IMG_6259.JPG
01. juli 2020

Hjernen og tarmen

Ulydige bakterier, bakteriereaksjons-testere og antistoffer - et besøk på Vilvite gir ny innsikt i bakteriene som omgir oss.

Anmeldelse av utstillingen Hjernen og tarmen
Reportere: Aksel (9) og Anna (7) Richter Lorentzen
Sekretær: Inga Moen Danielsen

Før vi går inn i utstillingen, får vi vite at den var funnet på av en på VilVite som hadde vært syk, og som hadde blitt helt frisk etter å ha endret diett. Og at en forsker på Haukeland sykehus hadde fortalt på åpningen at bæsj fra friske mennesker kan gjøre syke mennesker friske igjen. Er det virkelig sant? Det var veldig overraskende, syns Aksel og Anna. Vi trodde at bæsj gjorde folk syke, ikke friske.Først besøkte vi Bakteriemateren hvor vi skulle velge en mattype i form av noen svære sjetonger og putte dem inn i en stor munn i veggen, og så fikk vi vite litt om hva den ulike maten gjorde med tarmen og hjernen. Den var ganske bra, syns reporterne, men det var litt vanskelig å lese svarene så fort.

Reaksjonstesteren var en morsom utfordring hvor vi skulle stoppe ulydige bakterier som lyste opp på en vegg i tilfeldig rekkefølge. Vår rekord fikk Anna med 32 bakterier på 30 sekunder.

Filmen "Antigen og Antistoff lager floke" var med en dame med en svart klump på hodet, og etter hvert kom det også en antistoffmann. Aksel syns at filmen var kjedelig, og Anna ,syns den var rar og ganske uforståelig. "Det eneste jeg forsto var at hun var piggen til viruset og at det hun hadde på hodet var viruset", sier Anna.

Derimot ble en plakat som forklarer forskjellen mellom virus og bakterier overraskende godt mottatt. Den viser et virus og en bakterie som med enkle snakkebobler sier litt om hva de er, hvor stor de er, hvordan de formeres, hvilken medisin som virker og eksempler på sykdommer. Aksel syns det var gøyalt å sammenligne virus og bakterier og hva som er forskjellig. Anna syns den var litt vanskelig å forstå, men gøy!

Det klare høydepunktet i utstillingen fant vi på vei ut. På skjermen rett ved inn- og utgangen ble vi selv til forskjellige bakterier i ulike former og farger som beveget seg  akkurat som oss. Gikk vi nærmere skjermen, sprakk vi, og så ble vi en annen bakterie. "Dette var det kjekkeste av alt, vi har ikke lyst til å gå", avslutter Aksel og Anna.

PS: VR-installasjonene er stengt i sommer på grunn av smitteverntiltak, og det syns reporterne var kjipt, men da kan vi glede oss ekstra til de kommer tilbake.

Åpningstider påVilVite i sommer

Åpent hver dag – velg mellom:
1) 10.15-13.15 
2) 14.00 – 17.00

Andre Artikler