Klimaninja_web.jpg
21. september 2023

Klimaninja på tokt

Klimaninja er en serie på tre bøker, skrevet av klimaforskerne Elin Darelius og Petra M. Langebroek ved Bjerknessenteret. De tok med seg en LEGO Ninjago-figur på tokt til Antarktis, Grønland og flere norske fjorder, og laget en tegneserie om alt de oppdaget. Klimaklubben på Landås skole samarbeidet med forfatterne ved å gi tilbakemeldinger underveis, og lage illustrasjoner til bøkene.

Tekst: Vilja Müftüoglu Skarbø, Klimaklubben

Det er boklanseringsfest av Klimaninja på Landås skole, og 6. trinn har ansvar for underholdningen. Noen av elevene i Klimaklubben har vært med å gi tilbakemeldinger på bøkene.

- De er gode og lærerike, sier Ella Solberg (11) om bøkene. Hun synes det er fint med en faktabok “forkledd” som en humoristisk tegneserie.  Flere av de andre i Klimaklubben synes det er både enklere og morsommere å lese i dette formatet. At det er fine bilder skader heller ikke.

Mathilde Hillestad Iversen (11) er enig. 

- Det er gøy at det er ekte bilder av forskningsskipet og alt de møter på. Det føles som om man blir tatt med på reisen.

Lærerikt og spennende
Leseren lærer masse om hvordan det er å jobbe som klimaforsker gjennom Klimaninja. For eksempel kan man lese om hvordan fiskene endrer seg sammen med forandringene i vannet de lever i.

- Det kan jo være inspirerende for andre barn, sier Ella.
- Hvis de får stor interesse for det, kan de jo jobbe med det når de blir eldre, og det er bra. Jo flere klimaforskere, jo bedre.

Sommerfugler og underholdning
NRK P1 Hordaland var på plass for å intervjue elevene, og spenningen var til å ta å føle på. Ella synes det var gøy, men også litt flaut å snakke med radiokanalen, mens Scott August Jørgensen Hofland (11) fikk sommerfugler i magen, og sier han var spesielt nervøs under opptaket. De er begge godt fornøyd med dagens arrangement.
- Det var en god feiring på en klimavennlig måte, sier Ella. Scott er enig.
- Spesielt gøy at det var smoothie og frukt ute i friminuttet. Da kunne alle løpe rundt og gjøre det de ville. Shout out til Coop Extra Landåstorget som ville sponse oss, gliser han.

Scott var ikke den eneste med sommerfugler i magen. Eira Egeland Haug (12) sang solo, og synes det var veldig stressende – men også litt gøy!
- Det var deilig å være ferdig, men jeg ville gjort det igjen, sier hun, og tenker seg om.
- Vel, ikke i dag da.
NinoBrajard (12) opptrådte med fint spill på cello. Han var litt mindre nervøs enn Eira.
- Det var gøy, jeg spilte bra i dag!

Hva gjør du for klima og miljøet i hverdagen?
Mange barn arver klær eller leker, noen går til skolen istedenfor å kjøre. Bare det å spise opp maten for å hindre matsvinn er kjempeviktig! Noen fjerner brunsnegler og dyrker salat i hagen. Hva kan du gjøre?

 

Andre Artikler