09. juni 2023

Sommerles 2023 er i gang!

Sommerles er en digital lesekampanje for 1. - 7. trinn, og varer fra 1. juni til 31.august. Målet er at flest mulig barn skal lese så mye som mulig og oppleve gleden av å lese bøker i sommerferien! På sommerles.no kan man lage en profil og registrere alt man leser i løpet av sommeren, både bøker, lydbøker og tegneserier.

Bilde og tekst: Mangai Kugesh og Michelle Hope-Andvik

Leselysten øker

- Jeg tror sommerles har gjort at barn leser mer gjennom sommeren enn de gjorde før. Hvert år vi har Sommerles, er det alltid litt flere barn som deltar, sier Cathrine Dagestad Eikeland fra Bergen offentlige bibliotek. 

- Utenom i korona-tiden, har vi hatt jevn stigning av antall barn som er med, og jeg føler vi setter rekorder hvert år i hvor mye som blir lest. Flere ganger har jeg opplevd store køer av spente barn og foreldrene, når de kom for å hente premiene sine!

Betydelig for barnas leseglede

I en hverdag med stor teknologisk eksponering er det flott at mengden leselystne barn øker. Cathrine minner om hvor viktig det er for barn å lese, spesielt når de først er i begynnerstadiet. Å skape en positiv og oppmuntrende atmosfære rundt lesing er absolutt noe hun mener foreldrene bør gjøre for barna.

- Som alle andre ting man lærer seg, er det øving som gjelder. Går barna flere måneder uten å øve på å lese, er det ikke overraskende at leseevnen synker. 

Ved å delta på Sommerles holder ikke barna bare lesenivået oppe, men de får i tillegg mer leseglede og mestringsfølelse, både i ferien og når de kommer tilbake igjen på skolen. 

- Jeg vil absolutt si at sommerles har en veldig positiv effekt og det hører jeg også fra foreldre som er med barna sine. 

Biblioteket er pyntet og klart

Cathrine viser engasjert frem utstillingene biblioteket har satt i stand til årets Sommerles. På et bord er allerede to av de første kodeordene festet, og langs veggen henger rød-oransje papirmaneter. Bordet er dekket av bøker, inkludert tidligere Sommerles fortellinger og et miniatur korallrev laget av papp og dopapir.

-  Vi er heldig som har så flinke ansatte som har hjulpet til med å lage utstillingen, tilføyer hun.

“En natt på biblioteket" er årets fortelling, men livet under havet er det som ser ut til å være temaet. 

Premier holder barna gående

- Her på hovedbiblioteket har vi valgt å gi ut eksklusive premier kun for nivå 40 og 50. Cathrine veiver mot de pent oppstilte haitannsmykkene og ørkenrosene.

- Det er ekte haitann! hvisker hun ivrig.

Vanligvis pleier premiene å stoppe på nivå 30, men siden mange barn stadig kommer seg til høyere nivå, ønsker Bergen Offentlige Bibliotek å holde dem motivert med enda flere premier. 

- Det er til og med noen barn som kommer seg til nivå 100, men etter nivå 50 er det buttons som kan henges på skjorten som er saken! Men, vi må ikke glemme premieutvalget opptil nivå 30. Det består av blant annet magnetiske bokmerker, krystaller, sprettballer og viskelær, i tillegg til flere spennende premier!

Disse premiene, sammen med gamifiseringen av kampanjen, er det Cathrine mener holder barna så engasjerte til å fortsette. Nettsiden til sommerles er satt opp på en slik måte at barna enkelt får poeng, premier og progresjon. Å se det så lett foran seg gir dem en god mestringsfølelse og lysten til å fortsette. Noen barn setter mål om å slå tidligere nivå og rekorder, mens andre utfordrer seg selv ved å lese mer enn de pleier.

Premieutvalget opptil nivå 30.

Det viktigste er å ha det gøy 

- Sommerles er en kampanje, ikke en konkurranse. Selv om det er nivåene og målet om å lese masse bøker som gjør barn så engasjert i sommerles, må vi passe på at lesegleden forblir.

Cathrine er veldig opptatt av at barn ikke skal føle seg presset, eller miste gleden av å lese. Noen barn kan føle at de ikke gjør det bra nok eller at de er nødt til å lese hele tiden. Derfor er det ekstra viktig at foreldre verken skaper eller forsterker denne følelsen for barna sine. En prestasjon er det siste Sommerles skal være. 

 - Les masse bøker og hør på lydbøker, men husk å være ute med familie og venner! oppfordrer hun alle de leselyste barna.


Andre Artikler