Kulturbyråd_Molly_Sjef_01.jpg
01. juli 2020

«Nå må vi også få guttene til å gjøre «jenteting»»

Vi tok med oss Barn i Byen jr. for å møte byens øverste kultursjef. Katrine Nødtvedt oppfordrer alle til å oppsøke steder i egen by i sommer som de ikke har vært på før - kanskje opplever du noe som overrasker deg.

Hvem: Katrine Nødvedt er kulturbyråd i Bergen kommune. 

Tekst: Siri Breistein Foto: Tove K. Breistein

Hva tenker du om Bergen som barnekulturby?
– Vi har det beste utgangspunktet for å bli den beste kulturbyen for barn. Vi har et yrende kunst- og kulturliv for voksne, og for å holde trøkket oppe er vi helt avhengig av at barn og unge også rekrutteres inn og ønskes velkommen. Det som er utfordrende i spørsmål om barne- og ungdomskultur, er hvordan vi skal rette innsatsen med tanke på elite versus bredde. Som i idretten er vi er nødt til å ha talentutvikling og satse på de som ønsker å bli skikkelig flinke, men samtidig må man sikre rekrutteringsgrunnlaget. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Kulturbyråd Katrine Nødtvedt ivrer for at barn og unge skal få oppleve et mangfold av utfoldelser, som brettspill, tango og matlaging.  

Det er fremdeles store ulikheter når det gjelder tilgangen som barn har til kulturopplevelser?
– Ja, mange synes kanskje kunst og kultur er noe litt mystisk, men for å forstå verdien av for eksempel ballett, så tror jeg man må ha opplevd det selv. Min lillesøster begynte med dans først på ungdomsskolen, og da var hun lei seg for at hun ikke hadde begynt tidligere, for hun fant ut at hun elsket å danse. Hun hadde lyst til å begynne på ballett da hun var yngre, men hun tenkte at: «Nei, jeg passer ikke til det». Mange er usikre og tør ikke å prøve ukjente ting.

Hva betyr det for barn og unge at du har bakgrunn fra Miljøpartiet De Grønne (MDG)? 
– Jeg er opptatt av at man må dyrke mangfoldet i kulturlivet for alt det er verdt; både det å spille brettspill, danse tango og lage pizza. Det miljøaspektet som MDG bringer med seg, handler om den kortreiste kulturen – og om å gjøre byen god for alle, inkludert barn. Det er viktig å ha et yrende mangfold, skape ytringsmangfold og holde samfunnsdebatten levende, og da trenger vi kulturkompetansen. For at kulturen ikke skal bli noe som en del av samfunnet oppfatter som meningsfullt og en annen del oppfatter som meningsløst, må vi få med oss den yngste generasjonen. 

Min lillesøster begynte med dans først på ungdomsskolen, og da var hun lei seg for at hun ikke hadde begynt tidligere, for hun fant ut at hun elsket å danse.

Men, mangfold handler også om gutter som ikke deltar …
– Utopien er jo en verden der alle får delta, og hvor alle føler at de har mulighet for å uttrykke og utfolde seg og gjøre det som de brenner for. Samtidig vet vi at vi må ha spesifikke tiltak for å angripe ulikhetene knyttet til for eksempel kjønn. Det at for få jenter spiller trommer, skyldes ikke at det er biologiske forskjeller hos jenter og gutter, hverken i interesse for eller evnen til å tromme. Vi begynner å komme langt på vei med å kjønnslikestille – flere og flere jenter gjør tradisjonelle gutteting, men den neste bøygen er å få gutter til å gjøre tradisjonelle jenteting. Forskningen viser også at kvinner som viser tradisjonelle maskuline lederegenskaper blir oppfattet negativt, men ikke like negativt som mannlige ledere med feminine egenskaper. 

Er det noen du vil fremheve på din vei? 
– Ny-Krohnborg kultursenter! Her er det så mange ting som har klaffet på samme tid – som det gode samarbeidet mellom skole, idrett og kultur og at man deler på ressursene. Spørsmålet er hvordan vi kan få til noe av det samme andre steder hvor man ikke har et nytt bygg. 

Er det noe som har overrasket deg underveis som kulturbyråd?
– Jeg visste jo lite før jeg begynte med arbeidet, men kanskje mest overraskende er det at Barn i Byen ikke er noe som kommunen har funnet på. 


«Kultur er bra for miljøet vårt»

Tekst: Molly Eklund Kjellberg, BiB jr.

Hvordan kan man få kultur til å bli like ­populært som fotball og håndball?  
– Det tror jeg handler om at vi må skape mer oppmerksomhet rundt kulturen, så der er jo Barn i Byen kjempeviktig som viser frem alt det som finnes. Og kanskje har det noe med å gjøre at mange barn og unge ikke har fått prøvd det ut, og her kan Bergen kommune vise frem kulturtilbudene på en ny måte – sånn som med de åpne PopLab-verkstedene rundt omkring i bydelene. Det gjør at du får møte kultur på andre steder enn du vanligvis ville ha gjort.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Molly fra Barn i Byen jr. fant ut hva som er yndlingsfilmen til kulturbyråden i Bergen. 

