Loppeliten_111107.jpg
31. oktober 2023

Loppeliten gjør gjenbruk lekende lett!

Har du også et fjell av for små barneklær, forvokste leker og saker og ting til «babyen» som ble 10 år i vinter? Kanskje ligger det pent sortert i kasser merket med størrelser – eller det er stablet i et hjørne av boden i håp om at tiden en dag skal strekke til. Uansett blir det ikke brukt, og den dårlige samvittigheten henger over skuldrene i hverdagen.
Tekst og foto: Mai Silje Vabø

Du er langt fra alene. Barn vokser inn og ut av klær så raskt at man knapt rekker å prøve den dyre vinterdressen før den blir for liten. Så forsvinner den sammen med resten av størrelse 104-lasset bak i et skap, og når neste barn er stort nok, vet ingen hvor den ble av. Ny blir kjøpt i desperasjon.
- Det finnes ekstreme mengder barneklær der ute, og altfor få gode løsninger for gjenbruk som også er enkle og gjennomførbare for travle barnefamilier, sier Hanne Wollan. Sammen med Andrea Nordvik startet hun Loppeliten i 2022. I juli feiret butikken i Fyllingsdalen ett år, med jubel og fest.

Konseptet til Loppeliten er enkelt. Privatpersoner kan leie hylleplasser for 200 kr i uken, der klær, leker og generelle barneprodukter kan stilles ut. Alt registreres på nettet, før det prises og henges ut i butikken til avtalt tid. Deretter kan man logge inn på nettsiden og følge med, mens de ansatte tar seg av alt salg, i bytte mot 19 % av fortjenesten. For en noe høyere pris kan Loppeliten også ta seg av all registrering og klargjøring av hyllen.

- Vi hadde ikke klart oss uten våre faste kunder som omfavnet konseptet fra første stund. Siden dag 1 har det vært full fart, og det går sjelden mange minutter uten at noen kommer inn. Oftest er det slik som i dag, sier Andrea, og peker på butikken som allerede klokken 10.30 er fylt opp og travel med både kunder og leietakere.

Lønnsomhet på alle plan
- Mange av de som selger hos oss har hatt hyller siden oppstart, og med et gjennomsnittssalg på rundt 1000,- i uken kan man ha grei fortjeneste på dette. Rimelige barneklær i god stand er populært, forteller Hanne. Mange av plaggene i hyllene har fortsatt den originale prislappen på.
- Det er dyrt med barn, og det tar tid å holde følge med størrelser og kjøpe nytt hele tiden samtidig som man selger unna. Her har vi en god og effektiv løsning, som samtidig er bærekraftig og gjør gjenbruk enklere.
God hjelp i nøden
Idunn Holmefjord og mannen hennes, Martin Kvamme, er blant dem som har brukt Loppeliten flittig helt siden starten. Sammen har de datteren Lykke (3) og sønnen Luke (1).
- Da Luke kom, var han prematur, og jeg hadde vært syk en god stund. Vi hadde ingenting av klær til ham, siden han var så liten, forteller Idunn. Det var en venninne som tok henne med til Loppeliten, der Andrea var behjelpelig fra første stund.
- Det var en så god følelse å komme hit og få hjelp til alt vi trengte. Andrea var så hyggelig og interessert, hun fikk høre hele historien. Hun søkte og lette, og fant så mye fint vi trengte. Jeg var og er uendelig takknemlig. Siden vi også hadde en del jenteklær til overs etter Lykke, leide jeg en hylle ganske raskt etterpå, og nå er jeg helt frelst, ler hun.

Til hverdags og fest
Lykke er tydelig vant til å være i butikken. Hun raser frem og tilbake mellom hyllene, plukker med seg det ene og det andre, men legger pent tilbake på plass i riktig hylle når hun er ferdig.
- Lykke elsker å hjelpe til med å administrere hyllene våre, sier Idunn, og understreker at datteren også liker å handle hos Loppeliten.
- Det er lettere å si ja til henne når prisene er så gode. Vi har omtrent ikke handlet verken klær, leker eller ting til ungene andre steder siden vi begynte her, og da går utgiftene fra vår konto i butikken. Vanligvis går vi i pluss og tjener litt ekstra. Det er nyttig i disse dager, forteller hun. Til og med gaver kjøpes nå hos Loppeliten.
- Til jul handlet vi masse her, og det gir god samvittighet. De har også gavekort, som er nyttige for mange foreldre. Jeg har ikke et vondt ord å si om verken butikken eller konseptet, avslutter Idunn med en god latter, før familien går til kassen.

Følger sesongene
Andrea er klar for dem, og kommer umiddelbart rundt for å si hei, og snike med seg Luke for litt babykos. 1-åringen er tydelig vant til henne og gliser stort, mens Lykke tar imot dagens fangst fra Hanne bak kassen. Blant annet er det en stor badebalje som hun stolt og fornøyd legger i kurven, og en mengde nye klær til barnehagestart.
- Nå er det en del ulltøy inne, og det er tydelig at folk rydder og forbereder seg for høsten. For det meste følger butikken sesongene, så man finner som regel det man trenger, og kanskje litt til, avslutter Hanne.

Andre Artikler