Jentebasket_2682-2.jpg
13. desember 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 93/2021

Raske jenter

På Landåshallen foregår alt i høyt tempo. Vi snakker basket.

TEKST: Nhu Diep FOTO: Atle Kårstad

– Okei! Klar? 1, 2 og 4!

Karyn Sanford roper med full hals. Man er nødt til det dersom man skal overdøve støyen fra skrikende gummisåler mot vokset golv og intens dribling. Og mye hoing. Jentene, som er blitt delt i to lag og plassert på hver sin side av inndelingen, sprinter målrettet mot ballen som ligger på golvet fremfor dem. Nå gjelder det å være førstemann til å plukke opp ballen og få den i kurven ved hjelp av de ulike tallene fra samme lag. Det beines frem og tilbake. Ballen skifter hender, så et kast, et mål og en jubel. Alt skjer i rasende fart.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Mille i full fart og dyp konsentrasjon.

Alfa og omega
Tre ganger i uken samles spillerne fra Slettebakken, Haukeland, Midttun, Landås, Loddefjord og Ny-Krohnborg i Landåshallen. Da er det Karyn og Fatima Mohammad, som begge er toppidrettsøvere, sin jobb å sørge for at 09- og 10-jentene holder seg aktive og blir gode basketballspillere.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto:Tener Karyn Sanford har hendene fulle. 

De to unge trenerne er blant de største talentene, ikke bare i Ulriken Eagles, men også i hele landet. Karyn og Fatima har spilt i Europaligaen. For to år siden var jentene med på landslaget og fikk de beste noteringene Norge noen gang har fått: En 4. plass.


– Jenter får flere hobbyer når de blir eldre, så målet vårt er å holde på interessen til de små slik at de fortsetter med basket til de blir større, forklarer Karyn i pausen. Det vil si, når taperlaget tar pushups og vinnerlaget slapper av på benken.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Basketmiljøet består av gode venner, trygge omgivelser og godt sikkerhetsnett.  

For at jentene skal få lyst til å fortsette, er det viktig at de har et stabilt grunnlag som består av gode venner, trygt miljø og et godt sikkerhetsnett. Trenerne må også ha et variert og spennende treningsopplegg slik at spillerne får utfordret seg selv skikkelig, samtidig som de må trene mye med repetisjon og teknikk. Det elementære må på plass før de kan leke og ha det gøy. Derfor er ballbehandling og skuddform alfa og omega: de må lære å skyte ballen ordentlig.


Easy Basket
– Jentene våre er veldig ivrige, men det har vært tøft for dem i perioder med nedstenginger. Det er ganske få utesteder i Bergen der man kan trene skikkelig basket, sier Karyn.

– Og det er heller ikke mange som har foreldre som kan kjøre til de ulike plassene for å møte andre. Da ble det plutselig mer løping og ballbehandling enn vanlig, for det kan man gjøre hvor som helst.


En gang i måneden er det Easy Basket kamper. Da spiller jentene to eller fire kamper, avhengig av hvor mange lag som er med. I tillegg spiller de i U 13 serien (for de under 13 år) mot lag som er ett år eldre enn seg. Da får de også spille på stor bane og skikkelig kjørt seg med vanlige regler. Det er en stor overgang fra å trene på liten bane for så å gå over til en ordentlig stor en. Da er utholdenhet viktig.


Jentene stiller seg på rekke for å øve seg på skudd. Også her, skjer ting veldig fort. De skyter, løper, plukker opp ballen og plasserer seg bakerst i køen i nesten én og samme bevegelse. Og sånn holder de på en god stund.

Jenter får flere hobbyer når de blir eldre, så målet vårt er å holde på interessen til de små slik at de fortsetter med basket til de blir større.

Den amerikanske drømmen
– Vi drømmer om å reise til USA og spille der, forteller Fatima.

– Vi håper vi får stipend. Er du god så vil du bli oppdaget, de finner deg hvis de har lyst til å finne deg, for å si det sånn. En gang kom det en speider fra Kansas hit på trening, og det var litt stas.


– Kommer det ikke speidere på kamper, så kan du bli spurt om å sende videoer av deg fra tidligere kamper, fortsetter Karyn. – De har speidere som tar deg inn i systemer. Når vi har spilt landslagsturneringer i USA har de laget en profil på oss: Da kan de si: «Vi trenger en skyter, denne profilen er perfekt, vi tar kontakt!» Så ja, vi venter på å bli oppdaget!

Igjen roper Karyn ut i salen. Skytetreningen opphører og de unge jentene står på stedet hvil og venter på nye instrukser. Før de alle løper av gårde og er i gang med en ny aktivitet, skyter Karyn ut gode grunner til å spille basket:

– Du er i et veldig godt miljø med bra folk som deler samme interesse som deg.


Det er høyt konkurranseinstinkt på veldig mange, så man får gode utfordringer hele veien. Man trenger ikke å være verdens beste til å spille basket. Det kan være nok med å bare være en spiller som gir alt, det at du sprinter på ditt hardeste eller å tar opp ballen raskt når den ruller på bakken. Er du god på én ting, kan det få deg ganske langt.
3 SPILLERE – 3 spørsmål

1: Hvorfor spiller dere basket?
2: Hvor lenge har dere spilt basket?
3: Hva er viktigst i basket?

ADA:
Basket falt veldig fort i smak for meg. Jeg har stort konkurranseinstinkt og synes det er gøy med mange kamper. Jeg begynte allerede i 1. klasse, men har egentlig spilt hele livet. Jeg har pakket ball siden jeg var liten. I 3. klasse begynte jeg å spille i Landåshallen og har vært fast her siden da. Man må være god i å løpe, for det er det mye av. Man må ha bra kondis og ha litt albuer. Og så må man være litt røff og ikke redd ballen.MELISSA:
Fordi det er en veldig gøy og spennende sport. Når du spiller, så skjønner du hva jeg mener. Her har jeg spilt i snart ett år, men før det spilte jeg et annet sted. Kanskje halvannet år til sammen. Man må ha fokus, være konsentrert og ta raske beslutninger. Forsvar er viktig, ikke bare å skyte mål.BENEDICTE:
Det er kjempegøy med basket fordi jeg kjenner mange her. Jeg har spilt i kanskje ett år, og liker det veldig godt. Man må gå på trening og øve mye på teknikker hvis man skal bli en god spiller. 
FAKTA 

Lyst til å begynne på basketball?
Ulriken Eagles er Vestlandets største basketballklubb med over 300 barn, unge og voksne. Ulriken Eagles har jente- og guttelag i de fleste årsklasser fra 1. trinn til 19 år, veteranlag og tre divisjonslag for menn og kvinner.
Treningene foregår i Landåshallen.
For mer informasjon: www.ulrikenbasket.no


Andre Artikler