Selvberging_Lilla blomster_01.jpg
26. april 2023

Så, prikle og bytte

I en tredelt serie tar Elise Rondestveit oss med på veien mot selvberget mat. I del 1 tok hun for seg forberedelser og hva som må gjøres for at plantene skal trives best mulig, og skape god jord å dyrke i. I denne delen er det tid for å så, prikle og bytte!

Tekst og foto: Elise Rondestveit

Forkultivering
Mens eggeskall, tang og kompost ligger i blomsterkassene og produserer nitrogen og andre godsaker for planterøtter, har vi begynt med forkultivering. Inne har vi sådd paprika, chili og tomat fra fjorårets frø allerede – spesielt paprika og chili vokser sakte. Vi har klippet dorullpapp i to og brukt disse til små plantebeger, da kan du plante hele begeret over i en større potte når spirene trenger det. Så rikelig med frø, og så kan du prikle* når de begynner å spire. La den sterkeste planten stå igjen.


Spinat, ruccola og salat tåler å bli sådd direkte ut i jorden allerede nå. Dette kalles å vinterså. Dekk med ca 1 cm jord, og om det begynner å snø gjør det ingenting - det har en isolerende effekt. Det sparer mye arbeid å så rett ut, i tillegg blir plantene mer hardføre og står lenger. 

            *Å prikle er å plante om spirene, slik at de får bedre plass.
            Når spirene vokser opp står de tett i tett, og skal de klare å vokse                   
           seg store og sterke trenger de større avstand og mer jord for seg selv.

Prikling
Når skal du prikle? Det beste tidspunktet å prikle på er når spirene har fått sitt første ekte bladpar. Dette kjenner du igjen ved at de første er runde i formen og har et helt annet utseende enn de som kommer etterpå. Disse kalles for frøblader, og ser ganske like ut på alle spirer. Ta vare på så mange stiklinger du ønsker å ha selv, og legg resten ut på finn.no, eller sjekk om det finnes byttedag for stiklinger i nærheten av der du bor.

Etter plantene er priklet, byttes de til større potte, med ny deilig, næringsrik jord. Typisk plantejord/blomsterjord. Dynk dem med vann, siden røttene har fått litt juling. Tilsett litt perlite for at jorden skal bli luftig, da røttene vokser bedre med større plass. Når røttene får ordentlig feste i den nye jorden, vil plantene skyte fart og tåle å bli plantet ut i et veksthus.

               TIPS: Bruk tomme drue-esker som minidrivhus                                                                                                                                   for forkultivering inne. De er perfekt til dette,                                                                                                                                     du unngår å overvanne på grunn av hullene under,                                                                                                                             og hullene i lokket gir lufting.

Byttelag
Et kjapt søk på Facebook viser både grupper og arrangement for salg/bytte av stiklinger. Det er en super måte å spare arbeid og penger på. Det er også mange på Finn.no som gir bort stiklinger. Kanskje barna kan ta styringen på bytte og salg – en egen liten plantebedrift i nabolaget?

Agnes (8) er en kjempegod hjelper, hun er spesielt god på å samle makk til plantekassene. Hvert år er hun med meg i prosessen. Hun får plukke ut hvilke vekster hun ønsker å plante i kassene og drivhuset. Vi er enige om å velge noe vi kommer til å spise eller bruke. I år har Agnes ekstra dilla på lilla, så det ble både lilla salat, lilla sukkererter, lilla kål og lavendel.

Fjorårets skatter
Noen ganger finner vi også skatter som har overlevd vinteren. Det er poppet opp en blomkålspire i en plantekasse, og grønnkålen fra i fjor står enda grønn. Persillen som ble flyttet inn i drivhuset for vinteren, trives overraskende godt og rosenkålen kan enda plukkes fra stilken. Noen ganger kan vi lære masse av å «glemme» noe. Som en skattejakt om våren. For eksempel hadde nedfallstomatene som har lagt i jorden over vinteren fra i forfjor spiret, og ble kraftige planter i fjor sommer.

Å dyrke skal være gøy, og barna er alltid velkommen til å bidra. Det er ingenting som er feil når man holder på med planting og dyrking. At Agnes kan se at det lilla frøet ble en lilla blomst på en sukkerertplante, som hun kan plukke og spise – det er gøy, det!

Lykke til, og god spiring!

Andre Artikler