E-sport_007.jpg
13. april 2023

En ny generasjon spillere - E-sport akademiet

Nå kan du spille videospill med E-sportakademiet den ene uken, fulgt av fysisk aktivitet tilrettelagt for gamere på AdO den neste.

Tekst: Hayad Hussein Foto: Tove Breistein

Vi har kommet inn i en ny tid. En tid hvor foreldre og barn deler gleden av videospill, hvor spillferdigheter og interesse går fra en generasjon til den neste. Det er ikke lenge siden videospill bare var for barn og unge, og de voksne skjønte ingenting av hva som foregikk. Playstation 1, Pokemon, Gameboy eller Super Mario? Nei det hadde de voksne aldri hørt om! I dag derimot har barna som spilte videospill som liten blitt store og fått egne barn. For første gang er det nå foreldre som kan lære barna sine å spille videospill.

E-sportakademiet
E-sportakademiet kombinerer videospill med fysisk aktivitet for barn fra 6-9 år og en egen gruppe for de over 10 år. Den fysiske aktiviteten er laget for gamere, og består av trening på land som fokuserer på blant annet utholdenhet, koordinasjon og viktigheten av å forebygge skader på ledd. Å sitte på en stol å spille i mange timer i strekk kan være skadelig. Derfor kombinerer akademiet både spilltrening og fysisk aktivitet ikke bare for å motarbeide skader, men også for å styrke vennskap. Fysisk lek bidrar også til å gjøre det lettere for barna å samarbeide i videospillene og dermed bli bedre spillere.


Fra mor til sønn
Jeg var på besøk på E-sportakademiet, hvor jeg møtte Victor (8 år) og Oliver (7 år). Victor har med mamma Helena, mens det er pappa Stig som har slått følge med Oliver. Foreldre er hjertelig velkommen til å bli på akademiet og spille sammen med sine barn. Helena og Stig spiller videospill selv og synes det er fint at de kan dele denne interessen med sine barn.


For Helena er det fint at videospill nå har blitt en samlingsplass, i motsetning til før hvor man satt mer alene hjemme og spilte. Hun forteller at hun har sett en utvikling i Victor siden han begynte å spille på E-sportakademiet. Han har blitt mer kontaktsøkende med andre barn og tørr å være litt mer frampå, i tillegg til at hans engelskkunnskaper øker i full fart. Helena avslutter med at hun synes det er flott at de minste barna får lov å ta plass i spillverden, at de ikke må vente til de er større for å kunne drive med favoritthobbyen.

Pappa til Oliver sier seg enig. Han ser på videospill i samspill med andre barn som utelukkende positivt og gleder seg over at sønnen Oliver har kommet mer ut av komfortsonen sin. Her har han funnet venner som elsker å spille like mye som han. Stig forteller at dette er en arena hvor Oliver blomstrer, og som foreldre er det ekstra spesielt å se mestringsfølelsen vokse. Han merker også at Oliver sine ferdigheter begynner å ta ham igjen. Begge foreldrene understreker at barna har andre aktiviteter de driver med hver uke, som svømming og jiu jitsu, men at de ser på E-sportakademiet som et svært positivt tilbud for barna.

Andre Artikler