Kortreist camping_5166.jpg
01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen - Bergen nr. 84/2019

Kortreist campingferie

Bare en halvtime utenfor Bergen sentrum ligger en perle av en campingplass, landlig og omkranset av fjell på alle kanter.
Tekst og foto: Monica Gundersen
Unger trenger ikke reise langt, tvert imot, jo kortere tid i bilen jo bedre. Alt de ønsker er å gjøre noe annerledes, ha det gøy, og leke hele dagen. Vi skal ikke langt fra Bergen før vi finner campingidyllen på Lone Camping.

Vi kjøper oss en teltplass og setter kursen mot den grønne, flate plenen helt nede ved vatnet. Vi er heldige, det er ledige plasser. Etter å ha valgt akkurat det perfekte stedet jobber vi sammen med å sette opp telt, blåse opp liggeunderlag og legge klar soveposen for natten. 

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: Det første vi gjør er å sette opp teltet og gjøre det klart til natten.

Mat på primus
Campingplassen har et lite hus med kjøkkenfasiliteter like ved der vi har slått opp teltet, men primusen er pakket med og det finnes ikke noe kjekkere enn å sitte på bakken, rundt gryta og lage mat. Vi småprater mens middagen koker og sulten setter seg.

Kortreist ferielykke og campingliv i byen, se her: www.barnibyen.no/bergen/aktuelt/juni-november-2019/kortreist-campingferie

Grusveiene snirkler seg rundt og lager fine rammer rundt den grønne plenen. Helt innerst blinker det som diamanter i det blikkstille vatnet. Solen skinner fra en blå, blå himmel.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: En gryte laget hjemme trenger bare å varmes på primusen.

Utforsk campingplassen
Når magen er mett begynner den å krible av utforskertrang. Gressplenen egner seg til mange slags leker; fotball og krokket eller badminton. Grusveiene er supre for den som har sykkel med, og flere stopp på lekeplassen er på sin plass. Her er satt opp disser og klatrestativer.


Ingenting haster på campingtur.

Midt på campingplassen ligger en liten bondegård. Flere gjess koser seg i den lille dammen. Ved siden av ligger kaninburet. Her er det bare å gå inn, ta en av kaninene forsiktig opp på fanget og kose så mye som en orker. På den andre siden står to geiter. De er veldig glade i grønt gress og kommer løpende hvis du har hånden full.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Her finner du også geiter som mer enn gjerne spiser gress fra hånden din.

Ute i vatnet, under vannoverflaten, bor fisken. Har du tatt med fiskestangen kan du prøve fiskelykken. Det finnes både ørret og gjedde å få på kroken. Begge smaker fortreffelig etter en omgang i stekepannen, og ingenting smaker så godt som det man har fanget selv.

Saken fortsetter under bildet


Foto: Badminton er en favoritt. 

På kanotur
En av de gøyeste tingene å gjøre på denne campingplassen er å padle kano, synes vi i alle fall. Guttungen har aldri prøvd en kano før. Han kan svømme og redningsvesten er på, men litt skummelt er det likevel. Er kanoen stødig? Kan den velte? Han følger godt med og utfører padleinstruksjonene. Det går over all forventning og vi padler i vei. 

– Dette er livet, dette må vi gjøre flere ganger. 

Det er helt vindstille og naturen speiler seg i vannet. Det gjør at alt ser grønt ut og gir oss følelsen av å være på ekspedisjon i jungelen.

Saken fortsetter under bildet.



Foto: Kanskje kaldt for høstdager, men for de som ikke er pyser er Haukelandsvatnet helt supert. 

Et av de største fuglereservatene i Bergen holder til ved akkurat dette vannet, og det kryr av ender. De har med de søte, små ungene sine på svømmetrening og utbruddene fra min kommer ustanselig:

– Se mormor, se den har åtte unger og den har fem unger.

Han peker i alle retninger. Det er noe å se på overalt. Kommer vi for nærme får ungene beskjed om å dukke under. Så popper de opp igjen langt der borte. Vi padler under frodige grønne busker og rundt små øyer. Vi padler oppover elven et lite stykke, og lar oss renne med strømmen ut igjen.

Dette er livet
Ingenting haster på campingtur. Selv om ungene kan være noen propeller av og til, går alt i et roligere tempo. Stedet er lite og det går greit å slippe dem løs. Her finnes unger fra mange nasjonaliteter. For unger er språket ingen barriere. De klarer alltid å kommunisere. Hvor mye trenger man egentlig å si på fotballbanen?
Det er knapt tid til en matbit, men setter du frem noen skiver så detter de gjerne innom noen minutter. Med bringebærsyltetøy rundt munnen utbryter guttungen:

– Dette er livet, dette må vi gjøre flere ganger.

Like etter er han borte igjen.

Tilbake sitter du med en fullkommen lykkefølelse. Det er dette ferien handler om.
Kvelden senker seg over campingplassen og det blir stille og rolig. De fleste har gått innendørs. Vi sitter helt nede ved vannkanten og bare stirrer utover. Helt stille og i egne tanker. Inn fra siden kommer plutselig enda en andemor med en hale av unger på slep. Enten ser hun oss ikke, eller så er hun godt vant med mennesker. Vi smiler til hverandre i det hun passerer. Bare en halvmeter unna.

Så heldige vi er som kan oppleve slike øyeblikk.



Campingfakta:
Vi valgte oss Lone Camping fordi Haukelands­vatnet gir muligheter for vannaktiviteter. For mer informasjon om campingplassen, se: www.lonecamping.no
Pris for telt: Bil med telt: 220 kr + 15 kr pr person over 12 år/10 kr pr person mellom 5–12 år. Ønsker du strøm kommer et tillegg på 40 kr.
Campingplassen kan by på alt du trenger; kjøkken toalett og dusj. Den framstår ren og ryddig, og er et trivelig sted å være. For de som ikke er så begeistret for teltlivet, er det nyttig å vite at det finnes små, rødbrune hytter til leie.
Pris for hytte: Hyttene har ulike størrelser, standard og ulikt antall senger. Prisen varierer mellom 650 - 1500 kr pr døgn. Hyttene har pute og dyne, men du må ta med sengetøy, eller det kan leies for 100 kr pr sett.
Lone Camping har åpent hele året, med unntak av et par uker i desember og januar. Resepsjonen holder åpent ut september, og heretter kan du sjekke deg inn på bensinstasjonen, Shell Lone, om du vil overnatte på campingplassen. 
I nærheten:
På andre siden av Haukelands­vatnet går veien opp til Gullfjellet. Selv om en ikke ønsker å gå helt til toppen kan en tur til demningen være flott. Kanskje er bærene blitt modne i området? Eller hva med å ta turen opp til Redningshytten? Stien opp er lettgått, om enn noe bratt. På toppen smaker nistepakken ekstra godt. For de litt større ungene kan en sykkeltur rundt Haukelandsvatnet bli en spennende opplevelse. Den smale, asfalterte bilveien er på rundt 7 km. På veien passeres flere bondegårder. Her holder det til både hester, sauer og geiter. Kanskje er du heldig og får hilse på dem? Noen av gårdene selger lokale godbiter.
Mat på camping:
Matlagingen kan gjøres enkel eller helt fra skrætsj. På veien har vi passert flere matbutikker, og det går fint an å handle med seg ingredienser til middag. På den andre siden kan alt gjøres ferdig hjemme, før campingferien tar til. Ulike varianter av lapskaus og cowboygryter pakkes ferdig i bokser og trenger kun å varmes når vi sitter der. Det er helt genialt.
 

Andre Artikler