
Familiedag i Arboretet
Tekst og foto: Tove K. Breistein
– Dette er en strålende dag med masse folk. Vi ønsker jo at familiedagen skal være godt besøkt og i dag er det nesten publikumsrekord, sier Arboretets informasjonsleder Bjørn Moe og smiler fornøyd. Det yrer av barnefamilier i hagen ved Blondehuset, og i kaféen jobbes det på spreng for å få unna køen med is-og brustørste kunder. På den provisoriske scenen er det korsang og taler. På marken nedenfor er det rigget til med telt med ulike «stands» som utgjør en aktivitetsløype for barnefamiliene.
Foto: Den populære familiedagen i Arboretet blir alltid lagt til slutten av mai på grunn av rhododendron blomstringen.
Kom mai, du skjønne milde
– Mai er den måneden vi har flest besøkende på grunn av rhododendron blomstringen. Derfor prøver vi alltid å legge familiedag-arrangementet til slutten av mai slik at vi får en fin ramme rundt det, forklarer Bjørn. Med rundt 600 rhododendron sorter, har Arboretet den største samlingen i Norden, men det 500 mål store området på Milde består også av mye mer. Grunnlagt i 1971 på initiativ av Fritz C. Rieber, har det med årene vokst fram en levende samling av planter og trær integrert i et variert landskap med vakre naturstier og badestrender. Gjennom de fire årstidene arrangerer Arboretet ulike familieaktiviteter som soppens dag i september og julens botanikk i desember, men dette er desidert det mest populære arrangementet. I tillegg til kafé og underholdning, har Bjørn også invitert ulike aktører til å ha en «stand». – Aktørene må ha en viss tilknytning til natur og blomster, men vi er ikke alt for streng på det. Noen kan også bare ha lokal tilhørighet. Sammen utgjør hver «stand» en løype med quiz eller aktivitet som familiene kan utføre. Jeg har gitt beskjed om at de ikke må gjøre oppgavene for vanskelig. Det er jo viktig at barna føler på mestring også, forklarer Bjørn og smiler.
Foto: I aktivitetsløypen må Amelie Lillefosse (9) og venninnen Mathea Schaug-Steinslid (9) blant annet finne svaret på ulike busk- og plantevarianter.
På leting etter firkløver
– Jeg tenkte at nå kommer jo rhododendronen, og jeg var innom nettsiden til Arboretet for å se om det var noen aktiviteter i forbindelse med blomstringen. Det viste seg at det var familiedag, og det er jo kjempefint å være her, sier Hilde Lillefosse begeistret. Sammen med datteren Amelie (9 år) er hun halvveis gjennom aktivitetsløypen. Ved boden til 4H Hordaland er oppgaven å finne en firkløver på den store marken like ved. Ikke en overraskende oppgave siden logoen til natur-og fritidsorganisasjonen for barn og ungdom er nettopp en firkløver. – Vi har fått inn både fire-og femkløver i dag, proklamerer Synne Røthe Sandal som er fylkesleder i 4H Hordaland. Sammen med venninnen Mathea går Amelie i gang med å lete, men det viser seg lettere sagt enn gjort.
«Hvis du selv kom hit som barn og fikk noen gode opplevelser, vil du også komme tilbake med dine egne barn»
– Kanskje hvis vi tar to trekløver og holder de sammen, og fjerner to blad. Da blir det jo firkløver, foreslår Mathea og smiler lurt. Jentene blir fort avslørt av Synne. – Dere finner firkløver hvis dere leter. Det er ofte sånn at der du finner firkløver, finner du også flere. Det er planten som har en genetisk feil, forklarer Synne. Etter et nytt forsøk, gir jentene opp letingen og løper videre til neste bod. Den Norske Rhododendronforening avdeling Vest har plassert fram fem ulike rhododendron blomster på bordet. – Her kan du stemme på den fineste blomsten, sier formann Svein Grimseid og Amelie peker på blomst fem etter nøye gjennomtenking. Det viser seg også å være den mest populære.
Foto: Amelie Lillefosse (9) leter etter firkløver.
«Det er ofte sånn at der du finner firkløver, finner du også flere»
Den største samlingen
– Det er helt naturlig at vi er her siden Arboretet har den største rhododendron samlingen i Norden. Du blir jo betatt av rhododendronen i Bergen fordi her har den sitt naturlige forhold. Det er en fascinerende slekt, og ingen hage burde være uten, sier Svein entusiastisk. Amelie går fornøyd videre til neste bod. Hos Arboretets Venner må hun peke ut hvilke dyrearter som ikke finnes i Arboretet. Det virker som en enkel oppgave. – Min pappa er bonde, og jeg elsker dyr, sier Amelie og avslører at favorittdyret er sau. Aktivitetsløypen nærmer seg slutten og Amelie er fornøyd. Det er også Bjørn. – Jeg tror at vi har et godt arrangement fordi vi har noen som kommer igjen år etter år. Dette er først og fremst for barnefamilier, og hvis du selv kom hit som barn og fikk noen gode opplevelser, vil du også komme tilbake med dine egne barn. Det er slik vi tror at det fungerer, avslutter han.