Boktips

Gi meg en klem

Av alle korona-restriksjonane vi lever under, er klemme-forbodet kanskje det vondaste. Besteforeldrefang har ikkje godt av å stå tomme. Og sjølv om digitale hjarta er fine til sitt bruk, kan dei aldri erstatte varmen frå mjuke armar om halsen.
I  den gripande biletboka «Gi meg en klem» møtar vi kaktusen Felipe som ikkje er som dei andre. Det einaste han vil ha, er ein klem. Han strekkjer dei små kaktusarmane sine ivrig i været, men uansett kor Felipe vender seg, møter han berre stikkande piggar og avvisande blikk.
Les Hege Rognøy Fossåskarets anmeldelse av «Gi meg en klem» her

Svart humor

Med «Estragons historier - Rotte­fangeren fra Sorø» lanserte Gaute Heivoll en ny bokserie for barn, der historiene handler om et par rotter med nær tilknytning til kirken. Den ene, Siful, er organist. Den andre, Estragon, bor under jorda på kirkegården. Der lever han bokstavelig talt av pengesedler, som han spiser. Disse blir han forsynt med av Siful, som tar med seg kollekten gjennom de underjordiske gangene som fører til Estragons gjemmested.  I bytte mot pengesedlene forteller Estragon historier fra sitt mangfoldige liv. 
«Dette er en lovende opptakt der Heivoll får brukt en mer sprelsk og løssluppen side av sitt utmerkede fortellertalent» skrev Randi Berge Wandrup i sin anmeldelse av boka som du kan lese her 

Fortryllelse som varer evig

Kylling rømmer fra hønsegården fordi den er lei av å bli vekket opp av en hane klokken fire hver morgen. På sin vei møter den andre dyr og fugler som kommer med forskjellige råd om hvordan den bør innrette seg. Fuglebadet er et av disse stedene, der fuglene har samlet seg «for å vente på posten». 
Svensk-norske Fam Ekman har i snart 50 år lagd barnebøker som i enhver forstand kan kalles fortryllende. Hennes fantasieggende historier, ofte med henvisninger til eventyr og fabler, har i seg en stemning av mystikk og undring. Hun illustrerer sine bøker selv, i en stil som har et så sterkt særpreg at man øyeblikkelig ser at dette er signert Fam Ekman. «Møte ved fuglebadet», har alle de elementene som er karakteristiske for Fam Ekman. 

Les hele anmeldelsen av Randi Berge Wandrup her

Snømannens jul

«Snømannens jul» tek til som ei tradisjonell julefortelling. Det er duskmørk kveld, og snøkrystallar svever over ein sovande by. Det er ro og fred i både teikning og tekst; «Mens snøen dekker skur og slott, skal vi få sove trygt og godt.» Men for snømannen, som står på utsida av det varme fellesskapet, er vinternatta kald og einsam.

Sondre Lerche er mest kjend som musikar og artist. I januar i år debuterte han som forfattar med essaysamlinga «Alle sanger handler om deg». «Snømannens jul» er Sondre Lerche sin debut som barnebokforfattar og er vakkert illustrert av Victoria Sandøy. 

Anmeldelsen skrevet av Hege Rognøy Fossåskaret kan du lese her, og vårt intervju med Sondre Lerche finner du her

Skolestarten

I «Hvordan begynner man på skolen?» av Anna Fiske får vi oppleve en troverdig skolestart gjennom informativ tekst og fargerike tegninger. Vi får se at rektor hilser på alle førsteklassingene i skolegården, og at læreren viser klassen hvor toalettet er. I tillegg til å gi en grundig innføring i skolestarten, har boken oppgaver som inviterer små og store lesere til å undre seg og forberede seg sammen: Hvordan tror du at stolen din ser ut? Hva tror du man pleier å ha i et pennal?

«Hvordan begynner man på skolen?» er en relevant bok også etter at skoleklokkene har ringt ut etter første skoledag, og kanskje kan det være nyttig å hente boken frem igjen fra bokhyllen neste år? For hver ny høst betyr nye begynnelser; nye trinn, nye klassekamerater, nye lærere og nye skoler. 

Anmeldelsen skrevet av Hege Rognøy Fossåskaret finner du her

Astrid Lindgren

Biografier for barn har vært presentert på forskjellige måter. Vår anmelder tør påstå at Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisatos bok «Astrid Lindgren» er et unikt prosjekt.  
Teksten er todelt. For det første fortelles historien om Astrid Lindgren kronologisk, fra barndom til død. Akkurat som Lindgren selv skriver med åpenhet om voksnes problemer i sine barnebøker, har Bjorvand valgt å gå inn på de vanskelige periodene i forfatterens liv. Man kan skrive om alt, men språket må brukes med omhu. For det andre er teksten avbrutt med spennende anekdoter og kuriositeter fra livsløpet, skilt ut under spalter som har tittelen «Vet du hva?». Dette bryter opp teksten på en kreativ og leservennlig måte, sammen med utvalgte og velvalgte Astrid Lindgren-sitater utover i biografien. Disse sitatene er kildebelagt bakerst i verket, sammen med en tidstavle.

Bjorvand har fortalt at hun jublet da hun fikk høre at Lisa Aisato hadde sagt ja til å illustrere boka.
Det hadde hun all grunn til. Tegningene er poetiske og gjennomlyste. 

Anmeldelsen av Randi Wandrup finner du her

Flere forslag til aktiviteter