Foto Kjøleskapsgrøt Stående_Utgave 103_Canva kopi.jpg
31. oktober 2023

Epler og pærer de vokser på trærne…

Og nå er de endelig modne! Høsten står for tur, og det betyr at det er like før det bugner over av norske råvarer i hager og butikker. Epler, pærer, gulrot og plommer er noen av råvarene som er i sesong akkurat nå.

Tekst: Camilla Solheim Husevåg - Smaksverkstedet

Foto/Illustrasjon: Smaksverkstedet

 

Eplesesongen er i full sving

Nå i september er de norske eplene på sitt beste, og de er små fyrverkeri av smak. Den friske smaken får de av lange, lyse sommernetter, og det kalde klimaet her til lands, som gir god tid til å utvikle smak før de er ferdig modnet på treet. Ofte snakker vi om “røde” og “grønne” epler, men visste du at det finnes flere tusen ulike eplesorter med hver sin unike smak, farge og konsistens? Noen av de vanligste eplesortene her i Norge er Aroma, Summerred, Discovery og Gravenstein. Gå på oppdagelsesferd i butikken og se hvilke eplesorter de har tilgjengelig, og se hvilken type du liker best! Smaker de forskjellig?

Siste tirsdag i september feirer vi den norske epledagen. Bli med på feiringen tirsdag 26. september, og lag en smakfull rett med friske norske epler!

Kjøleskapsgrøt med epler til matpakken

Epler kan brukes i nesten hvilken som helst rett. De passer like godt i pai som på et fruktspyd, eller som topping til grøt. Det er nettopp det vi skal bruke eplet til i denne oppskriften, som topping til en kjøleskapsgrøt som nesten lager seg selv. Kjøleskapsgrøt passer bra til frokost, eller til å ta med i matpakken på skolen. Rør sammen alle ingrediensene før du legger deg om kvelden, og når du våkner om morgenen har de blitt forvandlet til en deilig og kald grøt. Det er nesten som magi!

I denne oppskriften har vi toppet grøten med norske epler og plommer, men du kan gjerne variere og velge dine favoritter blant sesongens råvarer som du ser over. Prøv gjerne nye smakskombinasjoner!

Kjøleskapsgrøt

2 porsjoner

Tidsbruk: 15 min

Allergener:

M = Melk/laktose

G = Gluten/havre

 

Utstyr

 • 1 liten bakebolle

 • 2 glass eller matbokser

 • Desilitermål

 • Skje

 

Ingredienser

 • 3 dl havregryn (G)

 • 4 dl melk (M)

 • 3 ss yoghurt (M)

 • 1 ts kanel

 • 1 eple

 • 2 plommer

 

Fremgangsmåte

 1. Mål opp havregryn, melk, yoghurt og kanel i en bolle.

 2. Rør ingrediensene godt sammen.

 3. Fordel halvparten av røren i hvert glass eller matboks.

 4. La grøten overnatte i kjøleskapet (minst 6 timer).

 5. Del eplet og plommene i biter.

 6. Topp grøten med eple og plommer før servering. 

 

Andre Artikler