Peter Pan_01.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 85/2019

Sveve som Peter Pan

Én lykkelig tanke er alt som skal til for å fly.

Som barn måtte Peiman Azizpour (24) jobbe for å forsørge familien. Nå svever han over scenen i rollen som Peter Pan, og viser små og store at alt er mulig.

Tekst: Hege Rognøy Fossåskaret Foto: Tove K. Breistein

Da Peiman Azizpour var ni år, døde faren hans. Det var vanskelig for kvinner i Iran å arbeide, så Peiman var den som måtte tjene penger til familien. Som 17-åring kom han til Norge, og nå spiller Peiman en av hovedrollene i forestillingen «Wendy & Peter Pan» på DNS. Peter Pan er gutten som ikke vil bli voksen, som bare vil leke og ikke ta ansvar. Det er en rolle Peiman kjenner seg godt igjen i.

Les Barn i Byens anmeldelse av teaterforestillingen på www.barnibyen.no

– Jeg hadde ikke tid til å leke i barndommen, men nå leker jeg hver dag! Jeg prøver alltid å ha en åpen dør til barnet inni meg. Alle er så opptatt av de neste ti årene, av å få en ordentlig jobb, spare til bolig ... Jeg er mer opptatt av her og nå. Folk sier at du lever bare en gang, men jeg sier at du dør bare en gang – du lever hver dag.

Jeg hadde ikke tid til å leke i barndommen, men nå leker jeg hver dag! 

Alt er mulig!
«Wendy & Peter Pan» er ikke en barneforestilling, men en familieforestilling hvor både barn og voksne skal kjenne seg igjen. Peiman sin Peter Pan er ikke et barn, men en ungdom som ikke vil bli voksen. Det blir aldri sagt hvor gammel han er, og for Peiman er det et viktig poeng.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: – Vi har et barn inni oss, uansett hvor gamle vi er, mener Peiman Azizpour. Denne høsten spiller han Peter Pan på Den Nationale Scene.

– Jeg vil ikke tenke på hvor gammel Peter er, eller hvor gammel jeg er når jeg står på scenen. Jeg tror det er viktig for alle å glemme alder av og til. Vi må slutte å tenke at alder bestemmer hva vi kan gjøre. Sosiale medier, skole og venner påvirker oss til å tenke at vi må slutte å leke når vi blir ungdom og voksen, for da er det plutselig barnslig. Det du gjorde da du var 18, kan du ikke gjøre lenger når du er 20, og så videre. Det er jo bare tull; vi har et barn inni oss uansett hvor gamle vi er!


LES BARN I BYENS ANMELDELSE AV WENDY OG PETER PAN: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/full-pott-med-stjernestoev-til-wendy-og-peter-pan/

– Alt er mulig! sier Peter Pan i forestillingen. Nettopp det budskapet er også Peiman opptatt av å formidle. Lek er mer enn barnslig moro, der er å se muligheter og lys når alt virker håpløst og svart.


– Jeg har opplevd mye vanskelig i livet mitt, og flere ganger har det virket som om alt er svart. Der og da tenker jeg at nå er det ferdig for meg, nå finner jeg ingen vei videre. Men så er det alltid en vei likevel, det er alltid et lys der – men du må jobbe for å finne det. Og det er så deilig å finne det lyset når du er i mørket! Du må alltid huske at du har familie og venner rundt deg som bryr seg, og at du klarer mye mer enn du tror.


Fly uten vinger og tryllestøv
Historien om Peter Pan og Wendy rommer både latter, sorg og redsel. Ofte kommenterer barna i salen høylytt det som skjer på scenen. For Peiman er det fantastisk, da vet han at publikum lever der og da, sammen med skuespillerne på scenen. Alle som ser Peter Pan og de andre lette fra bakken og danse gjennom luften, kjenner nok en kribling i kroppen etter å kunne gjøre det samme. Og kanskje er det mulig å fly – helt uten vinger og tryllestøv?

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Bare en god ide og så flyr du. Wendy og Peter Pan under forestillingen. 

– Peter Pan sier til Wendy og brødrene hennes at alt som skal til for å fly, er én lykkelig tanke. Jeg ser for meg at barn lukker øynene sine og maner frem lykkelige tanker. Barn er så smarte og så ærlige med fantasien sin. De kan sitte på soverommet sitt og tenke – kanskje jeg faktisk kan fly?


Peiman har hatt en drøm om å stå på scenen siden han var 11 år. Lenge tenkte han at det var en umulig drøm, at det var for vanskelig og noe han aldri kunne få til. Nå vil han gjerne fortelle alle som har en drøm, at ingenting er umulig.


– Alt er mulig, man må bare jobbe. Aldri tenk at det er for sent å begynne. Men husk at det skjer ikke på 1-2-3. Og det er helt ok om det tar lenger tid for deg enn for de andre. Min erfaring er at de som feiler mest, lærer mest, og derfor er det ofte de som når lengst.FAKTA:

«Wendy & Peter Pan» spilles på DNS til 21. mars 2020 (forlenget spilleperiode).

Fra 6 år.  
Av: Ella Hickson etter J.M. Barries roman
Regi: Ivar Tindberg
Sjanger: Familieforestilling
Varighet: 2 timer


Peiman Azizpour (24) spiller rollen som Peter Pan.

www.dns.no

Andre Artikler