
Spilleglede i Åsane
Tekst og foto: Tove K. Breistein
Jeg hadde lyst til å spille i band, og de trengte noen på trommer. Heldigvis syntes jeg at det var gøy, sier Signe Lier Hansen (10). Hun setter seg til rette bak et av de to trommesettene som er rigget til på scenen i Åsane Kulturhus. Det er lydprøver for elevene ved rytmisk senter på Bergen Kulturskole. Snart åpnes dørene for ivrige venner og familie, det er klart for avslutningskonsert på høstsemesteret. Signe har spilt trommer kun i et halvt år og er litt nervøs.
– I starten var det vanskelig å holde takten, men nå går det bedre, sier hun og smiler. Lange ventelister ved Kulturskolen i sentrum er et tydelig tegn på at det er populært å spille i band, men i Åsane har de litt å gå på i forhold til rekruttering. De planlegger derfor en rekrutteringskonsert i februar hvor barn i bydelen mellom 7 og 18 år kan komme og bli kjent med instrumenter og prøve de ut.
«Vi har både nybegynnere og de som har gått her en stund, og vi prøver å matche bandene best mulig i forhold til nivå og alder.»
Et tilbud for alle
Litt av problemet er at det ikke er så mange som vet om tilbudet og om hva som skjer her på Kulturhuset, forklarer musikklærer Nils Are Drønen og viser tommel opp til Signe før prøven. I salen sitter flere spente, unge trommeslagere som venter på å komme i gang med prøvene. – Vi har både nybegynnere og de som har gått her en stund, og vi prøver å matche bandene best mulig i forhold til nivå og alder. Nå har vi seks band med dobbel dekning – to trommiser, to gitarister, to vokalister og så videre. Det er alltid noen som er syke eller skal i bursdag, og med dobbel dekning er vi garantert at vi alltid har en trommis eller vokalist. Det er også mer sosialt, og i konsertsammenheng gir det mer trygghet, men vi har plass til flere, forklarer Nils Are. En nyoppusset fløy med øvingslokaler på Kulturhuset står også klar til bruk.
– Vi har dansesal og lokaler for sangutvikling med et eget opptaksstudio som allerede er mye i bruk, og bandrom hvor vi har undervisning med instrumenter. Nils Are er entusiastisk mens han viser meg rundt. Han påpeker at det ikke er nødvendig med forhåndskunnskaper for å bli med. – Dette er et tilbud som alle unge i Åsane kan bruke, og det er enkelt å komme seg hit, sier han og smiler.
Jenter i fremmarsj
Erle Utle Svartveit (17) har spilt trommer i tre år, og er klar på hva som må til for å bli god. – Du må øve, men du må ha interesse for å øve også. Jeg vil si til de som har lyst til å prøve seg på trommer at de må prøve det. Det er gøy med et rytmemønster og å slå på ting, og jeg er glad i utradisjonelle takter, sier hun engasjert. Organisasjoner som AKKS (Aktive Kvinners Kultursenter) og band som Razika har spilt en viktig rolle i å vise at også jenter kan spille i band. – Det er fire jenter på trommer bare her i Åsane, sier Nils Are som også underviste trommeslager Embla Karidotter i Razika da hun gikk på Kulturskolen.
– Jeg tror band som Razika har banet vei og jenter ser at det er mulig. Jeg jobber selv som frilansmusiker, og det er blitt mer fokus på likestilling. Nå booker festivaler like mange kvinnelige artister som mannlige – det er fint, og du ser resultatene også. Før var det nesten kun jenter på vokal, men nå er det også vanlig med jenter på kontrabass og trommer. Derfor er det viktig det vi holder på med - vi legger grunnlaget for de som vil gå videre, avslutter Nils Are.