Digger naturfag
Tekst: Siri Breistein Foto: Thor Brødreskift/Siri Breistein
— Det var ikke gitt at Roe Lauvås skulle bli naturfagfrelst. Da han var skoleelev var ikke naturfag blant favorittfagene. Interessen kom sigende. Roe oppdaget at naturfag kan gi svar på nesten alt.
– Vi finner hele tiden ut noe nytt. Nye planeter, nye arter og roboter får nye egenskaper. Ingenting er umulig. Hvordan kan man ikke interessere seg for et slikt fagfelt?
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Roe har skrevet manus til sommerforestilling på VilVite. Han er opptatt av å gi barn nye innganger til naturfag.
Etter å ha arbeidet flere år på VilVite med undervisning og vitenskapshow, fikk Roe oppdraget med å skrive manus til en større forestilling. Han fikk frie tøyler, så lenge historien hadde et miljøbudskap. Roe tok permisjon fra studiene på Høgskolen i Bergen for å skrive historien om en 12 år gammel jente, som sliter på skolen og som en dag finner farfars dagbok full av naturvitenskapelige eksperimenter på loftet. Vilde Vite er lite bevandret i naturfagseksperimenter og brenner av øyenbrynene til læreren.
I forestillingen eksperimenterer vi med alt fra flammer og eksplosjoner til væsker på minus 196 grader.
Lykke Kristine Moen spiller rollen som tolvåringen Vilde Vite.
– Første gang vi møttes viste jeg Lykke et eksperiment hun selv skulle gjennomføre i forestilling. Nemlig å sette fyr på sin egen hånd. Lykke ble umiddelbart smittet av naturfagsbasillen. I forestillingen eksperimenterer vi med alt fra flammer og eksplosjoner til væsker på minus 196 grader.
«Vilde Vite og halemysteriet» byr på mye action, eksperimenter, flammer og gass. For Roe er ikke det aller viktigste at publikum faktisk lærer noe. Opplevelsen og miljøbudskapet står i sentrum.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Jakten på miljøsvin. Roe Lauvås i rollen som Eco. Roe er spesielt stolt av kostymet sitt, som er laget av gjenbruksskrap i ekte «steampunck»-stil.
– Naturfag er jo grunnlaget for hele forestillingen, og jeg er opptatt av at publikum skal bli nysgjerrig og få en opplevelse av at naturfag er gøy. Målet er å skape engasjement for naturfag. Mange benytter seg av ovenfra og ned-språk og slenger rundt seg med begreper for å føle seg smarte når de formidler naturfag. Men, det går ikke. Ikke ovenfor barn. Roe jobber som naturfagslærer på en privatskole, og det kjekkeste er når elevene på eget initiativ setter i gang med prosjekter og utforskning. Roe er opptatt av hvordan de narrative virkemidlene kan gi nye innganger til naturfag.
Målet er er å skape engasjement for naturfag.
– Fortellingen kan være et fint sted å starte, spesielt for de som ikke er så interessert i naturfag, forteller Roe. Under arbeidet med «Vilde Vite og halemysteriet» kunne ikke Roe dy seg. Etter å ha gått musikallinje på folkehøgskole ble han nemlig også musikalfrelst.
Foto: De tre sentrale karakterene som du vil møte i sommerens forestilling på VilVite.
– Først torde jeg ikke å fortelle VilVite at forestillingen også skulle inneholde musikalinnslag, ler Roe som også spiller miljøninjaen Eco som jakter på miljøsvin. Du vil vel benytte anledningen til å invitere naturfagslærere til forestillingen?
– Ja, de er hjertelig velkommen. Kanskje kan vi inspirere til å tenke ut nye måter å formidle naturfag på.