Flagghaugen åpning MVS-10 2.jpg
01. juli 2020

Klatreparken er ÅPEN!

Den lange klatretunnelen i Nygårdsparken hadde offisiell åpning i forrige uke, og Barn i Byen fikk være med!

Tekst: Ragnhild Friis-Ottessen. Foto: Margrethe Vikan Sæbø 

Levi og Tobias har blitt invitert av Bymiljøetaten til å åpne den nye klatreparken i Nygårdsparken. Og de er ikke alene. Med på feiringen er både Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling, og et relativt stort pressekorps.

Klatreparken er siste fullførte del av opprustingen av Nygårdsparken, som er byen største grønne lunge og et viktig samlingssted. Tidligere åpnet kaféen i øvre del, med tilhørerne lekeplass. Her finner man trampoliner og klatreleker for de minste barna. Det har vært mange som har gledet seg til å få trinn 2 på plass, og forventningene til klatreparken har vært store. For guttene på Møhlenpris skole har det vært spennende å se hvordan byggeprosessen har utviklet seg frem til det ferdige resultatet. 

Mer en krypepark

Og klatreparken ser virkelig helt fantastisk ut, der den bukter seg ned med tårn og tuneller. På det høyeste er man 6 meter over bakken, og det hele ender i en lekeplass med disse og en kurv som er perfekt å sitte i. Før selve åpningen begynner, snakker guttene litt om hva de tenker om den nye nabolagsattraksjonen: 

– Jeg liker den, den er spennende. Men det er mer en krypepark en enn klatrepark, fordi man må krype gjennom alle tunellene, ikke klatre. Det går jo mest i nedoverbakke, ikke sant? Men jeg skulle ønske det var en zipline, slik som på Fløyen, sier Levi. 

– Jeg skulle ønske den var enda større! Rundt hele haugen for eksempel! Eller Kanskje helt opp til det fjellet, sier Tobias og peker på Løvstakken. – Det hadde vært så gøy! Det hadde nok tatt litt tid å lage, kanskje mange år eller noe. Også måtte man nok tatt med seg matpakke opp. Men med zipline ned! Det hadde vært en fantastisk utsikt!

– Men av og til er ikke klatreparken så veldig barnevennlig, siden man kan dunke seg og sånn, sier Tobias ettertenksomt. – Men de minste barna, de tror jeg ikke dunker seg sånn i hodet, fordi de er mindre, så de kan hvert fall klatre på den øverste delen. Men de kan kanskje syns det er skummelt der som det er høyest. 

– Jeg kaller den plassen på slutten for premieplassen, siden da er man ferdig og da kan man leke der. Der kan mindre barn også leke, sier Levi.

– Men hvorfor sier de av vi skal åpne klatreparken? Den er jo åpen? Jeg har klatret der før, påpeker Levi.

– Kanskje det ikke var lov? Sier Tobias usikkert. Jeg har også klatret der.

Vi blir enige om at den har nok vært lov å klatre i før også, men at i dag er det liksom sånn skikkelig åpningsfest. 

– Voksengreier, sier Levi. – Lurer på om vi får en sånn diger saks? 

Så begynner omvisningen, og vi får vite litt om parken og de som har laget den. 

Liv og lek i skråningen

Prosjektleder i Bymiljøetaten, Signe Wie forteller de oppmøtte journalistene at klatreparken er spesiallaget for å passe i skåningen, og at den 60 meter lange tunellen er utformet for litt store barn som ønsker noe å bryne seg på. Klatrestativene er bygget rundt trærne, og laget slik at den skal se ut som en del av parken.

Guttene får beskjed om å klatre seg ned til enden, også får de høytidelig lov til å sparke opp et forheng i gråpapir som henger foran utgangen. Gledestrålende erklærer de parken for åpen. 

– Var det gøy? spør Thor Haakon Bakke guttene.

De ender med å gi 6 og 7 i poeng på en skala fra 1 til 10. og er enige i at klatreparken er fin, og begge vil leke litt til mens de villig svarer journalistene.

De er veldig enige i det Haakon Bakke sier om at det er viktig med lekeplasser og mulighet for aktivitet, særlig under koronaperioden. Det å kunne bruke de grønne lungene i byen har nok reddet husfreden til mer enn en barnefamilie.

Guttene demonstrer ulike klatreteknikker og tester de forskjellige lekene ved enden av klatretunellen. Hele tiden vrimler det av barn i alle aldre som bruker den nye installasjonen. Enten det er for de minste å balansere litt på enden, eller for de største å finne seg en krok i et tårn hvor de kan slappe av og snakke sammen. Det er ingen tvil om at lekeplassen tilfører en til nå ubrukt skråning masse liv og lek. 

På vei tilbake til SFO rakk vi å spise en is og ta en liten evalueringsprat.

– Det var veldig gøy, særlig å sparke det papiret, sier Levi

– Kanskje vi kan åpen noe annet en annen gang, sier Tobias fornøyd.

Syns dere at barn bør ta en tur i klatreparken da?

Absolutt! Den er skikkelig gøy. 

 

Andre Artikler