Kunstpilotene_02 - Bare en prikk verksted - Andre.jpg
14. juni 2023

Prikker, planeter og et mektig tre

Lek, utforskning, kreativitet og wow-faktor er alltid i fokus når Kunstpilotene lager kunst­installasjoner hvor alle kan bidra.

Tekst og foto: Tove K. Breistein

På Barnas Kulturhus har ekteparet André og Annette Marandon – a.k.a Kunstpilotene - akkurat åpnet dørene til lørdagens verksted. Det er et av mange tilbud innunder Bergen Kommunes «Barnelørdag i bydelene». Rommet er delt i to av en stor, transparent duk med små, dekorerte papirprikker, og fra taket henger det håndmalte baller som kan minne om flytende planeter i verdensrommet. I fokus står den kjente japanske kunstneren Yayoi Kusamas kunstnerskap og hennes sans for mønstre, uendelighet og prikker.

– Barn reagerer ofte med et «wooow!» og kommer inn i rommet uten fordommer. Det er jo litt som å gå inn i en kunstinstallasjon, og det er en ny opplevelse for mange barn, forklarer André i det rommet fylles med nysgjerrige barn og voksne. – Kusama er en kunstner som er interessant for både barn og voksne, og dette verkstedet åpner døren inn til hennes kunstnerskap, der barna er med på å sette sitt unike fingeravtrykk, forklarer André. 94-årige Kusama lager kunst med prikker – mange prikker. At ting gjentas, danner mønstre og ikke har en begynnelse eller slutt har alltid fascinert henne.

– I Kusamas kunst er alle en prikk i universet, men vi oppfordrer barna til å lage sin egen, unike prikk. Utgangspunktet er langsomheten i å skape en liten prikk, og Kusama selv håndmåler hver prikk, forklarer André.

En dynamisk duo
I over tjue år har Kunstpilotene skapt uvanlige kunst installasjoner både i byen og i naturen, så vel som på skoler, barnehager, biblioteker og museer. Med årene har de befestet sin posisjon som en av byens mer innovative og aktive kunst-og kulturaktører. Med klare trekk til installasjons-begrepet skaper de spennende verksteder og “kunstcamp”, der det er rom for kreativitet, lek og refleksjon for både barn og voksne. – Kunst er noe alle kan ta del i, og våre installasjoner senker terskelen til selv å kunne bidra, forklarer André og påpeker at det er få kunstaktører som inviterer til å skape kunst kollektivt i urban natur hvor alle kan delta gratis. Med Annette sin kunsthistoriske bakgrunn og formidlerentusiasme, og Andrés virke som både kunstner, designer og arkitekt, er de en dynamisk duo. Nå planlegger de å innta byens parker med nye spennende prosjekter. Først ut er kunstinstallasjonen Tellus-Mars i Nygårdsparken i juni.
Parkplaneten
Det er ikke alle som vet at det vitenskapelige, latinske navnet på jorden er Tellus, etter en romersk gudinne, sier André. Kunstinstallasjonen Tellus-Mars skal forvandle Nygårdsparken til en parkplanet hvor de inviterer til lek, utforskning og kreativitet inspirert av verdensrommet. Inspirert av robotkjøretøyet Perseverance som kjører rundt på Mars for å finne liv, har Kunstpilotene skapt en kunstinstallasjon hvor røtter de har fått fra graveprosjekter blir forsynt med intravenøs veske med mineralsammensetninger tilsvarende funnene på Mars. – Hva om vi endrer perspektivet og ser oss selv fra Mars? Hva vil vi få øye på? Kan teknologien redde oss eller må vi finne andre løsninger? spør André og håper at installasjonens spesifikke plassering og tilknytning til verdensrommet kan være en ny måte å se vår egen planet på. – For meg har det vært viktig å arbeide frem et kunstnerisk uttrykk som kan invitere byborgere i alle aldre til å være aktører i det offentlige rom, sier han, og inviterer alle barnefamilier og unge aspirerende geologer til å ta i bruk fantasien og skape dyre-og planteformer. Også Paviljongen i parken får midlertidig verdensromstatus og skal transformeres om til en romstasjon.

Et mektig tre
I august inntar Kunstpilotene Nordnesparken med installasjonen «Okulartreet». Et mektig tre er vertskap for en kunst-epifytt (red. Epifytter er planter som er festet til og lever på andre levende planter, men ikke tar næring fra dem.) – en installasjon med en linselignende konstruksjon på trestammen som er som et øye i naturen. Som et kjempemikroskop, inviterer Kunstpilotene barn og voksne til å lage figurer inspirert av naturen – insekter og planter både fra natur og fiksjon. – Okulartreet inviterer til en reflekterende betraktning rundt dette å «stille seg inn og observere», lik okularlinsen i et mikroskop kan hjelpe øyet til å se små ting som elle
rs unnslipper oss, og gjøre oss nysgjerrige og bevisst på sted og omgivelser, natur og kultur, forklarer Annette. Figurene som blir laget på verkstedet, vil bli registrert i en gjenstandskatalog og stilt ut som del av Okulartreet. – Hvis barn kommer til et sted der det er stemning, så setter de seg ned, men wow- faktoren er viktig - at det rykker dem ut av det vanlige, avslutter André.

Andre Artikler