07 - lesehunden Mie.jpg (1)
07. mars 2024

Eurasieren Mie er en R.E.A.D-hund

Inne på et lite bibliotek sitter to 9-åringer. Det er desember, og de leser høyt i en bok om Nissen. På teppet mellom dem ligger Eurasier-hunden Mie og lytter.

Tekst: Mai Vabø
Foto: Tove K. Breistein

Klokken er 9.30 på morgenen, og Karen Valeur Flaten kommer gående i vinterkulden med Mie. Mie er terapihund. Hun er trent til å være sammen med mennesker og gi dem gode opplevelser. Men før hun kan gjøre det, er det viktig med litt snusing og fritid. Det får hun på vei til skolen.
En hund bruker nesen sin til å utforske verden, og kan lukte hele en million ganger bedre enn oss! Vi kan sammenligne en tur langs veien for Mie, med å lese avisen for oss mennesker; slik du leser Barn i Byen akkurat nå.

Kroppen responderer
Forskning viser at hunder kan være like bra for å motvirke stress som for eksempel meditasjon. Kontakt og kos med hunder senker blodtrykket og pulsen vår, og øker oksytocin-nivået i blodet. Oksytocin kalles også for velværehormonet, og er med på å redusere følelsen av stress og angst.
- Vi baserer oss på forskning som viser at gjennomsnittlig 15 minutter lesing sammen med hund i uken, i 12 uker i strekk, gjør at barn knekker lesekoden, forteller Karen. Det er dette hun og Mie er på Ny-Krohnborg bibliotek for å gjøre. Lese sammen med barn som ikke trivdes med - eller synes lesing er vanskelig.
- Biblioteket her tok kontakt og hyret oss inn. Min mening er at mange skoler kunne spart mye penger på å teste en slik ordning, fremfor en del andre løsninger for å knekke lesekoden for barn som ikke liker det.

Hundens språk
- Mie elsker jobben sin, og hun viser det med hele seg, sier Karen. Hun har hatt Mie siden hun var valp, og har ansvar for både hunden og treningen. Mie er utdannet hos Norske Terapihundskolen, og har jobbet nesten hele livet sitt. Nå er hun over 11 år gammel, og vet å si fra om hva hun synes er greit og ikke. Karen sin viktigste jobb er å lytte til, og lese Mie, og oversette hundens språk til de hun er sammen med.
- Barna er lærevillige og ønsker å være flinke. De vil jo at Mie skal ha det fint med dem, selv om de noen ganger kan bli overivrige, spesielt når det er første gangen, forteller Karen. Men barna som Mie skal lese sammen med i dag, har hun tilbragt mye tid med. De kjenner henne, hun kjenner dem, og Karen har vist dem hvordan Mie liker best å bli klappet. En dag ga en elev henne en klem, noe Mie vanligvis ikke liker.
- Denne eleven er ofte litt ivrig, men har lært å være forsiktig, og Mie visste at hen ikke var skummel. Den tryggheten skal det litt til før hun viser, men denne gangen var det helt greit. Da ble til og med jeg litt overrasket, smiler Karen.
- Mange tror at en terapihund skal finne seg i alt. Men det stemmer ikke. Mie skal tåle alt, men ikke måtte stå i noe hun ikke liker. Det er min jobb å ”redde” henne dersom hun kommer i en situasjon som ikke er ok, understreker Karen. Slik kan Mie fortsette å gjøre jobben sin, og stole på at alt vil gå bra. En usikker hund kan ikke gjøre jobben som terapihund.

Fokusøvelse
Sammen med enkelte av elevene i 4.klasse på Ny-Krohnborg skole, tilbringer Mie en times tid på biblioteket. Opplegget er designet for å roe ned opplevelsen av stress rundt høytlesing, og øke de gode følelsene i situasjonen. Å ha Mie der, og klappe samtidig som barna leser, hjelper på fokus og tar bort andre distraksjoner.
- Jeg liker mye bedre å lese for Mie enn uten henne, forteller samtlige elever. De kommer to og to til biblioteket, slik at de kan bytte på å lese, og sier de opplever at lesingen kommer lettere og lettere.
Blant barna som leser med Mie er både hundevandte og noen helt uten erfaring. Mens noen har hund hjemme selv, er opplevelsen helt ny for mange. Det eneste unntaket er selvsagt barn med allergi.
Ikke bare jobb
Prosjektet på Ny-Krohnborg skole er i regi av Bergen Offentlige Bibliotek, og har pågått gjennom hele høstsemesteret. To og to har barna fått lese med Mie i 20 minutter, før de leker litt, og lærer om hvordan de skal oppføre seg rundt hunder. For Karen er erfaringen av å se barna venne seg til, og oppføre seg riktig rundt Mie, vel så viktig som lesingen. Hun er utdannet barnehagelærer, og har i mange år jobbet som pedagog. Erfaringen kommer tydelig frem i løpet av elevenes møte med Mie.
- Skal vi se om Mie har lyst å leke litt? Spør Karen når boken er ferdiglest. Hun viser barna hvordan Mia kan trille en stor terning ved å gripe den i munnen, og kaste den, og hvordan hun leter seg frem til belønning. Alt baserer seg på belønning, og Mie får masse godbiter gjennom leketiden.
- Hun belønnes for godt arbeid og riktige valg, forklarer Karen til barna.
Før barna går for dagen passer de på å vinke til Mie på vei ut døren. Hun løfter poten pent, og vinker tilbake til alle som én.

Andre Artikler