Gjenbruksheks_00015.jpg
08. desember 2022

Gjenbruksheks!

Klimapolitikk står på dagsorden over hele verden. Men hva er klimapolitikk? Egentlig er det et samlebegrep uten definisjon for alle tiltak som gjøres for å bedre klimaet. Enkelt forklart.

Tekst og bilder: Elise Mulelid Rondestveit

For meg føles det ikke så fremmed, jeg har vokst opp med Blekkulf og ikke minst – Kykelikokos. Vi må tenke klima i alt vi forbruker - deriblant også kostymer. Vi må jo ikke ha en flett ny syntetisk drakt hvert år. Hallooween vokser enda, og i tillegg kommer klassefester og karneval. Som en direkte konsekvens av hva jeg hadde sett på barne-tv i 1996, kledde jeg meg ut som miljøsvin. Og hvordan så det ut, tenker du kanskje? Jo, min mor tredde en svart søppelsekk over hodet på meg, også limte vi på emballasje som melkekartonger, leverposteibokser og tomme fårepølsepakker. Ingen forstod hva jeg var, men det gav en anledning til å bringe det gode budskap videre. «Klimaangst» er kanskje et nytt begrep – men tydeligvis ikke et nytt fenomen.

Hvert år tar butikkene inn enorme mengder utkledning i syntetiske stoffer, mest av alt polyester - altså plast. Plast som havner i naturen. Ja, det gjør det. Hver gang du vasker plagget vil syntetiske partikler og kjemikalier fra fargestoff og lignende havne i avløpet, som til slutt ender opp i naturen. Det vil vi jo ikke - så i den ånd blir det hjemmelaget kostyme. Agnes (8) har ingen som helst innvendinger mot hjemmelaget, faktisk foretrekker hun å lage kostymene selv. Dette er hennes prosjekt, og hun skal lage det helt på egen hånd.

På loftet finner vi et av mine gamle fløyelskjørt, det kan vi bruke til hekseskjørt. Vi strammer bare strikken litt og klipper noen heksete kanter nederst. Vi finner til og med en heksehatt med prislappen på, som vi ikke vet hvor kommer fra. Den må vi dekorere. Agnes fingerhekler pynt, og noen glitrende stjerner og hjerter blir limt på.

"Agnes (8) har ingen som helst innvendinger mot hjemmelaget, faktisk foretrekker hun å lage kostymene selv."

Vi trenger mer stoff og besøker gjenbruksbutikken. Der har de massevis av stoffrester, og det koster nesten ingenting! 40 kr for en pose full av stoff; gardiner, duker, løpere og et bånd med glitter. Dette skaper haugevis av nye ideer. Faktisk kjøper vi også noen gamle broderte duker som vi tenker skal bli Lucia-kjole. Og forskjellige stoffer i grønt, brunt og rødt som forhåpentligvis kan ende opp med å bli et fjøsnissekostyme - til julemarkedet på gården til farmor og bestefar.

"40 kroner for en pose full av stoff; gardiner, duker, løpere og et bånd med glitter."

Men først og fremst, her er resultatet: 

Andre Artikler