01. desember 2022

En magisk dusj

På vei oppover fjellet med Fløibanen er regntøyet allerede dryppende vått, men sommerfuglene i magen er ved friskt mot. Forventningen i barnas øyne er klar, i stor kontrast til det tåkelagte og regntunge bergensværet utenfor ruten.

Tekst og foto: Maria Aasebø Rønhovde

Utendørs teater
Fra juni til august spilles teaterforestillingen «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» på Fløysletten. Det er Fyllingsdalen teater, som for andre år på rad, setter opp forestillingen utendørs. Endelig er det vår tur til å være publikum. For å sette forventningene godt i stand har vi ladet opp i tolv dager. Det er nemlig tolv kapitler i den kjente og kjære boken «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» av Thorbjørn Egner, som forestillingen er basert på.

 «Jippi! I dag skal vi på teater mamma! Vi skal ta tog!»

Iveren er til å ta og føle på, forventningene er helt klart til stede. Med kaffekoppen i hånden og et gløtt ut kjøkkenvinduet er det bare å stålsette seg, dette blir en opplevelse i ekte Bergensvær. Mens barna lurer på om det er lenge igjen til vi skal dra, står jeg med hodet i boden for å hente frem ulltøyet som jeg for lengst har lagt nederst i en brun kasse. Det lette regntøyet byttes ut med fôret regntøy og termoser med kakao står på rad og rekke på kjøkkenbenken. Det minner mer om påske en sommer, men vi er fortsatt like klar for teater. Av sted bærer det, med støvler, ull, kakao og litt nødsnacks på bunnen av sekken, det slutter vel kanskje å regne etter hvert?


Foto: Nødsnacksen etter noen timer i sekken.

Ingen kø og godt humør
Vi ankommer byen og beveger oss mot Fløibanen, det er lenge siden det har regnet så mye! Det bøtter ned og det svosjer og svisjer for hvert steg vi tar, på den lyse siden kan vi bare spasere rett inn på Blåmann uten et eneste snev av kø. Barna er i ekstase og enda bedre blir det av lekeplassen som møter dem på toppen. I likhet med banen, er det ingen kø å spore foran lekeapparatene heller. Vi er ute i god tid, så ungene rekker å bli skikkelig våte før vi vandrer videre mot Fløysletten. Fortsatt er humøret på topp!

 «Den dissen var skikkelig gøy mamma! Kan vi ikke leke mere?» 


Foto: Rundt og rundt på Fløyens lekeplass.

Kortreiste ferieopplevelser
Det er ingen tvil om at vi må ta en tur til på Fløyen i løpet av sommerferien. Jeg minner meg selv på at vi ikke trenger å dra så langt for å finne gode ferieopplevelser sammen. Brått løper det et ekorn over veien, ikke med sminke og bustete hale. Men et ekte, lite og nysgjerrig ekorn, flere småbarnsfamilier stopper opp og ser på det søte, lille vesenet. Mens vi har testet alle apparatene på lekeplassen har det vært en jevn strøm av små og store publikummere på vei mot Hakkebakkeskogen. Alle ser ut til å være godt kledd, det er bra, for på den timen vi har vært ute, har det ikke sluttet å regne ett eneste minutt.


Foto: Det er mange som har kledd seg godt på vei mot Hakkebakkeskogen.

Regntøy i alle farger
Vi skanner billetter og stiller oss i kø, barna spør etter popcorn, men vi konkluderer med at det er for vått. Mange familier har stilt seg opp inne i teltet for barnevognparkering. «På eget ansvar» står det skrevet på et skilt over dem. De begynner å slippe inn publikum, små og store strømmer ivrige fremover for å finne seg en plass. Vi velger fastmonterte seter og bretter ut et langt sitteunderlag. Det er store paraplyer blant publikum og mange har pakket seg inn i regnponsjoer i ulike farger og størrelser. Damen foran oss snur seg og sier hun skal ta ned paraplyen når det begynner.

Jeg lurer på om det egentlig går an å skjerme seg noe mer for den jevne strømmen av vann som helles ned fra himmelen. Det er nesten fascinerende at det skulle regne så vanvittig mye akkurat i dag. På scenen som er laget av trebord går det vakter og koster bort vann, jeg forsøker å lese publikum. Vil regnet påvirke opplevelsen? Mine egne barn jobber iherdig med å konsumere safarikjeks og kakao, koppen fylles opp på nytt før den rekker å bli tom, med store dråper vann. 


Foto: Et fargerikt publikum og et vått scenegulv.

Elg i regnvær
Plutselig kommer det en elg frem på scenen, med lange skritt og høyt gevir forteller han oss at vi må slå av lyden på telefonen.

«Hvis ikke kommer jeg og elger på dere»

Det humres lett i publikum. Elgen skritter tilbake i skogen bak scenen og det lyder musikalske toner fra høyttalerne. Forestillingen er i gang og publikum er klar! Jeg merker umiddelbart at barna rives med i forestillingen og latteren sitter løst både hos små og store. Det tar ikke lang tid før Mikkel Rev sin skjorte er gjennomvåt av ekte Bergensk regn, men det ser ikke ut til å bry han det minste. Klatremus er like blid og fornøyd, og det er publikum også. 


En skinnende prestasjon

Det er som om solen titter frem når Baker Harepus og bakergutten kommer syklende inn på scenen med sitt lille bakeri. De har et forrykende samspill som varmer kalde kropper i regnet. Petter Pinnsvin gir også forestillingen et ekstra spenningsmoment som er kjærkomment hos publikum. Plutselig har det gått en hel time og det tenker jeg må være dagens største kompliment til skuespillerne og produksjonen, det er ikke hvilken som helst forestilling som kunne holdt på publikum i en så høy vannsøyle.


Foto: Damene i kiosken er smilende og blide til tross for vått vær.

Det rundes av til pause og det er da vi merker hvor kalde og våte vi er, vi har rett og slett vært trollbundet mens vi ble dusjet i en time, utendørs. Ungene huttrer, men har sett seg ut en kjærlighet i smokkform til salgs i Hakkebakkekiosken. Vi slår til, en rød og en blå smukk senere sniker vi på en ekstra fleece under regnjakken og venter på akt nummer to. Det er da vi begynner å merke at regnet også preger de bak og på scenen, pausen varer lengre enn planlagt grunnet tekniske problemer. Det er forståelig, mikrofoner og regn er komplisert. 


Dette anbefaler vi på det varmeste

Endelig er andre akt i gang, og vi blir på nytt varme gjennom latter og artige tolkninger av kjente karakterer. Det er en formidabel stemning på scenen og i publikum når mannen og konen fra gården er ute med hunden Hannibal. Det er herlig med litt futt i sluttfasen av forestillingen, når vannet trenger seg inn til det innerste laget av ull fra boden. Til full jubel bukker skuespillerne av til en velfortjent applaus. Jeg er imponert! For en innsats av små og store både på, bak og foran scenen. Dette er en opplevelse vi kommer til å huske lenge. Vi storkoste oss på fløysletten i bøttende regn, det må jo bare være en strålende opplevelse om solen skinner fra himmelen også.


Bilde: Tusen takk for en flott ettermiddag sammen med alle de artige karakterene i Hakkebakkeskogen, vi kommer gjerne igjen!

Andre Artikler