Loddisburger_11 - Isabell.jpg
01. oktober 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 88/2020

Smaken av Loddefjord

Loddisburgeren er kåret.

Folket har talt! Smaken av Loddefjord er en tacokrydret burger med salsa, rømmedressing og sprø nacho-chips. 

Tekst og foto: Tove K. Breistein


– Her serverer vi vanligvis små tallerkener med dyr mat, men i dag skal vi lage tacoburgeren til Isabell, sier mesterkokk Christopher Haatuft entusiastisk, mens han viser hele skoleklassen og lærerne til Isabell Andreassen inn i hans restaurant Lysverket på KODE.

Isabell smiler sjenert og retter på det hvite kjøkkenforkleet. Det siste Christopher gjorde kvelden før var å stryke kokkeuniformen hennes. Såpass formalia må det være når du nettopp har vunnet en kokkekonkurranse.


– Nå kan dere bare sette dere til bords i restauranten mens jeg og Isabell går i gang med å steke burgere, sier Christopher, og drar en klut energisk over den allerede skinnende rene kjøkkendisken.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: To kokker i full gang med å flippe tacoburgere til en hel skoleklassen. Mesterkokken Christopher er imponert over Isabells Loddisburger. 


Kampen om den beste «Loddisburgeren»
Isabell i 7. klasse på Kjøkkelvik skole kom seirende ut da Loddefjord skulle kåre sin egen burger. Juryen, som bestod av Smaksverkstedet, Anne Lill Stene fra Stene Matglede og Christopher Haatuft, diskuterte seg fram til tre finalister, og lot det være opp til opinionen å stemme på en verdig vinner. Valget stod mellom tacoburger, lakseburger og chiliburger. Nå hedres Isabells tacoburger med sitt eget torg på Coop Vestkanten hvor folk kan hente oppskriften og handle råvarene som trengs for å lage hennes «Loddisburger».

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Isabell gikk seirende ut av Loddisburger-konkurransen med sin tacoburger-oppskrift. I et selfie øyeblikk med mesterkokken Haatuft fra Lysverket.

Burgerkonkurranse mellom bydelene

– Det er veldig mange som liker taco, og så er det mange som liker burger. Jeg tenkte at de to kunne passe fint sammen, forklarer Isabell mens hun pakker ut burgerbrød.

– Det er en veldig kul burger, skyter Christopher inn mens han flipper burgerne. Isabell og de to andre finalistene fra Vadmyra skole, Oskar og Aleksandra, fikk være med Christopher på kjøkkenet for å finjustere oppskriften før avstemningen.

Det er veldig mange som liker taco, og så er det mange som liker burger. Jeg tenkte at de to kunne passe fint sammen.

– Finalistene kom opp med tre veldig forskjellige burgere. Isabell sin tacoburger er en veldig god oppskrift med mye smak i tomatsalsaen, kjøttet, det hjemmelagede tacokrydderet, rømmedressingen og de sprø nacho-chipsene. Jeg tror hun har arbeidet mye med den, sier Christopher.

Over 1300 mennesker var inne og stemte på «Loddisburgeren», og prosjektkoordinator Ann Helen Lien i Smaksverkstedet er fornøyd.


– Da vi fikk idéen til prosjektet var vi spente på hvordan det ville bli tatt imot, men det har gått over all forventning, forteller hun. – Nå er det flere bydeler som ønsker seg sin egen burger. Kanskje kan vi få til en burgerkonkurranse mellom Loddisburgeren, Fanaburgeren og Åsaneburgeren?


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Isabells egenkomponerte tacosaus slår an. 

En verdig vinner

På kjøkkenet er stemningen hektisk. Christopher instruerer Isabell til å legge ost på de ferdigstekte burgerne, som så skal danderes på over tretti fat.

– Jeg visste ikke at det var så mye å gjøre, sier Isabell andpusten. Hun har aldri laget mat til så mange mennesker før, og ute i restauranten stiger stemningen idet de første burgerne bæres ut.


– Den er stor, sier Adrian i det han får servert burgeren.


– Og veldig høy, skyter Aleksander inn.


– Jeg tror jeg holder meg til kniv og gaffel, sier Marius, og guttene flirer.


– Men veldig god, påpeker Martin. De er stolt av klassevenninnen sin.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Klassekamerater fra Kjøkkelvik skole er klare for å teste Loddisburgeren.

Lærerne Mona og Lisa på sidebordet synes at det har vært et spennende initiativ.


– Det er veldig kjekt at det blir så stor oppmerksomhet rundt vinneren og at vi kan ta del i det. Midt i dette med korona og smitteverntiltak, er det fint at vi får denne opplevelsen sammen, sier Mona fornøyd.


Applausen har lagt seg etter taler fra både kulturbyråd Katrine Nødtvedt og jurymedlemmer, og Isabell kan senke skuldrene. Hun smiler lurt når det blir spørsmål om en mulig fremtid som kokk.


– Nei, få deg en ordentlig jobb med pensjon, roper Christopher.
Fakta:

«Loddisburger» er en bydelskampanje som Smaksverkstedet har utviklet på oppdrag fra Bergen Kommune. Mat- og helseelever på skoler i Loddefjord ble utfordret til komme med forslag til hva som skulle bli Loddefjords egen burger, men med visse kriterier. Burgeren måtte være næringsrik, bærekraftig, smakfull og representere bydelen.

Målet med Loddisburger-prosjektet er først og fremst å inspirere barn til å lage mat, skape matglede og gi innsikt i hva som er næringsrik og bærekraftig mat. I tillegg handlet det om å skape bydelsidentitet, om å stemme frem en burger som skulle bli Loddefjords egen. 1. juni var det Isabell Andreassen sin tacoburger som gikk seirende ut som «Loddisburgeren».

Vil du smake Loddisburgeren? Sjekk ut www.smaksverkstedet.no/loddisburgeren for oppskrift!

Ulike pop up-smaks- og Loddisburger-verksteder blir arrangert utover høsten.
Tid og sted for verkstedene blir annonsert på www.smaksverkstedet.no og Facebook-siden til Smaksverkstedet. Følg med!

Lær deg å lage Loddisburgeren på Bergen Matfestival. 
Lørdag 5. september kl. 10 på Torgalmenningen er det Loddisburger-kurs med mesterkokk Christopher Haatuft. 
www.matfest.no 

Andre Artikler