På langtur i nærmiljøet
Tekst: André Marton Pedersen Foto: Eirik Holmøyvik og André Marton Pedersen
Nysgjerrigheten tar overhånd, og jeg trykker på lenken. Den tar meg inn på en nettside med flere tips til spesielle overnattingssteder, kun en time unna der jeg bor. Mange av stedene har jeg aldri hørt om før!
Skjulte perler
Mange har fått øynene opp for Norgesferie de siste årene. Ikke så rart, for vi har jo utrolig mange flotte steder i vårt langstrakte land. Lune viker med gode fortøyningsmuligheter, sandstrender, blankskurte svaberg og digre gressplener perfekt for piknik. Man trenger ikke dra så langt vekk før man får feriefølelsen.
I nyhetsbrevet klikker jeg meg videre, og leser en spennende artikkel om overnatting i rorbu. Her kan man spare en del penger. Opplevelsen av å lete etter overnatting i nærmiljøet er nesten som å surfe på Apollo, Tui eller Ving sine nettsider, men nå koster det meg ikke flerfoldige tusen hvis jeg finner et sted jeg liker. Det koster meg litt over en tusenlapp.
Ikke lenge etter er familien booket inn på en helgetur til nydelige Glesvær i Øygarden. Her har vi aldri vært før, og det er kjekt å utforske overnattingsperler i nærmiljøet.
Overnatting i havgapet
– Er dere klare? roper jeg til Line og guttene som holder på å stable seg ut døren. Alt er pakket og klart, og jeg sitter i bilen og venter - utålmodig som vanlig. Det er gått to uker, og vi skal til Glesvær rorbu, hvor vi skal tilbringe to netter. Jeg føler vi skal til syden, men turen tar bare 40 minutter med båten vår fra kaiplassen, 50 minutter om velger å kjøre. Snakk om kortreist weekend!
Glesvær er et av de eldste handelsstedene på Vestlandskysten og et sted jeg har ønsket å besøke. På 1700- og 1800-tallet var dette det største og viktigste fiskeværet på Sotra, og mange gamle naust og bygninger er bevart og restaurert. Stedet oser av sjarm, og rundt Glesvær ligger det flere flotte friluftsområder og rike fiskeplasser.
Vi fortøyer båten og låser oss inn i rorbuen. Det er første gang vi er på overnattingstur i en rorbu! Utendørs finner vi gamle naust, bryggekanter, bratte bergvegger og seks pingviner skåret ut av en metallplate, plassert på et svaberg. Det er mye å utforske for både liten og stor. Så gøy det er å komme til et nytt sted!
– Se der, en berggylt! roper minstemann og guttene finner frem fiskeutstyr. Ikke lenge etter flyr det en blåstål gjennom luften. Så fanger de en krinakrabbe. En slik har vi aldri fanget før! Den ligner på en hummer, men kan bare bli åtte cm lang, med nydelige blå striper og tegninger på skjoldet. Vannet er klart, tangen er frisk og havet hviler med sine rolige dønninger.
En uventet gjest
Neste dag drar vi til friluftsområdet Kobbevågen på Risøyna. Vi har leid en 15 fots båt og guttene kjeppes om å kjøre den. Vi ankommer den østvendte, lune viken, og plutselig ser vi et hode som titter opp av vannet.
– Hva er det for noe? roper Sune (12). Hodet dukker under og vi ser en svart skygge fly bortover langs sandbunnen. Plutselig stirrer to store svarte øyne bort på oss igjen. Den er nysgjerrig.
– Det er en steinkobbe, sier jeg.
– Så kult! roper guttene og blåser opp padlebrettet for å komme enda nærmere.
Slike opplevelser, det uventede, er kjekt når man er på tur. Man kan planlegge godt og legge til rette for fine opplevelser, men oppdagelser som dette er ikke lett å få til. Det blir minner for livet.