Tips til 21 lekende uterom

Den oransje manet

Et universelt utformet uteareal 

I bakken nedenfor Damsgård hovedgård står det en lysende oransje manet på fargerikt,  mykt  "teppe». I maneten kan dere klatre og utforske og herfra beundre utsikten over Laksevågbukten. 

Lekeplassen er Laksevågs nye sosiale møteplass. Foruten den oransje klatre-maneten, er det sving-karusell, rutsjebane, sandkasse, benker og griller. Plassen har universell utforming og karusellen er rullestoltilpasset.

Og rett ved siden den nye lekeplassen, kan dere også spille basket, fotball og sandvolleyball - og i Kirkebukten rett nedenfor er det enda flere klatremuligheter og bordtennisbord som inviterer til mer aktiv lek. 

Med andre ord, dette er plassen og området for alle aldre med ulike interesser og aktiviteter. 

Ny flerbruks aktivitetssone

Nå har alle barn på Løvstakken, Kronstad og i byen fått ny tumleplass

Fotball, basket, klatring, hopping, sykling, spill - hva mer kan barn og unge ønske seg av en og samme plass? 

I Solheimsgate har unge og barnefamiliene fått et nytt sted å henge. En tidligere stor grusflate er brutt opp i mindre rom med ulik soner. Her venter en flerbruksflate for ballspill, sykkellek og nabolagssamlinger. Her er trampoline, klatrelek og bocciabane, spise,- og oppholdssoner med fellesgrill, soner for mer tilbaketrukket samvær, takoverbygg og strømuttak. Belysning gjør plassen mer tilgjengelig, og gir flere bruktimer også gjennom vinterhalvåret.

Det er bare å nyte! 

Mye lek på liten plass

Den nye lekeplassen i Lien overrasker

Det er ikke store plassen, men på hjørnet av Nordre Skogvei og Lien, dukker det plutselig opp en liten boltreplass med mange muligheter. Et Tobias-tårn, rutsjebane, grillmuligheter, klatring, lekehus og fine benker og bord å spise nistemat på. 

I et område som gjennomgår raske og store endringer skal Lien lekeplass være en møteplass som bygger opp under tilhørighet og identitet.

Lien lekeplass åpnet i juni og gir farge og felleslek til området. 

Balanse og boccia i Byparken

Lek og boccia-spill  for hele familien 

Neste gang dere er på bytur, anbefaler vi et lekent stopp i Byparken ved Kode2.
Barnas Byrom står bak dette lekne grønne pusterommet midt i sentrum med vannlek, balansestokker og en bocciabanen.
Og boccia-kulene? De låner du helt gratis på Smakverket, kafeen på Kode2. 

Lekeplass ved vannet

Lek ved Damsgårdsundet 

Damsgårdsundet byr ikke bare på nærhet til vann og båtutsikt og Småpudden, Innimellom husrekkene venter også lekne plasser som er virkelig godt arealutnyttet. 

Med inngang fra Damsgårdsveien venter et åpent lekent byrom med dobbel-rutsjebane, innebygget fotballbane og trampoliner – med sjøutsikt. 

Se Barn i Byen juniorenes favoritt-tumleplasser: www.barnibyen.no/bergen/forslag-til-aktivitet/6-tumleplass-favoritter

Lekent pusterom

Vi fant, vi fant ... 

I trange gater og smau dukker det plutselig opp lekne pusterom. Denne eventyrlige lille lekeplassen fant vi i Lille Øvregaten.
Koren Wibergs lekeplass byr på nedsenkede trampoliner, sandkasse og lekne former til å utforske. Absolutt verdt et lite besøk. 

Lekeeldorado på Nordnespynten

Klatre, spille og hoppe? 

Nå har Nordnes fått et nytt lekeområde. Helt på kanten av Nordnespynten, kan du nå hoppe på trampoliner, spille på uteinstrumenter, klatre og leke – mens du nyter utsikten og båttrafikken til og fra Bergen.

Lekeplassen som har fått navnet «Lydbølgen» ligger tett på Nordnesparken og Akvariet, og er et flott utfluktsmål i all slags bergensvær. 

Hvorfor er det så få lekeeldoradoer i Bergen?
Les debattinnlegget fra Barn i Byen: 

www.ba.no/bergen-burde-vart-et-lekeeldorado-for-barn/o/5-8-1400307

En skjult lekeplass-skatt

Kanskje trodde du at dette var en privat hage? 

Joda, det er lov å gå innenfor porten. I Øvregaten finner du kanskje byens mest skjulte lekeplass. Grevehagen er en intim og vakker grønn lekeplass som byr på både husking og avslapning. Ta med matpakken hit neste gang dere rusler rundt i byen og på Bryggen. 

 

7-fjells sklien

Tør du å prøve 7-fjells sklien?

