
Terapeutens tanker - Ferien som henger igjen
Tekst: Anne Kristin Schønning, Par- familie- og individualterapeut: Samtalepartnerbergen
Foto: Tove K. Breistein
For de fleste betyr ferie å gjøre noe annet enn det man vanligvis gjør. Det innebærer også å bryte ut av kjente mønstre og faste rutiner for å utforske det ukjente.
Barn ønsker ofte å gjøre det samme som andre barn. De liker ikke å skille seg ut. Barn og unge kan lett føle på gruppepress, og oppleve at ulike ferieformer har ulik status. For eksempel kan en sydenferie ha høyere status enn en hjemmeferie. Som foreldre er det viktig å lære barna at det finnes mange måter å tilbringe ferien på, gjerne ved å dele sine egne sommerferieminner med barna. Sammen kan man lage en liste over alternative måter å feriere på, samt diskutere hva man tenker at en god sommerferie innebærer. Dette kan man også gjøre nå i etterkant av ferien, for å reflektere over hva man husker best, og hva som fungerte.
Å være, ikke gjøre
Mange barn og unge lever hektiske liv, hvor skole, fritidsaktiviteter og tid med venner fyller hverdagen deres. Det er ikke alltid lett for dem å prioritere familietid, da det er så mye de skal gjøre og delta i. Hverdagen er preget av krav, forventninger og stress. I ferien trenger de derfor tid til å "være" i stedet for å alltid "gjøre". Det er også ekstra viktig for barn å ha tid til å kjede seg, slik at kreativiteten får tid til å blomstre.
Familien kan gjerne prioriteres i ferien. Noen barn har savnet besteforeldre og andre familiemedlemmer som man kanskje ikke treffer så ofte. Sommerferien gir en god mulighet til å være sammen med dem man savner gjennom året. Ferier hos besteforeldre, slektninger eller venner som bor langt unna, kan være en flott opplevelse, og skaper gode minner. På samme måte kan en hytteferie eller campingtur være den beste sommerferien for mange. Endringer i verden, både politiske og økonomiske, gjør at mange barnefamilier må tenke nytt når det gjelder planlegging av kommende sommerferier.
Den gode feriefølelsen
Både barn og voksne trenger en sommerferie preget av god stemning. Den trygge og gode sommerferiefølelsen kan forsvinne når høylytte diskusjoner, krangler og overdreven alkoholbruk blir en del av bildet. Barn trenger tid sammen med de voksne de er nære, og helst i avslappet atmosfære, slik at både barn og foreldre kan oppleve nærvær og tilstedeværelse. Dette er viktig for å kunne fange opp alle de spontane og magiske øyeblikkene som kan oppstå mellom barn og foreldre.
Da kan det kanskje berolige dem som undrer, at det ikke er nødvendig å reise utenlands for å oppleve denne magien, eller for å få den gode sommerferiefølelsen.