Mali Befaler_01_Tove_web.jpg
17. desember 2021

Stjernelag bak danseforestilling

Hvem er det egentlig som bestemmer i familien?
Snart er det premiere på Mali befaler på Den Natonale Scene. I mellomtiden terpes det i et øvelseslokale på den andre siden av gaten. Det er her jeg møter menneskene bak oppsetningen. Deriblant hovedkarakteren selv - som er laget av pappmasjé.

TEKST: Nhu Diep  FOTO: Tove. K Breistein

Men hvem er Mali? Mali er en fem år gammel jente som er lei av å ikke bli sett og hørt av foreldrene. Derfor har hun bestemt seg for å ta dem med inn i en magisk verden der de får smake på sin egen medisin. Her skal hun vise foreldrene akkurat hvordan det er å være liten med store følelser og umulige oppgaver. 

En familieberetning
— Mali er inspirert av vår egen datter, Amalie, som sikkert har kjent mye på disse situasjonene hjemme hos oss, forteller Ane Evjen Gjøvåg, som er en av de to idéskaperne bak historien.

— Det er mye overdrivelse og humor i stykket. Det er fantasti som styrer hele historien. Mali bestemmer hvordan alt skal være, og slik som hun ser og opplever det. Størrelsesforholdet dras derfor i alle retninger.

Mali er inspirert av vår egen datter, Amalie, som sikkert har kjent mye på disse situasjonene hjemme hos oss,

Mange barnefamilier vil helt sikkert kjenne seg igjen i forestillingen: Alle gjøremålene som man er nødt til å gå gjennom i løpet av dagen. Små ting som fort kan bli til store konflikter. Av og til må man bare lukke øynene og kaste inn håndkleet. Så kan man etterpå spørre - Hvem har  makten i familien, egentlig?

Ane sprudler der hun sitter. Det er ingen tvil om at hun trives med å være mamma, både på hjemme- og bortefronten. I tillegg jobber hun som koreograf og profesjonell danser, og har opptrådt på mange store scener rundt omkring i landet. Sammen med sin samboer, Andreas Roksvåg, som også er danser og med lang fartstid fra den prisvinnende breakergruppen, Abscence crew, spiller de Malis foreldre på scenen. Om kort tid skal deres liv som småbarnsforeldre brettes ut og settes opp på DNS og gå og dure i 5 uker fremover.

Intet sett, intet hørt
Ideen om Mali som bestemmer, fikk paret da de ble foreldre og fikk servert den ene utfordringen etter den andre. Som foreldre hadde de vært opptatt av å ta de riktige valgene hva gjelder gjøremål og aktiviteter, og i deres iver etter å gjennomføre alle disse, glemte de å ta hensyn til barnas egne behov og ønsker. Da barna gråt og ville det annerledes, forsto de at de måtte lære å lytte mer på de små og la de få lov til å bestemme også. Og dermed ble det å ikke bli sett og hørt av foreldrene sine, hovedtemaet i oppvisningen.

Hodet til Mali er overdrevent stort og håret, like overdrevent langt. Blikket er intenst og rommer mange følelser. Ane står opp fra stolen og demonstrerer hvordan hun skal holde dukken under forestillingen. Hun beveger seg rundt i rommet, svinger den frem og tilbake før hun setter den tilbake på plass på den provisoriske sengen som står midt i rommet. 

Det er skuespilleren og dukkemakeren, Jan Holden, som har skapt henne, og med god hjelp fra bergenskunstneren, Anne Angelshaug, som er kjent for å lage fantastiske malerier av melankolske barn. Også datteren på fem år, Amalie, har vært involvert i prosjektet, og skal etter planen være fortellerstemmen. 

Saken fortsetter under bildet. 



Å jobbe med naturlover
— Teater er et format der man er nødt til å ha en fin familie ombord, sånn er det bare, skyter Julian Bertnzen fra sidelinjen. — Man trenger veldig mye forskjellig kompetanse, og man må sette sammen greie folk som kan ting. 

Det er han som har komponert, arrangert og produsert forestillingen sammen med sin makker, Kato Ådland. Men dette er langt fra Julians første musikal. Han har tidligere skrevet musikk til en håndfull store musikaler, også gitt ut flere album og vunnet flere priser for sitt arbeid. 

— Vi holder på med naturlover, og det vi gjør både berører og virker på barn. Å få et slikt oppdrag er superspennende, og jeg gleder meg alltid til å jobbe med slike ting.

Også ombord på denne familieoppsetningen, er Christine Sandtorv, kvinnen bak Stjerneteller- universet. Det er hun som har skrevet manuset for Mali befaler.

Da Ane og Andreas ikke fikk til å sette de riktige ordene og lydene på sine opplevelser, kontaktet de Christine som hjalp dem med å lage tekst og regler. 

— Man må først treffe barna der de er. Så er trikset å snike oppdragelse inn i jovialiteter. Men da må det være akkurat i passelig doser, forklarer  Christine. Hun er en reser på skriving og lek med ord, og kjenner godt til fallgruvene som mange andre pent tråkker ut i. Da kan det fort bli for mye tull og tøys. Eller det stikk motsatte, for mange lover, regler og pekefingre. Heldigvis er Christine også ekspert på å unngå nettopp disse fellene. 

Man må først treffe barna der de er.

Månebedotten
 — Jeg liker denne forestillingen så godt fordi det er en god kombinasjon av veldig dyktige folk. Du har Julian som er god på musikaler, og to foreldre som har skapt ideen, som er et kreativt team med en tydelig retning, og som vet akkurat hva de vil ha. De tar kapteinrollen og sier this is it, vi vil ha en sånn forestilling, og da trenger vi det og det! De liksom gjennomfører, og det er så bra, utbryter Christine.

De er flinke til å løfte hverandre opp, denne gjengen. Ros kastes frem og tilbake og vegg i mellom. Gleden, entusiasmen og takknemligheten for dette samarbeidet skinner gjennom rommet, og til slutt må også Andreas hive seg på:

— Når man  jobber i et så kunstnerisk team, er man nødt til å kunne stole på dem man jobber med. Og i dette tilfellet, vet jeg at de kommer til å levere langt over forventning. Du vet hvem du spør, og du står litt sånn der med luen i hånden og bare: Har du lyst til å være med på vårt prosjekt? ... Så jo, vi er litt starstrucked. Selv av vårt eget team!


Fakta

«Mali Befaler» har premiere på DNS 11. desember 2021.

En danseforestilling som rommer flere dansestiler og masse akrobatikk.

Medvirkende er Ane Evjen Gjøvåg, Andreas Roksvåg, Christine Sandtorv, Julian Berntzen og Kato Ådland.
Forestillingen går frem til 22. januar 2022. 

 

Andre Artikler