Orientering_Junior_44518.jpg
26. mars 2021 Publisert første gang i Barn i Byen-Bergen nr. 90/2021

Med kart og kompass i byen

Kanskje lurer du på hvorfor det hver tirsdag kveld dukker opp lysende hodelykter i Nygårdsparken? Da erobrer unge o-løpere parken – og det er plass til flere.

Tekst: Ragnhild Friis-Ottesen Foto: Siri Breistein

Klokken 18 en tirsdag kveld. Det er mørkt og stjerneklart. Barn i Byen er på vei til HF-fakultetet for å treffe byens nyeste orienteringsgruppe for barn. Nygårdshøyden er kanskje ikke det stedet man først forbinder med orienteringsløp, men snart ser vi en gruppe barn sittende under halvtaket. 11 stykker har møtt opp, klare for å finne poster midt i Bergen by.

Saken fortsetter under bildet.


Foto: Livia og Asbjørn har kontroll på kompass-lesning. – Hvis vi trenger hjelp, så spør vi hverandre, forteller Livia. 

Orientering i nærområdet
Jenter og gutter, nybegynnere og erfarne løpere er samlet under taket.

– Orientering er verdens kjekkeste sport! Det er sosialt, man får være ute i naturen og det er god trening, forklarer treneren, Torhild Eide Torgersen, smilende.


– Vi skulle egentlig trene inne i Vikinghallen nå på vinterhalvåret, men når covid-19 gjorde at hallen stengte, la vi treningen til Nygårdshøyden. Utover våren håper vi å kunne dra til ulike steder hvor det er skogsløyper, og få deltatt i ulike konkurranser og løp, men enn så lenge så bruker vi nærområdet vårt.

– Orientering er verdens kjekkeste sport! 

Orienteringsgruppen er en del av TIF Viking, og for å kunne delta på løpene som er mellom påske og høstferiene, må barna melde seg inn i klubben.

Nord peker alltid samme vei
Det er ikke noe å si på humøret til gruppen, og tre av barna er med for første gang.

– I dag skal vi starte med en øvelse hvor man skal øve seg på å holde kartet samme vei, forklarer Torhild, og på spørsmål om hvorfor det er viktig, skyter det en haug med hender i været:


– Fordi nord peker alltid samme vei, forklarer Ole, som er en dreven o-løper. Han og søsknene Harald og Sigrid har gått på orientering siden det startet i høst.


Henrikke (10) og Sigrid (11) har også begge gått på orientering siden det startet. På spørsmål om hva de liker svarer Henrikke: – Både at vi har konkurranser og løp, men og at vi er ute i naturen.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: O-løp trener Torhild Eide Torgersen har startet orienteringsgruppe og har plass til flere. Orientering i vintermørket gjør det ekstra spennende for tre unge o-løperne.

– Da løper vi ofte sammen, og det er ekstra gøy, legger Sigrid til. – Før var vi inne i hallen, men jeg liker bedre når vi er ute her. Det er veldig nært der vi bor.


– Det er ikke så vanskelig som det ser ut som, forklarer Henrikke. – Når vi er på løp er det hjelperåder og sånn som viser hvor løypen er, og siden det er mange som løper er det enkelt å se hvilken vei man skal.


På spørsmål om dette er noe som andre barn bør prøve, er svaret et rungende «JA!» fra jentene før de løper tilbake til oppvarmingen.


Å finne den tryggeste løypen
Aksel og Anna er begge nybegynnere.

– Det er ikke helt riktig, Anna har prøvd fordi hun var med Levi sist uke, retter Aksel.


– Men jeg har ikke prøvd før. Og jeg hadde lyst å prøve fordi Anna sa det var gøy, også har jeg flere venner som går her, fortsetter Aksel mens Anna nikker bekreftende.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Anna er nybegynner og Torhild tar seg god tid til å vise dagens orienteringsløype. 

Dagens siste nybegynner er Nora. Lillebror Felix har allerede gått en stund, og i dag ville Nora også prøve.


– Jeg hadde lyst å prøve noe nytt, og det ser veldig gøy ut. Jeg har ikke prøvd å bruke kompass og kart før, men jeg tror det skal gå fint, sier hun optimistisk.


– Nå skal vi bevege oss FORSIKTIG mot Nygårdsparken, sier Torhild til gruppen. – Og grunnen til at jeg sier forsiktig er at det er glatt, og at en o-løper alltid tenker ut den tryggeste løypen. Det er det vi skal øve på i dag, at når dere står på posten og skal finne den neste, så skal dere tenke ut den beste og tryggeste løypen. Dette er viktig når vi skal begynne å trene ute i skogen. Rett løypevalg er noe av det viktigste vi skal lære oss og kan bety mange minutters forskjell.


– Jeg kan gå med de nye, roper Ole, og viser både Aksel og Nora litt kompassbruk.


Gruppen går, hopper og danser på rekke over høyden med stø kurs mot Nygårdsparken.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Aksel, Nora og Ole er klar for å finne sløyfer i byens gater. Nora er med for første gang på orientering. 

