IMG_4071.jpg
21. januar 2021

Kjøkkenkjemi – spesialutgaven

Vi er klare for kjøkkenkjemi, men har null kjemi med datamaskinen. Hjelp, hva gjør vi?

I disse koronastengte dager tilbyr VilVite digitalt verksted rett hjem til barnefamilier. For dem med lidenskap for naturfag og eksperimenter er det fullt mulig å utforske naturvitenskapens spennende verden på kjøkkenbordet hjemme. Både små og store kan bli med står det på nettsiden deres.

Bortsett fra innkjøp av natron og ballonger, fant vi alt vi trengte til eksperimentet i kjøkkenskapet. Litermåler, check! Shotglass, check! Ildfast form, liten og stor skje, plastflaske, sitron og Zalo, check, check, check! Vi logger oss på Zoom-lenken som vi fikk tilsendt tidligere og venter.

En blid VilVite vertinne dukker opp på skjermen. Hun vinker til oss og begynner å snakke. Jeg hører absolutt ingenting.

– Hallo? Hører du meg? For jeg hører nemlig ikke deg! Nei, å nei! Vær så snill, hvorfor må det skje akkurat nå? Hallo?

– Hva er det du driver med, mamma?

Min sønn, Tiger på 12, med et blikk som tydelig avslører at han er flau over meg, følger med når jeg febrilsk trykker på alle mulige bokser og vinduer som jeg finner på skjermen som ligner på et høyttalersymbol. Innimellom disse firkantene ser jeg ansiktet til vertinnen. Også hun følger med meg, men heldigvis med bare et forståelsesfullt stort smil. Jeg skriver i chatten at jeg ikke har lyd. Hun svarer det samme tilbake. Jeg prøver å vise at jeg er oppgitt ved å slå ut armene på en veldig overdrevent måte, samtidig som jeg trykker det skamfulle ansiktet mitt inn mot skjermen og former s o r r y med leppene.

Nederst på skjermen tikker det inn en beskjed: Det går fint. Da kjører vi stumfilm!

Jeg oppdager at Tiger og jeg er de eneste som har logget oss på kjemitimen, lørdag kl.13.00. Flaks for oss, for da slipper vi å ødelegge for andre. Instruksene popper opp i chattevinduet.

– Vi er i gang, Tiger!

Første eksperiment ut er Minivulkan
Mor leser opp, sønn gjør som moren sier. Akkurat sånn det skal være!
Tiger fyller et glass med 1 cm natron og heller eddik oppi. Det bruser og veldig raskt velter det opp og ut masse skum fra glasset. Vertinnen gliser bredt og viser tommel opp.

– Kult! Det gikk fort! sier Tiger.

Jeg leser høyt: Dere har laget en gass som kalles Co2 og som tar mye plass.

Eksperiment nummer 2 heter Blåse opp ballong
Vi har en ballong. Vi trenger en flaske, natron og eddik. Og en trakt.

– En trakt? Men det sto ingen trakt på utstyrslisten! utbryter jeg.

Jeg løper rundt og leter etter noe som kan brukes, for en mor vet at det ikke er så lett å helle mange store skjeer med natron gjennom en trang og gul ballonghals. Tiger prøver å være høflig, og dekker ansiktet sitt med hendene så ikke vertinnen ser at han gremmes over sin mor som hopper frem og tilbake i bakgrunnen.

– Ta-da! Jeg fant, jeg fant!, roper jeg og holder opp en traktlignende dings som kom med oppvaskmaskinen som jeg kjøpte for 3 uker siden. – Den duger!

Tiger fyller ballongen med natron. På skjermen står det: Kjenn på ballongen at det er en grei klump. Men hva er en grei klump?

— Er dette en grei klump nok, Tiger?, spør jeg.

Tiger er en sønn med få ord under hele denne flaue kjemiseansen. Men han gjør det han får beskjed om og fyller flasken med eddik. Så trer han ballongen over flasketuten, og sammen venter vi på at noe skal skje.

– 1 sekund ... 3 sekunder ... 5 sekunder ...hm ... – Oi, vi glemte å følge med på chatten: Hold rundt åpning. Hold rundt. Hold! Hold!

– Hold fast, står det! roper jeg inn i øret til Tiger så han skvetter bakover i stolen.

Han rekker akkurat å klemme fingrene rundt ballongtuten da ballongen plutselig vokser seg stor og mett.

– Kult! sier Tiger og snurper igjen ballongen som havner i golvet.

På skjermen står det: Co2en tar mye plass og må ut av flasken. Derfor kan vi blåse opp en ballong. Smilefjes emoji. Ballongen er full i Co2 som er tyngre enn luft. Derfor faller den rask. Vertinnen gir oss tommel opp igjen. Vi tomler opp tilbake.

 Saken fortsetter under bildet


FOTO: Tiger eksperimenterer på hjemmekjøkkenet.

Eksperiment nummer 3: Sitron
Når vi er kommet til tredje eksperiment kjenner jeg at jeg blir stresset fordi Tiger har vært umåtelig raus med natron. Vertinnen kommer til å synes at vi er skikkelig amatører dersom vi i tillegg til lyd, ikke har natron heller. Heldigvis krever eksperimentet bare en sitronbit og en ballong. Tiger skjærer ut en trekant av sitronskallet og leser teksten som tikker inn på skjermen: Blås opp ballong. Blås den stor. Minst like stor som ditt hode. Gjerne større. Jeg måler ballongen opp mot hodet hans. Tiger fniser, og da er det gjort. Nå kan han ikke lenger skjule at han har det gøy. Han skviser sitronskallet bakover mellom fingrene og holder skallet mot ballongen. Det smeller voldsomt.

– Kult! sier Tiger, og smiler.

Siste eksperiment: Skvetten pepper
Det er pepper over hele bordet når Tiger er ferdig med første steg i siste eksperiment: Kvern pepper oppi en skål med vann. Deretter kommer: Mer pepper. Enda mer. Litt til. Tenk at pepperen er bakterier. Tiger stikker fingeren oppi vannet og får hele fingeren dekket av pepper.

– Det står at det er fordi du ikke har vasket hendene, sier jeg.
– Og nå står det at du må ta en dråpe Zalo på fingeren.

Jeg har sett dette trikset før og vet hva som kommer til skje. Det er en perfekt måte å lære barna å vaske hendene skikkelig. Tiger stikker fingeren oppi igjen, og pepperen jumper vekk fra fingeren.

– Kult! roper vi begge.

Tiger leser høyt: Vann har overflatespenning. Zalo bryter denne, slik at pepperen går til siden. Men da er vi kommet til veis ende. Vi håper at dere koste dere med denne spesialutgaven av Kjøkkenkjemi. Vertinnen på skjermen smiler og vinker farvel.

Tiger skyndter seg og taster: Takk, det var gøy! Mor og sønn viser tommel opp og smiler unisont tilbake.

Verdens mest tålmodige VilVite-vertinne demonstrerer.



FAKTA

Kjøkkenkjemi er et tilbud VilVite ønsker å gi til familier siden vitensenteret har vært stengt i perioder. Nå er senteret endelig åpent igjen i helger, men de ønsker å sjekke interessen for å fortsette med tilbudet. Hvis du legger igjen din kontaktinformasjon, så hører du fra dem hvis de ser at det er stor nok interesse for å fortsette med “Live kjøkkenkjemi”.

Arrangementet er gratis, men krever påmelding.
Alder: Passer best for barnefamilier med barn i alderen 6–12.

 

Andre Artikler