninen er skikkelig fin, og løper bort for å se.


– Men hvordan gjør man det, når man lager noe som er større enn deg? undrer Levi.


Siri forteller at denne ikke er større enn at hun kunne stå, men at man kan bruke både stige og lift hvis man skal dekke en stor vegg.


– Men jeg maler ikke med harde streker med en gang, jeg skisser opp mange ganger.


– Men skjer det noe hvis man tegner der det ikke er lov?


– Ja, man kan få bot og kjeft av politiet.


Levi ser på Siri, og fyrer løs et spørsmål han har sittet på en stund: – Har du tegnet steder som ikke er lov?


– Ja, men aldri på noen sitt hus eller sånn, jeg har bare tegnet på steder som ikke er så fine, slik at det kan pynte opp, svarer Siri. – Vi i gatekunst miljøet tenker kanskje ikke så mye på at barn er publikum for det vi lager, men det er en skikkelig fin tanke, sier Siri.


Gatekunst-tur er skikkelig gøy, og veldig enkelt. Og det trengs ikke noe særlig forkunnskap for å gå på jakt. Man kommer langt med litt googling, og det finnes store og små kunstverk over alt i byen.


God jakt!



FAKTA:

For mer inspirasjon om gatekunst:
- streetartbergen.no
- gatekunstkart.no
- Facebook: gatekunst i Bergen

Flere forslag til aktiviteter