Birk&Magna_Helge Jordal, Hermine og Sofian etter førpremieren på Birk & Magna under Barnefilmfestivalen i Kristiansand i april.JPG
06. juni 2023

Birk og Magna - Gruvens mørke hemmelighet

Når publikum i salen applauderer tre ganger - før filmen er ferdig - da vet du at filmen din har slått an. Birk & Magna - Gruvens mørke hemmelighet har premiere allerede 9. juni.

Tekst: Mette Cecilie Johansen
Foto: Mette Cecilie Johansen, Sivert Kalvø Harang og Norsk Filmdistribusjon

- Dette var heeeelt fantastisk!

Øynene til Hermine Svortevik Oen glitrer om kapp med konfettien på gulvet. Verdenspremieren av «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet» er nettopp ferdig når Barn i Byen treffer henne, Sofian Emile Mathisen Eidesund, legenden Helge Jordal og produsent Sivert Harang i kinosalen under Barnefilmfestivalen i Kristiansand i april. Den bergenske filmen er spådd å bli sommerens store norske familiefilm. Skal vi gå ut ifra stemningen og reaksjonene i salen under verdenspremieren, ser det ut til at spådommen går i oppfyllelse. 

- Responsen var helt nydelig, de begynte å juble og sånt, gliser Sofian Eidesund, som spiller Uff.

Mot slutten av filmen var det øredøvende applaus fra de over 640 i salen hele tre ganger da filmens helter sto opp mot filmens skurker, og applausen fortsatte lenge etter at rulleteksten var ferdig. 

Storslått vestlandsk natur gjør seg best på stort lerret i kinosalen. Bilde fra filmen. Foto: Norsk filmdistribusjon

Mysterier og miljøforbrytelser i vakker vestlandsnatur

Filmen handler om Magna (Hermine Svortevik Oen): en tøff jente som leter etter svar på hva som egentlig skjedde da faren hennes forsvant sporløst for mange år siden. Samtidig kjemper Birk (Filip Kremner) for å redde turisthytten han driver sammen med Arn (Helge Jordal), sin adoptivfar. En av gjestene på turisthytten er Uff (Sofian Emile Mathisen Eidesund) og foreldrene hans. Når Birk og Magna møtes skjønner de to etter hvert at forsvinningen til Magnas far henger sammen med Birks mystiske fortid. De to slår seg sammen, og i sin søken etter sannheten oppdager de en miljøforbrytelse av dimensjoner. Det er spenning, akkurat passe skummelt og en storslått natur som gjør seg best på kinolerretet. 

Produsent og manusforfatter Sivert Kalvø Harang forteller at de har forsøkt å skape et univers som hyller distriktsbyene og -bygdene på Vestlandet.  

- Vi håper også at tematikken er relaterbar for folk i distriktet. Alle er jo glade i naturen, men så er det også viktig med industri og arbeidsplasser. 

Scenene er filmet over hele Nordhordland, i Tyssedal i Ullensvang kommune, på Bømlo, Stord og en rekke andre vakre steder på Vestlandet. Turisthytten til Birk og Arn er filmet på Fjon Fjellkyrkje, like før man kommer til Matre i Masfjord kommune. 

Fart og spenning i filmen med premiere denne uken på Bergen Kino.

Snart på kino, noen centimeter høyere

Under innspillingen sommeren 2020 bodde skuespillerne “on location”, noe Sofian Eidesund synes var spesielt gøy. Det var dårlig dekning, men han forteller om Nintendo-turneringer mellom tagninger, og god stemning på settet. Sofian spiller Uff, en eventyrlysten gutt på ferie som lager zombiefilm, og har med kamera absolutt overalt. Mye har skjedd siden filmen ble spilt inn for snart 3 år siden. Faktisk var det en del av publikum i salen under verdenspremieren som måtte gni seg i øynene for å skjønne at den høye unge mannen på scenen, og karakteren Uff, var en og samme person. Sofian var 11 da de spilte inn filmen. Nå er han 14, og mange centimeter høyere. 

Birk & Magna - Gruvens mørke hemmelighet kan du se på kino fra 9. juni. Det er duket for festpremiere på Bergen kino. Det rulles ut rød løper og det blir fest og moro for hele familien. Om dette blir sommerens store hit på norske kinoer, slik det er spådd, gjenstår å se. Men publikum på verdenspremieren var i alle fall ikke i tvil: her fikk filmen 640 entusiastiske tomler opp. 

 Se traileren til den spennende filmen her:

Andre Artikler