Boktips_67_Astrid Lindgren cover.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen–Kristiansand nr. 4/2016

Boktips! Varmt og vakkert om Astrid Lindgren

Boken om Astrid Lindgren er makeløs og ærlig, og vil glede både små og store fans.

Boktips av Randi Berge Wandrup

Biografier for barn har vært presentert på forskjellige måter. I sin tid kunne oversatte bøker i «Historien om»-serien fortelle om ulike personligheter, fra Florence Nightingale til Walt Disney. I nyere tid har ulike varianter vært utprøvd når forfattere og illustratører har forsøkt å gi livsskildringer av personer som Edvard Munch, Gro Harlem Brundtland eller Alf Prøysen.

Et unikt prosjekt
 
Jeg tør påstå at Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisatos bok «Astrid Lindgren» er et unikt prosjekt. Bjorvand er spekket med kunnskap om Lindgren etter å ha arbeidet med hennes bøker i en årrekke i akademisk sammenheng. Hun skrev en hovedoppgave om Pippi Langstrømpe og Ronja Røverdatter, og har undervist i en årrekke i barnelitteratur og billedbøker ved Universitetet i Agder. Denne massive erfaringen og kunnskapen virker på ingen måte tyngende når Bjorvand forteller historien om en av barnas yndlingsforfattere til de yngste leserne. 

Går ikke utenom problemene
Teksten er todelt. For det første fortelles historien om Astrid Lindgren kronologisk, fra barndom til død. Bjorvand har valgt å ta med krisene i Lindgrens liv; hennes graviditet med en gift mann da hun var 18 og hennes liv som enslig mor mens barnet bodde på et pleiehjem i Danmark. Senere hennes ekteskap med en mann som både var drikkfeldig og kvinnekjær. Akkurat som Lindgren selv skriver med åpenhet om voksnes problemer i sine barnebøker, har Bjorvand valgt å gå inn på disse vanskelige periodene i forfatterens liv. Man kan skrive om alt, men språket må brukes med omhu.

For det andre er teksten avbrutt med spennende anekdoter og kuriositeter fra livsløpet, skilt ut under spalter som har tittelen «Vet du hva?». Dette bryter opp teksten på en kreativ og leservennlig måte, sammen med utvalgte og velvalgte Astrid Lindgren-sitater utover i biografien. Disse sitatene er kildebelagt bakerst i verket, sammen med en tidstavle.

Poetiske illustrasjoner 
Bjorvand har fortalt at hun jublet da hun fikk høre at Lisa Aisato hadde sagt ja til å illustrere boka. Det hadde hun all grunn til. Tegningene er poetiske og gjennomlyste. De står på egne bein, samtidig som de rammer inn og understreker teksten. Dette er makeløst og inspirert illustrasjonskunst, enten den fyller flater i det store formatet eller tjener som bittesmå vignetter. «Astrid Lindgren» er en meget vakker bok, en barnebiografi i særklasse som står støtt i bokhylla ved siden av den svenske, ikke nobelprisvinnende forfatterens egne bøker. 

Andre Artikler