Fisketorget_06.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 86/2020

Nytt liv på Fisketorget

Nå skal det bli nytt liv på Fisketorget i Bergen.

Tekst: Siri Breistein og Molly Eklund Kjellberg Foto: Tove K. Breistein

Vi tok med oss Barn i Byen jr. for å møte Margit Fagertveit-Aakre som er torgleder for Fisketorget og Lise Reinertsen som er direktør for Bymiljøetaten i Bergen.
Begge jobber for å gi Fisketorget helt nytt innhold og utseende.

Hvilket byrom er egentlig Fisketorget?

Lise
: Fisketorget er en fin, stor plass midt i byen vår. Selv om Fisketorget i utgangpunktet har aktivitetene sine fra våren til høsten, er det et byrom som er åpent hele året. Det som er spennende nå er at kommunen har laget en helt ny strategi for Fisketorget, fordi man ønsker å utvikle det til et byrom for alle bergensere i alle aldersgrupper. Fokuset som har vært på turister skal tones ned.


Margit:
Vi har en lang tradisjon med fisketorg i Bergen som går helt tilbake til 1200-tallet da salg av tørrfisk ikke bare skapte et sentralt fisketorg, men også grunnlag for handel i hele byen. Det har alltid vært torghandel i Bergen. Før vi fikk kjøleskap, ble torget brukt mye mer av vanlige bergensere – for da måtte de kjøpe varene den samme dagen som de trengte dem.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: TORGSJEF. Margit Fagertveit-Aakre er ansatt ved Bymiljøetaten og er torgleder for Fisketorget. Nå arbeider hun iherdig for å skape en attraktiv plass slik at Fisketorget igjen blir et naturlig besøk- og oppholdssted for alle aldre. 

Allerede før jul la Barn i Byen merke til at det begynte å skje noe for barnefamiliene på Fisketorget ...

Margit:
Vi hadde lyst til å gjøre noe for barna med et juletorg med forestillinger, juleverksted og julenisser, i samarbeid med Bondens marked. Vi tok også kontakt med Folkelig, som har Smaksverkstedet, og det endte med en dag i november hvor vi presenterte masse ulik fisk og forskjellige grønnsaker, hvor barnefamiliene fikk lage sin egen mat i folieinnpakning. Nå kommer Smaksverkstedet tilbake den 14. mars – da skal vi ha et nytt arrangement med fokus på taco og fisk. Den 8. februar skal vi dessuten ha barnas sjømatdag på Torget – det blir gøy! Vi skal ha store telt og vi samarbeider med bidragsytere fra sjømatbransjen, elever fra Sandsli videregående, profesjonelle kokker med fokus på sjømat og bifangst, som er alt det andre av rare fisker som fiskerne fanger når de egentlig skal fange for eksempel torsk, og som fiskehandlerne tar med seg for å selge videre til kundene sine. Til sjømatdagen kommer også Akvariet med maskot og dyrepasser og det blir sushi, kaviar, røkevarer og blåskjellsuppe.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Levende møteplass. Lise Reinertsen er direktør ved Bymiljøetaten i Bergen kommune og ønsker å skape Fisketorget til en levende og åpen møteplass for alle aldre. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

Fisketorget har fått mye negativ medieomtale. Hvilke utfordringer byr det på?

Margit:
Da jeg gikk inn i jobben for over fire år siden var jeg ikke redd for dette. Jeg visste om alle disse negative avisoppslagene. Jeg har alltid elsket Fisketorget og har lyst til å gjøre noe for byen – så dette har jeg gått inn i med åpne øyne. Vi har kartlagt alt som vi så av utfordringer, så nå må vi bare stå på. Journalistene har nå også oppdaget at det skjer endringer på Fisketorget.


Lise:
Vi har jobbet tett og godt med torghandlerne de siste årene for å få til nye løsninger. Færre og færre bergensere har tatt til sentrum for å handle fisken sin, og torghandlerne har derfor vendt seg til turistene, men turistene kan ikke ta med seg fisken ombord – og derfor er det blitt bygget opp disse store inngjerdede serveringstedene. Det har vært en utvikling som egentlig ikke var ønsket, men torghandlerne har gjort det beste ut av situasjonen.

Nå blir det ikke lenger lov med disse gjerdene. Fra 2021 skal Fisketorget være åpent, slik at det kan bli mer aktivitet. Du skal kunne kjøpe deg noe og sette deg ned hvor som helst mens du kikker på fiskene.

Margit:
Og husk, du kan også komme med nistepakken din og sette deg ned!


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Fiskeblikk. Angelo Verrillo, som er fiskehandler på torget, løfter gjerne frem lokale severdigheter. Her en ekte breiflabb. I de store akvariene i Mathallen kan du studere levende fisk. 

Hvilke kvaliteter ser dere ved Fisketorget som et levende byrom?

