Høyskolen_Løvetann - smykke.jpg
28. juni 2023

Lek med vårens vekster

Ut i naturen

Tekst: Anne Lynngård ved Høgskulen på Vestlandet

Barn har alltid brukt naturmaterialer i lek, og vår og sommer er en spesielt fin tid for dette. Mer vanlig før enn det er nå, men fremdeles bruker barn både blomster, kongler og annet, helt naturlig i lek både ute og inne. Lek med naturmaterialer stimulerer fantasien, og gjennom leken får barn ny kunnskap om alt som finnes i naturen.

Løvetann
Det finnes et utall ulike måter å bruke løvetann med barn. Den er en av de mange gule blomstene man bruker til å spørre «liker du smør?». Det har også vært vanlig å bruke den i blomsterkranser. Stilkene er robuste, og lette for små barnehender å lære seg å flette til både krans og smykker. Legger man dem i vann lager de fine dekorative krøller og symboler. Av blomsten kan man også lage fin gul maling, ved å knuse og male kronbladene, og legge til litt vann.

Løvetann inneholder mange vitaminer og mineraler, og kan brukes i medisin og mat. Hele planten er trygg å spise, og er derfor også ypperlig for barn i lek, da det er lav risiko for å få i seg noe som gjør dem syke. Bladene kan man plukke inn og bruke i salat, og det finnes mange gode bruksområder for planten, fra rot til blomst. Barna kan være med å sanke og hjelpe til i selve matlagingen.

Tidligere trodde man at man fikk vorter av den hvite væsken inne i stilken, og noen kaller derfor løvetann for vorteblomst. Andre mente at den hvite melken gjør at vortene forsvinner hvis man smører seg med den.

Spådommer og lykketegn Selv etter blomstringen er løvetann en av de mest populære blomstene hos barn og voksne. Å blåse fnokk og frø av avblomstret løvetann har skapt en rekke ulike spådomsleker. For eksempel skal man kunne vite hvor mange barn man får, ved å telle frøene som står igjen etter man blåser.

En annen kjent barnelek er å dra bladstilken av groblad av på tvers og se hvor mange nerver som stikker ut av bladet. Dette skal kunne gi svar på mange av livets store spørsmål. Men visste du at groblad også kan brukes som plaster? Det sies at den kan lege, og trekke verk ut av sår. Kniper man litt på nervene på baksiden av bladene, og legger bladet på såret skal det gro raskt. Groblad er også spiselig, og man kan bruke den frisk i salat, lage suppe eller stuing.

Hvis man finner kløver med 4 småblader istedenfor 3, skal det være et varsel om hell og lykke. Kløver med 4 blader kan man presse og ta vare på, enten i en liten ramme eller i et album.

Mange steder ble de første vårblomstene spist av barn, og det sies at det å spise 3 ulike blomster tidlig på våren brakte lykke. Vanlige blomster som ble brukt til dette er Gaukesyre, Rødkløver og Løvetann. Å legge friske blomster under puten er en annen vanlig tradisjon fra gammelt av. Slik kan du sikre gode drømmer! Og mange husker selvsagt hvordan vi plukket kronbladene av prestekragen, en etter en, for å finne ut om man elsker eller ikke.

Bruk leken
Blomster går aldri av moten, her er det kun kreativiteten som setter grenser. Bli gjerne med barna ut, og plukk friske blomster som kan brukes til både pynt og lek. Slik lærer barna på en morsom måte om trygge planter, og giftige, og kanskje finner dere på en helt egen spådomslek også?

Andre Artikler