Fysak Melkeplassen_2880.jpg
01. juli 2020

10 gratis sommereventyr

Få feriefølelse i egen by. Her er 10 gratis sommeropplevelser.

1. Destinasjon Fløyen 

Hvor kan du klatre, bestige høye tårn, grille, leke og få nærkontakt med sauer og geiter med utsikt til hele byen? På toppen av Fløyen venter et hav av gratisopplevelser – her flyr sommertimene fort. 

Foto: Sommerlykke på toppen av Fløyen. Foto: Fløyen. 

2. Aktiv på Fysak

Fysak på Melkeplassen har Norges største innendørs parkouranlegg. Her kan du også utfolde deg i dansesalen, på turngulvet, tumblingbanen og i treningsapparatene. Nå er også skatehallen åpnet!

Les mer!
Barn i Byen besøkte Fysak Melkeplassen: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2019/nyhet-fysak-paa-laksevaag


Se sommeråpningstidene her


Foto: På Melkeplassen venter et luftig innendørs parkouranlegg. Foto: Siri Breistein. 

3. Festivalsommer i byen 

Du behøver ikke å ta langt for å kjenne på festivalstemning. Den får du i sommer i Bergen by. I sommer blir det Tall Ships Races (21.–24. juli ) og Bergen Spillfestival (26. juli–4. august). Den første lørdagen i august blir det Dragefjellets minifestival på Sydneshaugen. 

Les mer!
En seilskutefest med barnevennlig vri:
www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2019/barnas-maritime-landsby

Les mer!
Verdens største spillfestival skjer i Bergen: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2019/verdens-stoerste-spillfestival


Sommerens festivaler er for alle og har gratis inngang. Foto: Prosjektleder Morten Dahl Sebjørnsen viser frem kart over hele seilskutefestivalen (Ill. Gunvor Rassmussen). Foto: Siri Breistein 

4. Kanopadling på Skomakerdiket 

I hele sommer kan du nyte livet fra en kano på Skomakerdiket. Gratis kanoutleie hver dag kl. 11–16. 


Foto: På Skomakerdiket kan du padle deg gjennom sommeren. Foto: Fløibanen. 

5. Lån deg et spill, årets sommerbok eller instrument

Kanskje du vil bruke feriedager på å lære deg et nytt spill? Det er ikke bare bøker du kan låne på biblioteket, også brettspill står klar for å blir tatt med hjem. Eller hva med at familien låner seg et instrument? Flere instrumenter kan lånes hjem (men da må låner være over 18 år).  

Les mer!
Leser du høyt for barna dine, venter gevinster: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2019/les-hoeyt-for-meg


Hovedbiblioteket er sommeråpent: mandag–torsdag: 10-18, fredag: 10–16, lørdag 10–15. 
Også bibliotekene i bydelene er åpne gjennom sommeren. Se sommertidene her.


Foto: På biblioteket møter du hyggelige litteraturformidlere, som Cathrine Dagestad Eikeland, som gjerne gir tips til sommerboken. Foto: Tove K. Breistein.

6. Bytur i ukjent terreng

Bli turist i egen by og oppdag byens trange smug, allmenninger, byrom, trapper, historiske plasser, parker, strandliv og torg. Ta omveier du ikke pleier, besøk bydeler som du ikke vanligvis farter i – og bli en byoppdager. 

Les også! Fergetur midt i byen: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2018/ein-ferjetur-midt-i-byen/


Foto: Barnevennlig på Bryggen. Ikke bare for turister, her finner du ett av byens fineste piazza. Foto: Siri Breistein

7. Park-tour 

Nordnesparken, Nygårdsparken, Leaparken (som for nylig er blitt oppgradert), Gamlehaugen (som byr på omvisninger i sommer)  – hva med å utforske parkene i egen by? Parkene i byen vår byr på kongelige utsiktspunkter, vakre fonter, majestetiske trær, grønne gressplener og flere av dem, som Nygårdsparken, har også lekeplasser som hele familien kan boltre seg på. 

Les mer!
Nygårdsparken er det perfekte stedet for barnefamilier: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/august-2017/naa-blir-det-lek-i-nygaardsparkenFoto: Stemningsfullt i Nygårdsparken, også om sommeren. Foto: Tove K. Breistein 

8. Museumstur 

De aller fleste museene har gratis adgang for barn. På Norges Fiskerimuseum kan du både ro deg en tur, gå på jakt etter Silja Sild, ta en selfish og prøve lykken i fiskedammen.

På KunstLab (Kode 4) kan du hver helg i juli og august være med på åpne verksteder hvor du kan lage morsomme figurer i papir (gratis for barn/kr 120 for voksne). Kl. 11–16.30. Fra 4 år. 

Foto: Fiskelykke på Norges Fiskerimuseum. Foto: Tove K. Breistein

9. Ta på digital bysafari 

Last ned «Bergen Gå»-appen og dra på oppdagelsesferd i Bergen sentrum. På veien vil du oppdage alle kulturskatter som finnes i byen vår. Du får garantert vite noe du ikke visste fra før, samtidig som du samler visuelle brostein-premier som du kan bruke på snacks i den virkelig verden. Last ned appen og ta beina fatt. 

Om du er interessert i sjørøverhistorier og om sjøfartsbyen, så mål du laste ned appen «Maritim byvandring». Postene består av bygninger, fartøy og historiske steder – plutselig har hele familien fått ny kunnskap om byen. 

10. Grønne by-opplevelser 

Pakk med deg en matpakke og gå på lekeplass-jakt i byen. Selv om byen fremdeles mangler synlige lekeplasser midt i sentrum, er det flere som ikke ligger mange skrittene ut av byen med blant annet trampoliner, klatrevegger og biehotell. I Fyllingsdalen venter et stort område med frisbee-golf bane. Ta med deg en frisbee og noen venner eller familie og test frisbee-formen.
Eller sjekk ut det nye friluftsområde på Lyreneset på Laksevåg. 


Foto: Finn roen i en hengestol på Lyreneset. Foto: Siri Breistein

For tips om lekeplassene, se vår oversikt: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/april-juni-2019/har-dere-noe-for-barn-her/

Eller ta på botaniske oppdagelser. I Musehagen til Universitetsmuseet på Nygårdshøyden venter grønne plener på å bli tatt i bruk. Slå deg ned under de mer enn hundre år gamle trærne og nyt et blomstrende liv midt i byen.

Tar du litt ut av byen, er Arboretet stedet for deg som liker både blomster og badeliv. Her må du huske å ta med deg badebuksen og bøtte og spade, for på Milde venter de fineste badeviker. Vil du studere krabbeliv, så er Sandholna stedet. Ta med te på termos og få en eksotisk følelse i den vakre japanske hagen. 


Foto: Få sommerstemningen i Botanisk hage på Nygårdshøyden. Skinner solen, så er det et perfekt pikniksted. Foto: Siri Breistein

Andre Artikler