Lise:
Det er et av byens mest sentrale byrom – når du står på Fisketorget har du siktlinjer og tilkomster til mange andre viktige byrom. Det gir en nerve i byen og det er den nerven vi ønsker å åpne opp, slik at enda flere skal kunne oppdage og glede seg over den. På torget finner du varer av høy kvalitet – for det stilles strenge krav til at maten er kortreist og lokalprodusert. Når vi nå legger mer vekt på ulike aktiviteter, som at du skal kunne sløye fisken og få den kompetansen som torghandlerne har, håper vi at enda flere bergensere vil oppleve dette byrommet som interessant.


Hvilke drømmer har dere for Fisketorget?

Lise:
At det skal bli en yrende og pulserende møteplass hvor bergenserne, både barn og voksne, elsker å være. Jeg får helt stjerner i øynene når jeg tenker på at Fisketorget blir en romsligere plass hvor folk kan bevege seg og treffe andre, få smaksprøver, lære nye ting og sette seg ned helt i sjøkanten. Og så selvfølgelig: Solskinn!

Margit: Jeg håper på at det skal bli slik det var da jeg var liten, for jeg bodde i Hardanger og jeg elsket Fisketorget. Med en gang jeg kom til Bergen, så var det ned på torget med en gang fordi jeg ville ned til fisken.


BARN I BYEN JR. SPØRSMÅL
v/Molly Eklund Kjellberg

Hva skal dere egentlig gjøre for at flere familier skal komme til Fisketorget?

Lise:
I 2020 skal det komme enda flere aktiviteter på Fisketorget for barn, hele året rundt. Vi skal invitere inn hele familien. Barn og foreldre skal kunne gjøre ting i lag – for det er jo ikke alltid at foreldrene kan så mye om fisk heller. Jeg tenker at det er lurt å starte med å lære barna å lage mat av fisk – slik at også barna kan lære opp foreldrene til å bli gode fiskespisere.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Barn i Byen jr. reporter, Molly, møtte en Hardangerørret. 

Margit: Vi ønsker å vise hvor lett det er å lage fisk, og at de både kan se og smake og prøve ut nye ting. Og så har jeg snakket med bybonden på Landås, som lager parsellhager, om et arrangement den 25. april. Kanskje vi lager noen grøntområder på torget, eller planter noe på taket? Vi tenker mye på hva vi kan gjøre som er miljøvennlig og bærekraftig året rundt.

Jeg syns også det hadde vært kjekt om dere kunne ha noe om fisk og livet i havet her i Norge, slik at vi kan lære noe også. Har dere noen tanker om det? At det ikke bare blir tivoli-gøy, men at man også lærer noe. Noen på min skole er faktisk litt redd for å bade i havet – at man kan lære litt om hva som faktisk finnes i havet.

Margit:
Da er det kjekt at vi har bedt Akvariet om å komme også til sjømatdagen den 8. februar. De kan masse om dette, og er flinke til å lære bort. Faktisk har vi tenkt å ha en båt med masse rare fisker, så kan barna både se på og ta på fiskene. Vi har også kontaktet Sandsli videregående skole, som er de som utdanner kokker og sjømathandlere, og spurt om de kan komme ned til oss. Færre og færre ønsker å bli kokker i dag, så det er viktig få ned de som faktisk jobber med det for å vise frem kunnskapen. Det er viktig med samarbeid – for eksempel skal vi samarbeide med de som samler opp plasten i Vågen for å få fokus på utfordringer knyttet til plasten. I de nye kontraktene med fiskehandlerne skal man ikke få lov til å bruke plastikkbestikk, og dette er jo noe som dere som er barn er veldig opptatte av.



3 RASKE
Hva er yndlingsfiskeretten?
Lise: Sushi med tunfisk og laks og reker og kamskjell. Jeg liker jo best de stygge fiskene. Uer og steinbit er fantastisk deilige fisker. De ser jo ikke ut.
Margit: Jeg spiser også masse sushi. Men ellers så spiser jeg all fisk.

Hva er ditt yndlingsbyrom i Bergen (utenom Fisketorget)?
Lise: Jeg har en særlig forkjærlighet for det vi kaller den grønne akse i byen – som går fra Teateret til Bystasjonen. Lille Lungegårdsvann er en perle omkranset med flotte bytrær – enten de er opplyste på vinterstid – eller i full blomst på våren.
Margit: Bryggen.

Hvor spiser du helst fisken din?
Lise: Gjerne hjemme hos meg selv (har en samboer som lager nydelig mat). Er også glad i å besøke gode sjømatrestauranter i Bergen og andre byer.
Margit: Hjemme eller i Mathallen.


FAKTA:

Arrangementer på Fisketorget:

8. februar kl. 12–15: Barnas sjømatdag.
Bergen kommune arrangerer med bidrags-ytere fra sjømatbransjen, restauranter og torghandlere til en da hvor barna skal få både ta på, spise og lære om sjømat. Gratis.

14. mars kl. 11–15: Smaksverksted «Torsk med taco». Sertifiserte instruktører fra Smaksverkstedet hjelper barna og lager aktiviteter. Gratis.

25. april: kl. 12–15: Ida Kleppe (Bybonden) og Lysthuset på Landås kommer.
Kunnskapsformidling om plantekost, kompostering og dyrking. Gratis.

Andre Artikler