01. juli 2020 Saken ble først publisert i Barn i Byen-Kristiansand nr. 13/2019

Spilltips! Flower

Uvanlig spillopplevelse.

Flytende på vinden, uten direkte mål og oppgaver, åpenbarer hemmeligheter seg i denne spillopplevelsen utenom det vanlige.

Tekst: Jani Juhani Mattinen

En stund tilbake anbefalte jeg spillet «Abzu», som er et vakkert undervannseventyr hvor vi følger hovedfiguren på en ferd i dypet og dets hemmeligheter. Jeg nevnte kanskje da også at dette var noe som lett sjarmerte meg fordi det var en såkalt spirituell oppfølger til en serie spill som hadde kommet før. Det vil si at det var et spill som hadde noen av de samme utviklere på laget og har lik tematikk som tidligere spill den ikke er direkte knyttet til.

Saken fortsetter under bildet. 


Illustrasjon: Nå er et av disse spillene blitt gitt ut på ny til PC og iPhone i tillegg til versjonen som har vært tilgjengelig på Playstation i alle år.

 

En svært vakker og zen-aktig opplevelse

I «Flower» (som kom etter spillet «Flow», beste tittel på en oppfølger noensinne!) spiller du ikke på noe tradisjonelt vis; du styrer faktisk en håndfull kronblader fra blomster og driver med vinden langs en tilsynelatende uendelig eng. Det høres klart merkelig ut, men fargene, atmosfæren, lyden av vind og den beroligende musikken gjør det hele til en svært vakker og zen-aktig opplevelse. Du har ingen direkte mål eller oppgaver, ei heller trusler, men hvis du flyter på vinden og undersøker planter og steinsirkler på din glideferd, vil hemmeligheter åpenbare seg og «kronblad-skyen» din vil vokse seg større. Noe som har klare fellestrekk med utviklerens andre spill, bare at andre ganger er vi i en ørken eller under vann, samtidig som vi styrer kanskje en mer tradisjonell spillfigur.

Dette er en opplevelse som ikke kan lett forklares, men er nettopp det; en opplevelse. Kontrollene er svært intuitive og du kommer fort inn i mekanikken. Bortsett fra en enkel meny, er det ikke språk i spillet. Utviklerne har selv sammenlignet handlingen med hvordan det ville vært om du skulle illustrere drømmer fra planters synspunkt. Nå, det er nok en tanke du ikke trodde du skulle forestille deg i dag!
Andre Artikler