Stig van Eijk_Magneten_01.jpg
01. juli 2020 Saken ble først publisert i Barn i Byen-Bergen nr. 84/2019

Stedet for lyd og liv

Hun startet noe hun selv lenge hadde savnet i Fyllingsdalen. Nå har barnefamilier fått en intim og levende kulturarena på et sted ingen skulle tro var mulig.

Tekst og foto: Siri Breistein

En 23,8 meter skinnende blank søyle er kanskje det aller første du får øye på. Men dagens utflukt til Spelhaugen i Fyllingsdalen skyldes ikke en tårnhøy skulptur, signert Bård Breivik – for bakenfor søylen, parkeringsplasser, Statens Vegvesen og i skjul bak Kiwi og møbelbutikker, ligger bydelens nye samlingspunkt; Magneten Kunstkollektiv.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Magneten Kunstkollektiv. På Spelhaugen i Fyllingsdalen venter kreative rom på folk i alle aldre. 

I den rødmalte brakken er det gjort plass til kunstatelierer, kafé, Black Box-teater, barnelørdager, tangokurs, malekurser og ungdomsklubb. Brakken er også hus for bydelens første frivilligsentral og fungerer som et kollektiv for ulike kunstnere.


Mye lyd

– Nå skal jeg synge min favorittsang, sier artisten Stig van Eijk.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Stedet for lyd og liv. Under Barnelørdager skaper Stig van Eijk lyd- og latterbølger. 

På gulvet i det sorte Black Box-rommet til Magneten er det trangt om gulvplassen. Barn og voksne sitter tett. I neste øyeblikk er dagens forestilling i gang, men selv om munnen til Stig beveger seg, så kommer det ingen lyd.


– Du synger jo ikke, roper en av jentene før Stig van Eijk skriker ut: «BLOMSTER SMÅ».


– Det var altfor høyt, sier en annen jente bestemt, mens flere holder seg for ørene.


– De skal høre oss helt bort til Oasen senter, sier Stig, og ber også mammaene og pappaene i lokalet om å synge med.


– Det kommer til å bli masse lyd her i dag på Magneten, advarer Stig van Eijk.


Mye liv

Endelig er det barnelørdag på Magneten. Bergen kommune sitt bydelskulturtilbud til barn og unge er nå også kommet til Spelhaugen, og denne lørdagen er det Stig Van Eijk som er trekkplasteret. Han har med seg kassegitaren og tøydukken Theo.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Møteplassen. Stig van Eijk skaper direkte møter med sitt publikum.  

– Hvem har lyst til å komme opp her og bli superstjerne? spør Stig og en gutt i Spidermann-drakt spretter opp.

Det er kjekt når det skjer i bydelen vår og at vi får et kulturtilbud tett på der vi bor.

Barna får utdelt instrumenter – og snart er det luftgitar og headbanging. Alle som vil får være med i rockebandet.

– Det er alfa og omega å inkludere barna og legger merke til dem som ikke rekker opp hånden. Det er viktig å bygge opp barnets selvtillit, sier en svett Stig etter konserten. Av erfaring har artisten tatt med seg genserskifte. Det tar på å lage rockekonsert, selv på en tidlig ettermiddag. Stig har også kontorplass på Magneten og to ganger i uken inviterer han unge til «Gode vibber», en musikalsk workshop som åpner opp for musikkfordypelse.


Underernært på kultur

– Det er kjekt når det skjer i bydelen vår og at vi får et kulturtilbud tett på der vi bor, sier en av mammaene på gulvet. Hun og mannen har med seg to barn.

Høsten 2018 åpnet initiativtaker Camilla Bommen dørene til Magneten Kunstkollektiv, sammen med Vebjørn F. Bakka og Espen Dyrnes. Hun startet noe hun selv som småbarnsmor lenge hadde savnet i et område underernært på kulturtilbud. Idretten er sterkt forankret i bydelen, og med Magneten ønsket Camilla å skape plass for kreativitet og kulturell utfoldelse.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Ildsjelen i Fyllingsdalen. Camilla Bommen ønsker å gi barnefamilier et sted hun selv har savnet. Magneten Kunstkollektiv byr på konserter, verksteder, kurs, nabolagshage og nabolagsmiddager.


