Oseana_02890.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 70/2016

Ut av byen: Opplevelsene venter på Oseana

En knapp time utenfor Bergen sentrum ligger et kontrastenes kulturhus. På Oseana møter voksne vernissager små viltre krabater, kulturopplevelser møter natur og her får barn og seigmenner vandre fritt.

Tekst og foto: Mette Paust-Andersen

– Jeg jobber og jobber og jobber. Men så er det en ting jeg savner så veldig: Å leke!

Målfrid Masa har nettopp avlyst ferien til Grand Canaria. Hun må nemlig jobbe i høstferien, og roper ut sitt savn etter leken. Når hun lurer på om noen kan hjelpe henne med å lære å leke igjen, jubler barna i salen.


Foto: En lørdag på Oseana byr på et møte med energiske Målfrid Masa.

Lørdagsleven
Barn i Byen har tatt turen til Oseana denne lørdagen. For å oppleve teater, kulturhus og et landskap med fjord og havutsikt. Oseana har ofte arrangementer for barn, og i dag er det Krabatene, representert ved Ramona Sulen, som står for å lage leven på huset. Hun lar oss møte den stressete og dresskledde skikkelsen Målfrid Masa, med strenge kontorbriller og en stadig ringende mobiltelefon. På et loft har Målfrid funnet en koffert med barndommens skatter. Plutselig blir hun en cowboy fra prærien, en prinsesse, trollmann og alle mulige forunderlige og tøysete vesener. Store øyne, tygging på fingrene og alvorlige fjes blir etterhvert til smil, fnising og latter, før alle i salen til slutt tar en hoppedans.

– Så får foreldrene dagens trim og slipper å gå i treningsstudio klokken tre! roper Målfrid mellom hoppene.

Ung, lovende trappekunstner
Når forestillingen er ferdig sprettes lørdagsgodtet. Grønne, gule og røde seigmenn vandrer mellom radene. De følges av ivrige barneøyne og ender i vidåpne munner. Etter noen never med dem er det greit at Oseana har så mye plass å boltre seg på. I en trapp møter jeg toåringen Sondre med tutt, støvletter og Marius-genser. Mamma er på åpningen av Inger Sitter-utstillingen i naborommet, men Sondre synes det er mer interessant å snurre seg i piruetter i trappene. Marius har fått bestefaren med seg vekk fra maleriene og de høye stettglassene, og plassert ham som publikum til leken. Og bestefar er begeistret:

– Han har vært opp og ned førti ganger allerede!

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Sondre (2) har tatt med seg bestefar for å utforske de mange tretrappene i Oseana kulturhus.

Sondre selv ser overlegent på oss fra trappetrinnene, men gliser bak tutten når han kikker ned på oss gjennom glassflatene på toppen.

I etasjen over er det to lure barn med røde kinn som har inntatt vindusposten. Mia og Theodor løper i de brede karmene og klistrer seg opp mot den brede fjordutsikten. Herfra får de ikke bare utsikt over foreldre og besteforeldre, men kan også følge med på båtene utenfor. De fniser og kikker gjennom bjelkene som strekker seg opp langs de store vinduene.

Flere bergensfamilier til Oseana
Både Mia og Theodor har tatt turen til Oseana fra Bergen, og Janne Mari Hjelle, som er markedsansvarlig ved kulturhuset, sier at de er en del av en voksende trend:

– Vi opplever mer og mer at bergensfamilier tar turen til Oseana. Særlig er det Riksteateret som trekker mange bergensfamilier, med forestillinger man ikke får se i byen. Og det er tydelig at når noen først har vært her en gang, er det enklere å komme tilbake. Janne Mari tror at Oseana tilbyr noe som familiene ikke får andre steder.

– Her får man en helhetlig opplevelse på en lørdag. Familier kan for eksempel starte dagen med en gratis tur rundt i kunstutstillingen for å kikke på bilder, for så å spise en god lunsj eller middag i kaféen og avslutte med å gå på en forestilling.

Vi opplever mer og mer at bergens­­familier tar turen til Oseana.

Uterom med skjulte skatter 
Oseana tar seg godt ut også utenfor. Glassfasaden speiler fjell, sjø og himmel, samtidig som den avslører noen av kunstverkene innenfor. Janne Mari anbefaler også å bruke Oseana som et utgangspunkt for å være i naturen.

– Her har vi litt mindre fjelltopper enn i Bergen, som er akkurat passelige for mindre barn. Du kan bade i sjøen, eller dra innom Osbadet på vei hjem, hvis temperaturen i havet ikke frister. Vi har gratis parkering, og det trenger ikke å koste mye å være her.

I området rundt kulturhuset kan du stupe og hoppe fra stupebrettene, gå på tur – for eksempel på barnevennlige stier i Liafjellet eller mot Solstrand – fiske stinter, finne strandkrabber, eller gjøre som Tiril på fire år og mammaen; finne steiner på stranden ved siden av Oseana. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Tiril er på steinjakt på stranden like ved Oseana.

– Vi skal lage lykter, sier Tiril.

Mamma forklarer: – Vi skal legge de fine steinene i glass, og sette lys oppi. Enten du vil se tøysete forestillinger, finne fine steiner, gå på tur eller studere fargerike malerier og forførende former, kan vi anbefale å ta lørdagssnopet under armen og dra en tur til Oseana. Kulturen får du med en duft av saltvann – og naturen med ekstra form og farge.


Fakta: 

Transport: 600-bussen til Os går fra Bergen busstasjon. Bussen går flere ganger i timen, og bruker 50 minutter til Os. Fra Os sentrum er det knappe fem minutters gange til Oseana. Med bil tar det ca. 35 minutter fra Bergen sentrum.

På Oseana er inngang og museumsbesøk gratis – det samme er bruk av uteområdet. Inngangsbillett til arrangementer. Kafeen tilbyr stort utvalg av drikke og lunsjretter, kaker m.m. Ute på terrassen er det gode muligheter for å spise medbrakt niste.

Oseana er en fin base for turer i nærområdet. Fra kulturhuset går blant annet en grusvei mot Liafjellet.

Oseana har åpent: Mandag–fredag 11–16:30, lørdag og søndag 12–18. 

Andre Artikler