1000020808.jpg
08. mai 2024

Bli med å utforske trær i skogen!

Biologer fastslår at det lever omtrent 45000 plante- og dyrearter i Norge. Av disse lever rundt halvparten i skogen! I Bergen er vi mange som er så heldig å ha skogen like utenfor døren, og her er det mye å utforske. Spesielt når våren er her og temperaturene kryper oppover gradestokken.

Tekst: Bernadette Pree og Gro Vatne Røsland ved Høgskulen på Vestlandet

Skjeggete trær – lav og mose
Trær kan bli skikkelig gamle, noen til og med flere hundre år. Dette er en av grunnene til at andre arter kan vokse på trær. Kanskje har du sett at noen trær ser ut som de har skjegg? “Skjegget” er lav, og det er ofte tegn til at treet er gammelt, og luften er bra. Lav liker frisk og god luft! 
Noen trestammer er dekket i mose, og kan kjennes som et grønt teppe å ta på. Inni mosen gjemmer det seg ofte små dyr, så hvis du er giret på hilse på dem er det bare å sjekke forsiktig. Kanskje du kan ta med et forstørrelsesglass? Mose er noe av det eldste plantelivet som finnes, den fantes faktisk lenge før dinosaurene! Tenk det!

Små hull i trær – hemmelige steder full av liv
Har du sett at noen trær har små hull i seg? Enten helt nederst hvor trær går over til røtter i bakken, eller lenger opp, hvor det kan være sprekker, eller hull med vann mellom greinene. Sånne hull er kjempespennende, for her lever det insekter, mose, sopp eller til og med små bregner som trenger akkurat sånne hull. Kanskje er du heldig å se en vannløper, eller finner en blåbærbusk som vokser ut av et tre? Edderkopper stortrives også i sånne hull og sprekker fordi det er et bra sted å lage spindelvev. Disse kan ses ekstra godt tidlige vårmorgener, når duggen legger seg på trådene.

Kjuker – sopp som rydder opp
Det har du sikkert sett ute i skogen: rare hyllelignende strukturer som vokser ut av trestammer. Det er faktisk en type poresopp som kalles kjuker, og som vokser på døde trær. Ser du en kjuke, så kan du være sikker på at den vokser ikke bare på utsiden av treet, men også på innsiden, uten at du kan se det. Sånne sopper jobber som «bossbiler» i skogen; fordi de bryter ned trær som er døde. Dette er en kjempeviktig jobb for skogen. Du kan prøve å plukke en kjuke og tørke den. Hvis du ikke vil bruke den som pynt, kan du bruke den som tennbrikett til neste bål.

 

 

Andre Artikler