Klatresenter_6767.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 86 2020

Ta et tak

Familietid i klatreveggen.

Ytterst på Laksevåg, med panoramautsikt over innseilingen til Bergen, ligger Bergen Klatresenter. Senteret var lenge en drøm for en gjeng klatreinteresserte familier. Endelig har den blitt til virkelighet!

Tekst og foto: Monica Gundersen

I lekerommet klatrer Anine (5) og Laura (5). Energien er på topp, og de tar seg opp og ned langs veggene i høyt tempo. Noen ganger treffer bena bakken i et kort sekund før de igjen står på toppen, denne gang på den 3,5 m lange haien som henger midt i rommet.
Rommet har lydtette glassvinduer mot kaféen hvor foreldrene kan sitte med en kopp kaffe, ta en prat med kjente og samtidig følge med på hva ungene gjør.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Pappa Jaran følger med når Laura klatrer.

Endelig oppstart
Bak Bergen Klatresenter står fire småbarnsfamilier som selv har klatret i mange år. De savnet en mulighet til å klatre sammen med barna i gode, barnevennlige fasiliteter under trygge forhold.

– Det er ikke enkelt å ta med seg små barn ut i fjellveggen og sette i gang med klatring. Det krever høy kompetanse av foreldrene, og det er det ikke mange som har, forteller grunnlegger Jaran Nordstrand.


De måtte ta saken i egne hender, og etter noen år med leting fant de et egnet klatrelokale. I august i fjor åpnet Bergen Klatresenter, som skal være et sted hvor hele familien kan tilbringe tid sammen, hengende i klatreveggen. Her kommer man ikke kun for barnas skyld, og derfor er det klatreutfordringer på alle nivåer.

Bergen Klatresenter skal være et sted hvor hele familien kan tilbringe tid sammen, hengende i klatreveggen.

Digital buldring
Mange forbinder gjerne klatring med høye vegger, tau og klatreseler. Det må det ikke være. Her på senteret har man buldrevegger. Ordet buldring stammer fra det engelske «boulder» og betyr «stor stein» og lave fjell- eller innendørsvegger. Det er derfor ikke nødvendig med klatreutstyr. Om du skulle miste taket og falle ned, lander du på store, tykke tjukkaser.

Den digitale verden har også gjort sitt inntog i klatrerommet, og ved hjelp av en app kobler du deg opp til klatreveggen og velger ulike problemer, så er det bare å følge lysene og klatre i vei.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Alvin (8) har funnet seg et litt vrient parti å klatre på.

Naturlige klatrere

Barna er ikke bare henvist til lekerommet, de kan fritt klatre i alle rom under oppsyn av foreldrene. Veggene har klatretak som er egnet for barn, markert i forskjellige farger etter vanskelighetsgrad. Dette gjør det lettere å klatre der du skulle føle deg komfortabel.

– Trenger barna opplæring før de starter med buldring?


– Nei, sier Ninni Sissener, som er en annen av senterets grunnleggere.


– Barn har en naturlig måte å klatre på. De beveger seg lett i klatreveggen og trenger lite instruksjon om hvordan de skal plassere seg. Dessuten er klatring svært bra for koordinering og balanse.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ninni hjelper Anine med å ta på klatreselen.

Fiskeveggen

Anine og Laura er åpenbart stolte av senteret, og viser villig vei fra rom til rom. På et av de mindre rommene finnes en vegg med fisker å klatre på. Denne er seks meter høy, så her må klatreselen på.

Anine synes denne veggen er en av de gøyeste å klatre i. Helt i begynnelsen var den litt skummel, men det gikk fort over. Det tar ikke lange tiden å klatre opp til toppen, og svært selvsikkert bruker hun tauet til å fire seg ned på gulvet igjen. Det er tydelig at øvelse gjør mester.

Barn har en naturlig måte å klatre på. De beveger seg lett i klatreveggen og trenger lite instruksjon om hvordan de skal plassere seg.

Kurs og klatring i det fri
På kveldene er det kurs for barn i ulike aldersgrupper. Kursene er med instruktør og uten foreldre. Disse er så populære at vårsemesteret tidlig var fullbooket. Nye kurs kommer til høsten, men mens du venter, er det bare å stikke innom og prøve deg på egenhånd.
Klatresenteret er også tenkt å være en trygg oppstarthjelp for å trene opp og forberede barn og voksne på klatring i det fri. Det neste naturlige steget er derfor å arrangere felles uteklatring om våren og sommeren, og kanskje også etterhvert lage en sommercamp.

– Hva med de barna som er litt redd for høyder, er det plass til dem på senteret?


– Ja, absolutt, understreker Ninni. – Da kan barna klatre bortover istedenfor! Det aller viktigste for oss er at barna føler mestring på sitt nivå.



FAKTA:

Bergen Klatresenter har åpent hver dag (fra 15. juni 2020): Mandag–onsdag 9–22, torsdag 7–22,

fredag 9–20, lørdag 9–18 og søndag 9–20.

Priser: For drop-in besøk er billettprisen:
120 for voksne/ 85 for barn 13–15 år/ 70 for barn 4-12 år og gratis for barn under 3 år i følge med eldre besøkende.
Leie av klatresko koster 25 kr.

www.bergenklatresenter.no


 

Andre Artikler