Det var en gang en kunstner som drømte om at turen på byfjellene skulle avsluttes med et eviglang rutsjebanetur. Kunstner Imi Maufes drøm er nesten gått i oppfyllelse. I bakken ovenfor Skansen Brannstasjon venter en 25 meter lang sklie som er åpen for alle. Ved inngangen til «7-fjells sklien» henger et bilde av en mann med flosshatt – for her er alle velkommen; små byborgere, voksne damer og menn med hatt. Enten du er på vei hjem fra jobb, på vei til fjells og naturen, så kan du ta deg en tur i en 25 meter lang tunnel som garantert gir magekiling – helt gratis!

Nedenfor rutsjebanen finner du også trampoliner, klatrevegg og disser i alle varianter – etter sterkt ønske fra nærmiljøet på Skansen. 

Plassen for action

Plassen for action, sprett og hengekøye-ro

Vi har flyttet oss til Loddefjord og funnet lekeplassen med både skaterampe, trampoline, basketballkurv og hengekøye. Selv om plassen ikke er stor, skaper soneinndelingen og de ulike platåene rom for mange ulike aktiviteter. Du finner bydelens nye actionplass foran Elvetun (like bak Vestkanten) - som også rommer junior og ungdomsklubb. 

Plassen stod ferdig renovert i juni 2020, og er allerede blitt en populær samlingsplass for barn og unge. 

Eventyrlig på Laksevåg

Frister det å nyte livet i en kokong midt i en eventyrskog? 

Lyreneset friluftsområde på Laksevåg er blitt et nytt eldorado for alle som liker å bade, leke, fiske og gå på opplevelser. Bergen kommune har våren 2019 oppgradert område med stier, turveier, kollbøttestativ, kokonger, hoppestupper, sklie, gapahuk, bålplass og fiskemuligheter med utsikt til fjord og fjell.  

Resultatet er blitt eventyrlig. I sjøkanten er det anlagt badetrapp rett ned i fjorden og du finner fruktrær og bærbusker til fri plukk. Husk å få med deg den keiserlige historien om paraplymesteren og Keiser Wilhelm av Tyskland. 

Lyreneset friluftsområde ligger mellom Olderneset og Gravdalsneset, i enden av Lyrenesveien. 

Tveiteparken lekeplass

Plassen å treffes 

– Vi gir denne lekeplassen terningskast 6, forteller de to ivrige venninnene Alvilde og Isabella. 

Barn i Byen treffer de to jentene på Tveiteparken lekeplass – tett på naturstier, vann og med flott utsikt utover Tveitevannet. Det populære turområdet rundt Tveitevannet har med denne lekeplassen fått et samlingspunkt som kan brukes både til lek, grilling og fellesskap.  

De to venninnenes begeistring skyldes først og fremst at det er så mye å gjøre her. Den nye lekeplassen er utformet med særlig vekt på aktivitet og sanselige opplevelser. Her venter både lydlek, rutsjeturer, balansetester og klatring. 

– Har du sett trampolinene? spør de to jentene og viser vei. Og så sannelig, litt skjult i det grønne gresset, står tre nedsenkede trampoliner. 

Lekeplassen ligger i enden av Tveitevannet, ikke lange spaserturen fra Bybanestoppet på Sletten og Slettebakken skole.

Samlingspunktet i Sophus Pihlsgate

Et samlingspunkt i Sandviken – også for de voksne! 

På lekeplassen i Sophus Philsgate i Sandviken er farger og materialer nøye planlagt med hensyn til at det skal harmonere med byrommet. Her finner du fugleredehuske, sandkasse med vannleg, trampoline m.m. Det er en liten plass, men en perle, som du vil ha glede av om du er i området. 

Lek i Nygårdsparken

Byens perfekte utfluktsted  

Med sitteamfi, idyllisk dam, elv, pikinkborder, åpen kafe, klatrevegg, trampoliner og tauverk å utforske, er det ingen problem å bruke en hel dag i knutepunktet i øvre delen av Nygårdsparken. Her blir det også arrangert baykafe, matverksteder, Pop Lab, eventyrspill og åpne verksteder i helgene. Et perfekt utfluktsted for familier, barnehager, SFO, besteforeldre, tanter og onkler. 
Du finner Knutepunktet i øvre del av Nygårdsparken, inngang fra Parkveien.   

Nytt liv i Sætreparken

En sliten historisk park er blitt gjenreist til et staselig grøntområde    
I jakten på lekeplasser flytter vi oss ut av Bergen sentrum og til den mest solrike plassen i Ytre Arna. Et anonymt og forfallent område, er blitt forvandlet til en lysende boltreplass.  