– Når vi har barnelørdager og kreative verksteder kommer det mange familier, sier Camilla, som i samme slengen også åpnet en frivilligsentral i bygget.

Jeg vil at foreldrene skal se denne veien for å finne ut hva barna deres skal være med på.

– Jeg har jo aldri drevet en frivilligsentral før, ler Camilla mens hun viser rundt i det hyggelige kafelokalet med retromøbler og hjemmebakst. Utenfor vinduet har hun fått anlagt nabolagshage hvor allerede flere bakgårdsfester er blitt arrangert. Her står også et telt som fylles med konserter og dansekurs.

– I de enkelte atelierene (35 i alt) sitter det også kunstnere som har lyst til å være med. Det er viktig å ta i bruk ressursene som ligger her.


Et hus for alle

Magneten Kunstkollektiv skal være stedet hvor du finner et allsidig tilbud, både i uterommet og innendørs.

– Jeg vil at foreldrene skal se denne veien for å finne ut hva barna deres skal være med på, sier Camilla. Samtidig ser hun et behov for å skape en levende samlingsplass for alle aldre – og starter blant annet opp igjen til høsten ungdomsklubben.


Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Kunsten å tegne seg selv. På kreativt verksted står blant annet selvportrett på programmet.

– Jeg har en klar plan for høsten, sier Camilla:

– Det blir flere kreative verksteder, og så henter jeg frem igjen familiebingo, for det var en suksess. Det blir også halloween- og høstferieverksteder, jam og tacokvelder – og så skal jeg få i gang keramikkovnen, sier ildsjelen på Spelhaugen, som også går med planer om å starte nabolagskafé.


– Den aller første nabolagskafeen i Fyllingsdalen blir tirsdag 27. august. Her skal alle kunne få en middag til en 50-lapp.FAKTA:

Magneten Kunstkollektiv
På Magneten Kunstkollektiv arbeider 30 kunstnere med ulike materialer og teknikker. På Magneten arrangeres utstillinger, forestillinger, intimkonserter, kurs, foredrag og kreative aktiviteter. Magneten Kunstkollektiv ønsker å
gi et variert kulturtilbud.

Magneten frivilligsentral

Frivilligsentralen er lokalisert i Magneten Kunstkollektiv sine lokaler. Undervisningsrom, Blackboxen og kafeen er åpen for ulike aktiviteter. Savner du aktiviteter? Eller har du lyst å bli frivillig? Ta kontakt!

Hang Out for ungdom, 12–16 år torsdager kl.18–21. Her kan du få nye venner, spille, tegne, male eller drive med kreative aktiviteter.
Kafé, danserom og medierom. Gratis inngang.

«Gode vipper»: Musikalsk workshop for 13–25 år, tirsdager og torsdager. Lær å komponere, lage egne beats, produksjon, stemme- og mikrofonteknikk, og bruk av ulike instrumenter.

Barnas Miljødag 
20. oktober kl. 12-15. Bli med på bokbytte, kreativt gjenbruk, lekeverksted, sorteringskurs. 

Barnelørdager på Magneten:
9.11: Trommesirkel

Nabolagskafé:

Tirsdag 27. august åpner nabolagskafe på Magneten frivilligsentral. Hver tirsdag tilbys middag til 50-lappen. På noen tirsdager blir det også kulturkafe med ulike aktiviteter.

Kreativt verksted:
En søndag i måneden arrangeres kreativt verksted. Her kan du prøve ut ulike materialer. Åpen kafe og familiebingo.
Inngang. 50,- Bingo: 10,- pr. brett. Kl. 11–14: 10. november og 1. desember.

For flere arrangementer, følg Magneten på Facebook

Andre Artikler