Rampenisse_Bilde nr.1.jpg
30. november 2022

24 luker med gøy – sammen! Adventskalender

Adventskalender, gavekalender eller opplevelseskalender. Å telle ned dagene frem mot julaften er en tradisjon som går langt tilbake i tid. Den første adventskalenderen kom på markedet i Norge i 1947, siden den gang har mange barn listet seg stille på vinterkalde gulv frem til dagens luke i kalenderen.

Tekst: Maria Aasebø Rønhovde

Alternative kalendere
I en tid der mange av oss har mye av alt, er kanskje ikke 24 nye ting det som vil gjøre størst inntrykk på store og små. Samtidig som butikkene tilbyr nye kalendere med Barbie, Pokemon og LEGO - vokser det stadig frem nye alternativer til adventskalenderen. I år nærmer vi oss en julehøytid som for mange vil være preget av en stram økonomi og ikke minst en jordklode som allerede er overopphetet av årets forbruk. Da kan det være ekstra fint å tenke på både miljøet og lommeboken når man skal velge adventskalender til sine barn. Barn i Byen vil derfor tipse om seks flotte adventskalendere som byr på hyggelige stunder sammen som familie, alle er de miljøvennlige og snille mot lommeboken.

En bok hver kveld
Bokkalender fra biblioteket er et fantastisk tilbud! Når det nærmer seg desember annonserer bibliotekene tilbudet i sine kanaler, og man kan bestille bokkalender fra dem. Hvis bokkalenderne blir fullbooket ved ditt lokale bibliotek, kan du sjekke et annet i nærheten. Etter at du har meldt deg på, finner de ansatte bøker tilpasset barnet- eller barnas alder og låner dem ut på ditt lånenummer. Når det plinger i telefonen din kan du hente en fiks ferdig, samlende og innholdsrik kalender på biblioteket. Anbefales!

Å tilbringe tid sammen
En aktivitetskalender handler om å gjøre noe sammen som familie. I en travel hverdag er tid noe av det fineste vi kan gi til de rundt oss. Når desember nærmer seg kan dere finne frem en liten skoeske, en krukke eller lignende og pynte den med sløyfebånd, klistremerker eller juletekstiler. Hver kveld fylles den valgte gjenstanden med en lapp eller en ting som sier noe om hva man skal gjøre neste dag, for eksempel kan en pepperkakeform bety at det er tid for å bake pepperkaker.

Med denne kalenderen er det rom for å planlegge underveis i desember, og dermed tilpasse kalenderen etter timeplanen. Eksempler på aktiviteter kan være å bake, se en julefilm, skrive og sende et julekort, gå en tur i skogen, gi mat til fuglene, besøke et familiemedlem osv. Man kan også pakke inn noen gaver i løpet av desember, for eksempel om det skal være nissefest i barnehagen kan gaven være de røde klærne og en liten nissesjokolade. Det finnes mange gode forslag på internett til morsomme og fine aktiviteter man kan gjøre sammen.


Å lage snøengler i melis er både mykt og søtt. Foto: Trine-Lise Karlsen Nyheim

En kombinasjon
Hvis man likevel ønsker å gi barna en pakkekalender, kan en kombinasjon av gaver og aktiviteter være en løsning. Da kan det være lurt å planlegge for gaver som har en nytteverdi for barna eller familien. For eksempel ting barna trenger som sokker, ullklær, hårstrikk, skolesaker ol. Her kan man finne det meste brukt, som selvsagt er bedre både for lommeboken og miljøet. Når pakkene skal pakkes inn er det fint å investere i noe som kan brukes om igjen neste år, for eksempel poser av tøy. Dette kan du enkelt sy selv, eller sammen med barna, det finnes masse flotte julestoffer i bruktbutikkene.

Et kapittel hver dag
En lesekalender består av en adventsbok hvor det er 24 kapitler, ett for hver dag i desember. På side 33 kan du lese Heidi Bøhagens tips til gode og spennende adventsbøker.

For de rampete
Rampenissen har tatt Norge med storm, og det er mange forslag i sosiale medier til hva den røde nissen kan finne på. Konseptet er at man setter opp en liten dør på en vegg i huset, og natt til 1. desember dukker rampenissen opp. Hver natt frem til julaften gjør rampenissen ulike rampestreker eller gøye ting for barna. Det kan være å surre juletreet inn i dopapir, lage tog med alle kosedyrene til barna eller farge melken blå. Mulighetene er uendelige og kun kreativiteten og energien setter grenser. Her trenger man en dør og en rampenisse, dette kan man finne brukt, eller rimelig. Så gjelder det å ikke sovne på sofaen - og glemme nattens rampestreker.

Med ønske om en god adventstid – husk å ta vare på hverandre og bruke tid sammen.


Bokkalender fra Loddefjord bibliotek desember 2021. I Luke nummer en fikk vi gleden av å lese den nydelige boken «Odd er et egg» av Lisa Aisato. Foto: Maria Aasebø Rønhovde.

 

Andre Artikler