21 - fontenen nedenfor Johanneskirken - Frida-kopi.jpg
08. september 2020 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 88/2020

Aldri nok vann i regnbyen!

10 våte opplevelser. Bli med på vannfontejakt og plask deg gjennom byen.

Ikke bare detter det ned fra himmelen, i Bergen fosser det også opp vann fra bakken. Fra april til oktober sildrer, surkler og bruser det i byens vannfontener.

Ivrige barn i regntøy og sjøstøvler smetter seg løs fra foreldrehender og barnehagegrupper for å finne enda mer vann, selv på de våteste regndagene. Barna kan ha sett en fontene i praktisk plaskehøyde, eller de har oppdaget en riktig fristende sølepytt. Tiltrekningen er der! Vannkunst og plaskedam gjør ofte samme nytten, bare barna får hoppe, sprute og skvette.

1: FONTENEN I LILLE LUNGEGÅRDSVANN 

Midt uti Lille Lungegårdsvann er det plassert en fontene. I motsetning til andre vannpynter i byen, er denne kun til å se på. Fontenen har stått og sprutet vann til glede for besøkende og bergensere i mer enn 50 år.



Foto: Tove K. Breistein

2: FISKEREN I BYPARKEN 

I Byparken står vannskulpturer lett tilgjengelig for voksne og barn som liker å sutle litt med vann. Den robuste skulpturen «Fiskeren» av Arne Vinje Gunnerud, ble gitt som jubileumsgave fra nabokommuner til Bergens 900 årsdag, og viser en mann i robåt som kjemper seg frem blant fisk og bølger. Det ligger et rolig vannspeil rundt mannen som sloss mot elementene.


Foto: Tove K. Breistein

3: VANNDAM VED SMÅPUDDEN 

Barna liker seg på den nye Fløttmannsplassen like ved Småpudden. Ikke så rart med vanndammen som du kan balansere over, vannspeilene, benkene, utsikten og den direkte tilgangen til sjøen. Plassen var ferdig oppgradert i 2018, og er allerede blitt et populært samlingsted for familier.



Foto: Tove K. Breistein

4: GRINEGUTTEN I BYPARKEN

«Grinegutten» av Sofus Madsen er fra 1930. Madsens skulptur minner om Vigelands mer kjente «Sinnataggen» fra 1928. Begge skulpturene viser barn som er rasende. Gjennom ansiktsuttrykk og kroppsspråk vises sinnstilstanden til «Grinegutten». Det er ikke så rart at barnet er frustrert, siden han er omgitt av fisk som spruter iskaldt vann på ham.


Foto: Tove K. Breistein

5: ENHJØRNINGEN I NYGÅRDSPARKEN 

«Jomfruen og enhjørningen» av Emanuel Vigeland, bringer eventyrene inn i Nygårdsparken. Opprinnelig var bunnen dekket av gullmosaikk, men i dag dukker de sprutende paddene opp fra grå betong. Mytisk og mystisk er fontenen allikevel.


Foto: Tove K. Breistein

6. VANNLØP FORAN JOHANNESKIRKEN

Her finner du Bergens svar på Den spanske trappen i Roma. Trappene opp til Johannes­kirken var i flere år under forfall, men for fem år siden ble området oppgradert. Lyden av vann høres hele veien opp til et av byens fineste utsiktspunkter, her er flere kanaler med rennende vann, et fossefall langs en svart steinvegg og en vakker fontene midtveis i trappene. Et perfekt oppdagelsessted for alle vannglade.



Foto: Tove K. Breistein

7: FONTENEN PÅ SYDNESHAUGEN

I november 2019 fikk Dokkeveien på Sydneshaugen, og byen, en flunkende ny møteplass. Oppgraderingen skjedde etter et privat initiativ fra en av beboerne i området til den internasjonale «Your Street» konkurransen (2014/2015). I stedet for biltrafikk, er plassen blitt en sambruksgate med utemøbler, belysning og en vannfontene som ser like fristende ut som et badekar.


Foto: Tove K. Breistein


8: RENNEN FORAN BERGEN STORSENTER 

Dette er ikke en vannrenne som du får øye på med det samme, men med en liten helning er den perfekt for lek og forundring. Brett en båt og la den seile ned rennen mellom biblioteket og Bergen Storsenter.


Foto: Tove K. Breistein

9. FONTENEN FORAN REALFAGBYGGET 

Kanskje dere ikke visste det? At i sørenden av Realfagsbygget venter et stille uteareal med vannbasseng og fontene. Her er god plass med benker og utsikt til byfjellet. En perfekt start eller avslutning på utflukten til Nygårsparken. 


Foto: Siri Breistein 

10. FONTENEN FORAN STATENS HUS 

På et av byens travle trafikk-knutepunkter, og litt gjemt bak Bergen Storsenter, finner dere denne fontenen som lyser rødt når den går på og av. Det er morsomt å følge med på fontenens bevegelser. Plassen foran Statens Hus er et fint pauseinnslag på byturen.   

 

Foto: Siri Breistein


Vi har vært på jakt etter byens vannspeil, vannfall og fontener. Har du en vannfavoritt vi har gått glipp av? 

Send et bilde til post@barnibyen.no!

Andre Artikler