Hvordan kan man få flere barn til å begynne med kultur? 
– Det tror jeg også handler om at vi må gjøre flere kjent med kulturtilbudet. Og kanskje holder det ikke med bare en annonse eller et arrangement på Facebook, for jeg tenker at man må møte barna der de er og så la de få ta del i kulturopplevelsene. Den kulturelle skolesekken (DKS) er jo for eksempel et opplegg som finnes for skolene, slik at elevene skal kunne få oppleve kultur, enten ved å skape ting eller være publikum, men det er veldig forskjellig hvor mye skolene velger å ta DKS i bruk. Kanskje noe vi er nødt til å ta i bruk er at vi bestemmer litt mer – at nå skal faktisk alle skolene ha så og så mange DKS-besøk eller aktiviteter. 

Hva drev du på med da du var liten? 
– Jeg har aldri tatt noen spilletimer eller gått på teater. Jeg gikk på friidrett mesteparten av min barne- og ungdomstid, men så lærte jeg meg litt gitar etter hvert og syntes det var veldig kjekt å synge. Jeg var med i en friluftsklubb, og der hadde vi ofte allsang når vi var på tur. Så mitt første møte med kultur er mer uformelt, som synging rundt leirbålet.

Hva er den første kulturopplevelsen som du husker? 
– Oi! Kanskje det var å se «Løvenes konge» på kino, for film er jo også kultur. Jeg husker at jeg så filmen med familien min, og at scenen hvor Mufasa dør var veldig, veldig trist. 

Når du først har laget en dans, en sang eller et teaterstykke, så er det helt fantastisk at du kan gjøre det om og om igjen uten at det slipper ut noe CO2. 

Er kultur bra for miljøet? 
– Ja! Mange kulturopplevelser, som en danseforestilling, kan man skape igjen og igjen, nesten som fornybar energi. Når du først har laget en dans, en sang eller et teaterstykke, så er det helt fantastisk at du kan gjøre det om og om igjen uten at det slipper ut noe CO2. Det er mye bedre for kloden at folk bruker tiden og pengene sine på å lage eller se på kunst og 
kultur, enn for eksempel å bruke mer penger på ting i butikken. 

Jeg går på ballett på kulturskolen, og det er ganske dyrt, men kan de som ikke har så mange penger også begynne der?
– Ja, det finnes noen ordninger i kulturskolen slik at familier som ikke har råd til å betale selv, kan få det dekket. Det skal også settes i gang et forsøk med et fritidskort, nesten som Aktivitetskortet, som skal gjelde for faste aktiviteter. Da vil familier med foreldre som ikke råd til så mange fritidsaktiviteter, eller kanskje ikke noen i det hele tatt, bruke fritidskortet til å betale med, slik at barna kan gå på de samme tingene som barn med foreldre som har råd til å ​betale. Men jeg tenker også at det er viktig at vi har noen kultur- og idrettstilbud som er helt gratis og som barn kan være med på uansett.  

5 RASKE 

1. Hva er ditt yndlingsbyrom i Bergen?
Jeg tror det må være rundt Lille Lungegaardsvannet, særlig på våren når kirsebærtrærne blomstrer.
2. Hva gjør du når du har fridag?
Da liker jeg å klatre (både innendørs og utendørs), gå på tur, strikke, og gå på konsert eller på kino.
3. Hva vil du anbefale bergensere å oppleve i egen by i sommer?
Vi vet jo enda ikke helt hva som vil være åpent, og hva som fortsatt vil være stengt i sommer, men generelt vil jeg anbefale alle å oppsøke steder og tilbud de ikke har vært på, eller sjeldent har brukt, enten det er det lokale biblioteket, et av byens mange museer, eller et lite kunstgalleri i bydelen. Kanskje opplever du noe som overrasker deg!
4. Har du en favorittbok og en favorittfilm til sommermånedene?
Da jeg var yngre var det «Harry Potter» og «Ringenes Herre» som sto høyest, men i dag tror jeg «Mengele Zoo» er favorittboken. På filmfronten er jeg veldig glad i «Kung Fu Panda» og «Min nabo Totoro».
5. Under covid-19 utbruddet hvilke (digitale) kulturopplevelser vil du fremheve?
Jeg syns alle de digitale konsertene jeg har fått med meg har vært utrolig fine og varierte, fra Sondre Lerche, Jan Eggum og Aurora, til en god venninne av meg som holdt intimkonsert for venner på Instagram.

FAKTA:

Katrine Nødtvedt er byråd for Kultur, mangfold og likestilling. Hun er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, og kommer fra en stilling som doktorgradsstipendiat ved NHH. Katrine Nødtvedt har tidligere vært leder for ungdomsorganisasjonen RE:ACT. 

Intervjuet med kulturbyråd Katrine Nødtvedt er gjort før utbruddet av covid-19. 

Andre Artikler