
Matglede på tur
Tekst: Camilla Solheim Husevåg, Smaksverkstedet
Foto og illustrasjon: Canva
Enkel og smakfull mat på tur
Det er mye godt som kan lages på tur, som pinnebrød på bål eller pannekaker på stormkjøkken. Det er fint å variere turmaten litt, og det trenger ikke være så komplisert.
Indisk kikertgryte er en enkel og smaksrik gryte som passer perfekt som turmat på stormkjøkken. Du kan også lage gryten hjemme, og ta den med deg ut på tur i en termos.
I denne gryten skal vi blant annet bruke løk og gulrot. Det er altså en god anledning til å feire gulrotens dag, som er torsdag 4. april! Vi skal også ha kikerter og kokosmelk i gryten, og smake til med en deilig indisk krydderblanding kalt Garam Masala. “Garam” betyr sterk, og “masala” betyr krydder. Det er både chili og cayennepepper i gryten, så den kan bli ganske spicy! Men vi anbefaler å starte med litt, og så smake deg frem til en gryte du liker.
Indisk kikertgryte
Til 4 porsjoner
Tidsbruk: 45-60 min
Allergi?
Bruk laktosefri yoghurt ved laktoseintoleranse. Det går også helt fint an å droppe yoghurten, eller bruke et plantebasert alternativ, f.eks ved melkeallergi.
Ingredienser:
-
2 løk
-
2 fedd hvitløk
-
1 tommel (ca. 2 ss) ingefær
-
1⁄2 chili
-
2 paprika
-
4 gulrøtter
-
1 ss olivenolje
-
2 bokser kikerter eller linser
-
1 boks kokosmelk
-
1 boks hermetiske tomater
-
1 lime
-
1 ss Garam Masala krydder
-
Fullkornsris
-
Yoghurt naturell til servering (kan sløyfes)
-
En neve frisk koriander til servering (kan sløyfes)
Fremgangsmåte
-
Kok opp ris etter anvisning på pakken mens du lager gryten.
-
Skrell og finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili.
-
Ha litt olje i en stor kjele og tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili. Fres på middels varme til løken begynner å bli blank og myk.
-
Kutt paprika og gulrot i terninger, og tilsett gryten. Fres et par minutter på middels varme.
-
Tilsett garam masala, hermetiske tomater og kokosmelk.
-
Kok opp, og la det putre med lokket på i 10-15 minutter, til grønnsakene er møre.
-
Tilsett kikerter og linser, og smak til med salt, pepper og limesaft.
-
Server med ris og en klatt yoghurt, limesaft og frisk koriander på toppen. Nanbrød passer også ypperlig til gryten.