BIKS_1104.jpg
14. juni 2023

Lille Petter Edderkopp og cha-cha-cha

Bergen Internasjonale Kultursenter er et spennende sted for alle som ønsker å oppleve og lære mer om ulike kulturer og samfunnslag. En lørdag i måneden inviteres det til familielørdag. Her kan man oppleve verden gjennom kultur og aktiviteter, under «Møt verden i Bergen».

Tekst & Foto: Mai Vabø

Det er fullt kjør allerede tidlig under Familielørdagen i april. Barn og voksne beveger seg gjennom lokalene til Bergen Internasjonale Kultursenter, uten bekymringer eller hastverk. Mat serveres av hyggelige og pratsomme thailandske damer bak disken, og mange kommer tilbake for både to og tre serveringer av deilig, hjemmelaget thaimai. Familielørdag arrangeres i samarbeid med Chiku Ali, som også fungerer som vert under arrangementet. Rundt omkring på bordene er det tilrettelagt for tegning og ulike verkstedaktiviteter. Barn av ulikt opphav - både norske og utenlandske er sterkt representert her - tegner, prater, løper og danser.

Aktivisere gjennom kultur
Michelle Walle (9), og lillebror Mathias (6), besøker Familielørdag for første gang sammen med Bestemor. De tegner og koser seg, og viser stolt frem kreasjonene sine. Ved siden av dem sitter Klementina Ketema-Schwalbach med datteren Ayiba (2). Hun forteller at de er her jevnlig, og koser seg med både verksted og dans. - Det er et så fint miljø her, og atmosfæren er god. Det er annerledes enn mange av de andre aktivitetstilbudene, og vi har det alltid fint under familielørdagene, smiler hun. Ved døren sitter Tine Larsen og ønsker alle velkommen med vennlige smil. Hun er kulturkonsulent, og arrangerer de månedlige lørdagene med mat, dans, musikk, kultur og kunstverksted. - Vi har fokus på å aktivisere barna gjennom kultur. Her får både barn og voksne en smak av verden, de får oppleve en rekke nye inntrykk og kan bli kjent med andre familier med samme ønsker, sier hun. Tilbudet skal være mest mulig lavterskel, og er gratis for de som har aktivitetskortet. For andre koster det 50,- per familie.

Inkluderende og åpent

Opplegget er noe ulikt hver gang, og det presenteres gjerne mat og aktiviteter fra et nytt land hver måned. Barna kan smake mat fra forskjellige land, og delta i ulike workshops og aktiviteter som er tilpasset forskjellige aldre. Etter verkstedene er det alltid konsert. Foreldre får også delta, og også de kan lære mer om ulike kulturer og samfunnslag. - Vi ønsker at dette tilbudet skal være inkluderende for alle. Vi har noen som kommer igjen gang etter gang, men også nye hver lørdag. Både nysgjerrige nordmenn og andre med alle mulige forskjellige bakgrunner. Noen kommer for å føle på, og feire sin egen kultur, andre for å oppleve nye. Det er helt individuelt, men alle er velkommen, understreker Tine.

Bergen Internasjonale Kultursenter, etablert i 1993, har som mål å fremme kulturell dialog og forståelse mellom ulike kulturer og samfunnslag. Ved å tilby slike arrangementer ønsker de å skape en inkluderende og mangfoldig kulturby, der alle kan oppleve og lære om ulike kulturer og tradisjoner. Familielørdagene arrangeres i samarbeid med lokale organisasjoner og er en flott mulighet for familier til å tilbringe tid sammen og lære om ulike kulturer og samfunnslag.

Bli med å dans!
Etter halvannen time med mat, kunstverksted og prat, er det tid for musikk. Luisón Capote fungerer som vert denne dagen, da Chiku Ali måtte melde fravær. Han er en fremragende erstatning, og får alle frem på gulvet for å bli med ham og bandet. Sammen spiller de alt fra Lille Petter Edderkopp til eksotiske rytmer, og får både store og små med seg i conga-tog. Familiene får lære stegene til cha-cha-cha og enkelte får til og med komme frem for å synge, og spille litt på instrumenter. - Vi gir glede til barna og familiene deres gjennom musikken. Vi kan danse, spille og synge sammen, på tvers av språkbarrierer og ulike nasjonaliteter. Det er ingen hindringer, ler han, før han svinger seg ut på gulvet igjen, og roper til begeistrede barn at de må reise seg og bli med.

Andre Artikler