På lekesletten finner du trampoline, klatretårn, sandkasse, hoppestokker, lekehus, balanselek og en rød løper som leder til parkens miniparsellhage. Her har Ytre Arna barnehage plantet solsikker og grønnkål. Et lekehus forbinder den øvre delen av parken med den nedre. Lysskupturer som lyser opp i mørket er utformet som trådsneller, og viser tilbake til tekstilindustrien som en gang var viktig i Ytre Arna. Også fugler og insekter er tenkt på med gamle stubber og trestokker som er tatt vare på, og insektvennlig beplantning. 

Sætreparken ligger ved Sætrevegen 28 i Ytre Arna. Bussrute 91 fra Åsane Terminal går til Ytre Arna sentrum, som er fem minutters gange fra Sætreparken. 

Boltreplass i høyden

Lek i høyden  

Siden februar 2017 har barn i alle aldre boltret seg i et helt nytt nærmiljøanlegg på Skansemyren. Her venter utfordrende hinderløyper, uvante treningsapparater, trampoliner og gapahuk. Anlegget er åpent 24/7 og er helt gratis. 

Ta med deg venner, naboer, familie og andre du kjenner, og bruk en hel dag på å leke og utforske med utsikt over byen. 

Lekeplass med utsikt

Lekeplass med majestetisk byutsikt  

Fra toppen av Klosterhaugen lekeplass på Nordnes kan du nyte en majestetisk utsikt. Herfra kan du peile deg ut byens kirkespir og byens fjell; som Løvstakken, Ulriken og Fløyen. Snur du deg rundt får du øye på Vågen og Askøybroen. 

I 2013 ble lekeplassen på toppen oppjustert og rehabilitert av Barnas Byrom. Her venter disser, kanin-rutjsebane, balansestokker, lekehus og sandkasse – det hele satt oppå et blått, mykt og bølgende underlag. Klosterhaugen lekeplass er et perfekt turmål. 

Lekeplass med insektshotell

Lekeplass med insektshotell og fruktrær 

Barn i Byen har oppdaget en liten skatt av en lekeplass i Sandviken. I Amalie Skramsvei dukker det plutselig opp en lekeplass med litt uvanlige lekeapparater: hinderløype med fargerike trestubber, svingstenger, en krabbetunnel, insektshotell, et veltet tre, en stor buete sandkasse og en tunnel som er spennende å utforske – både under og over. 

Bak denne litt uvanlige lekeplassen, står studenter fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS), som også fikk ideen til å plante fruktrær på en av byens lekeplasser.

Parkourpark på Laksevåg

På Laksevåg venter en park for alle parkourinteresserte 

På Leitet i Laksevåg (like ved Laksevåg Senter) har Grønn Etat forvandlet en sandkasse og en gressplen til en tøff hinderløype for unge over åtte år. Ungdommer på Laksevåg savnet et samlingspunkt, og sammen med Barnas Byrom ved Grønn Etat har de unge i bydelen vært aktive i utviklingen av parkouranlegget. 

Testsone for aktivitet

En rullerende sykkelpark.

Først stod sykkelparken i Marken, vis a vis jernbansestasjonen, nå finner dere installasjonen i Åslia på Rolland (Åsane) (pr. 10. mars 2021). 
En sykkelpark som egner seg både til sykkel og til balansetrening til fots. Ta med sykkelen eller løpebeina dine og test i vei før den flyttes videre til andre bydeler. 

«Vi vil gjøre det lettere å bo, jobbe og leve kortreist (...) Som en del av dette arbeidet vil byrådet bygge nye og ruste opp eksisterende lekeplasser i alle bydeler, og etablere en stor lekeplass i Bergen sentrum», forteller Barnas Byrom som står bak sykkelparken.  

Vi gleder oss!

Liten lekeoase i Marken

I gaten bakenfor gaten bakenfor gaten …

I et smalt smug inn fra den travle gågaten i Marken og klemt inne blant den gamle trebebyggelsen, dukker lekeplassen plutselig opp. 

Lekeplassen får akkurat plass i det trange Grønnesmauet, og strekker seg over tre platåer. Selv om plassen er liten, så er det nok å gå i gang med. Lekeplassen inneholder sandkasse med bøtter og spader, en stasjonær gravemaskin, en leken og fargerike oppoverbakke med morsomme fotspor som leder deg til nye høyder. Et lite insekt av tre venter på en gyngetur. Lekeplassen er utført i fargerike former og flater, og mykt underlag. En perfekt plass for en leken pause når familien er på tur i byen. 

Lekeplassen i Grønnesmauet finner du i hjertet av Marken, like ovenfor Lille Lungegårdsvannet. Det er en liten lekeplass som ble bygget i 2016.  

 Har du en lekeplassfavoritt? 
Send oss et tips til post@barnibyen.no

Fakta:

Barnas Byrom
er en storsatsning på sikring, oppgradering og etablering av lekeplasser i Bergen.
Barnas Byrom ligger inn under Bymiljøetaten i Bergen kommune. 

 

Flere forslag til aktiviteter