sommeren med tess 2_BRIGDE.jpg
01. juli 2020

Vakker og hjertevarm.

Vinner av Barn i Byens filmpris 2019.

Det debatteres heftig rundt bordet. Det er på tide å kåre en vinner. Men Barn i Byen-juryen er slettes ikke enige…

Tekst: Mette Cecilie Johansen. Foto: Martin Granum

– Jammen, jeg synes den andre filmen skal vinne, sier et jurymedlem og slår dramatisk ut med armene.
Det er fredag formiddag og juryen har sett den syvende, og siste, filmen som er nominert i sin kategori. De har diskutert alle filmene og sitter nå igjen med to mulige vinnere. Fem jurymedlemmer som har forskjellig syn på hvilken av de to filmene som bør vinne den gjeve prisen, noe som egentlig er veldig gøy. For når de er uenige og må forklare hvorfor de synes akkurat den filmen fortjener å vinne, tenker de seg godt om og kjemper for filmen.

Aliens, hackere, hekser og fotballspillere
Filmene som Barn i Byen-juryen har sett er alle spillefilmer. Syv ganske forskjellig filmer om alt fra en bestefar som egentlig er en alien, en hacker som blir dratt inn i et farefullt oppdrag, en bestemor som begynner å bli dement, en jente som viser seg å være heks og den beste spilleren på fotballaget som flytter og plutselig må kjempe for en plass på laget. Og så de to det står om nå; «Sommeren med Tess», en nederlandsk film om vennskapet mellom Sam og Tess og «Binti», en belgisk film om ei jente som er vlogger og ulovlig immigrant. Juryens jobb er ikke enkel, for filmene tar opp viktige temaer, og begge er verdige vinnere.

Det er en feelgood film som minnet oss på å skape minner og å bruke tid sammen med dem vi er glad i, og ikke ta de for gitt


Rørende, hjertevarm og feelgood
At valget til slutt faller på nederlandske «Sommeren med Tess» er fordi juryen synes filmen var både vakker og hjertevarm. Det var flere scener som rørte juryen til en aldri så liten tåre i øyekroken. Samtidig er filmen morsom og fin. De synes den var solid laget, med både gode skuespillere og flott musikk.
– Den var faktisk ganske beroligende, sier Alex når han skal beskrive vinneren.
Filmen handler om ti år gamle Sam som har planer om å bruke sommerferien til å øve seg på å være på egenhånd, i tilfelle noe skulle skje med familien og han skulle bli alene. Planene går fint, men så møter han Tess som leter etter sin far. «Folk synes ofte jeg var rar, men Tess var mye rarere», sier Sam.
Når diplomet deles ut dagen etter står det i juryens begrunnelse: «Det er en feelgood film som minnet oss på å skape minner og å bruke tid sammen med dem vi er glad i, og ikke ta de for gitt.»
Og det kan være godt å bli minnet på iblant.
Barn i Byen bukker og takker Alex, Mathilde, Victoria, Sofia og Snorre for den aldeles glitrende jobben de gjorde i juryen 2019.
Dere er supre å se film sammen med, og det er så gøy å høre dere diskutere film.
Tusen takk!


Andre Artikler