Orientering i «Mesternes mester»
Livia er en av de som har med eget kompass, og bruker veien bort til å vise og fortelle hvordan det virker:

– Kompass er ikke så vanskelig å lære seg, og hvis vi trenger hjelp så spør vi bare hverandre.


Asbjørn som går ved siden av skyter inn at det faktisk er en o-løper med i NRK-serien «Mesternes mester» i år. Dette er det flere av barna som har fått med seg, og det er ingen tvil om at det har gitt god reklame til sporten.


– Jeg gleder meg til løpene begynner, for da kan jeg få pokal! utbryter Felix på veien.


Fremme i parken finner Torhild frem kart, kompass og hodelykter. Ivrige o-løpere deler seg opp i grupper og er straks i gang med å finne de første postene. Det diskuteres høylytt hvilke sløyfer som er den beste.


Anna har lyst å prøve seg på egenhånd, og vil gå første sløyfe alene. Heldigvis er det en pappa med som kan gå litt i bakgrunnen for å svare på spørsmål. Med hodelykt på, leser hun kart og kompass som om det er det mest naturlige i verden.


En sport for hele familien
Rundt i parken dukker det nå opp lys fra hodelykter som beveger seg på kryss og tvers.

– Orientering er en sport som kan gjøres av alle uavhengig av alder. Det er virkelig en sport for hele familien, sier Torhild som er en erfaren o-løper. Hun løper med både far, bror og egne barn. Og entusiasmen hennes smitter både på barna og Barn i Byen-fotografen som begynner å vurdere om ikke dette er en sport for henne.


– Vi startet denne avdelingen av Viking i høst, forklarer Torhild, så vi har bare fått med litt av løpssesongen, også ha vi trent. Så det blir kjekt når våren kommer og vi kan dra til Os, Fana, Askøy og Fløyen. Det er litt ulikt hvor løpene er, men det er da man får den skikkelige løpsopplevelsen. Flere av klubbene i Bergen har orientering for barn, så vi håper jo det er mange som blir med på konkurransene.


Levi dukker opp, og sier seg ferdig etter en av to sløyfer.


– Vis meg hvordan du ville gått den andre sløyfen her på kartet, sier Torhild. De to blir sittende med kartet å lese sammen. Selv om området er godt kjent, krever det en del fin-tenking.


– Der er det en mur, så der må du finne en annen vei, sier Torhild. Og etter en stund er de to enige om en løype.

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Livia lyser opp kartet, mens Asbjørn er kartleser. O-løp på vinterstid krever lommelykt-syn.

Bom for deg og Bom for meg
Felix og Harald kommer etter hvert løpende. De har løpt full fart begge sløyfene og har spurtet i mål. Etter hvert kommer det flere barn til møtestedet, og dagens siste aktivitet kan ta i gang.

– Da er det bomgjemsel! Jeg kan stå, og jeg begynner å telle nå! roper Torhild, og lukker øynene. Vips, så er 11 o-løpere borte i den mørke parken, og kvalte fnis høres bak trær og busker.


Jeg spør om det går an å få en prøvetime for barn som har lyst til å prøve seg på orientering.


– Selvfølgelig! Vi vil gjerne ha med flere. Orientering er verdens beste idrett! Du får trent både hjernen og kroppen, OG du får være ute i naturen!FAKTA:

Medlemskap i TIF Viking koster kr. 500 per halvår. Ved siden av dette er det 550 for en emit brikke og kompass. Denne trengs for å løpe løpene. Orienteringsgruppen til TIF trener hver tirsdag klokken 18 til 19. Det er lurt å ha en hodelykt og en refleksvest i vinterhalvåret. Har du lyst til å prøve orientering, så ta kontakt på tifviking@tifviking.no

Koronavennlig familieidrett
En avstandsvennlig alternativ i perioder med mye smitte er turorienteringen. Her kan du alene eller sammen med familien, fritt velge kart med et antall poster – etter egen dagsform, eget tempo, vær og motivasjon. Det er gratis å registrere seg og du finner gratis kart med poster og turer tilpasset ulike nivå.

Se: www.turorientering.no


Andre klubber med orientering for barn/familier i Bergensområdet:

• Varegg
• Fana IL
• Askøy O-lag
• Bergen Turnforening
• Gneist


Bli med på by-orienteriing

TIF Viking arrangerer, i samarbeid med Etat for idrett orientering for hele familien.
Møt opp ved Torgalmenningen ved Sjøfartsmonumentet og få utlevert kart. Gå løypen i eget tempo, noter løsningen underveis og send inn svaret når du er ferdig. Du er da med i trekningen av diverse premier som familiebilletter til bydelsbadene. Dette er en aktivitet som passer for hele familien.
Dato og tidspunkt:
Lørdag 27. februar og lørdag 6.mars utlevering av kart fra klokken 12 til 16.
Det er påmelding til arrangementet i tilfelle behov for smittesporing: www.deltager.no/BK/participant/arrangement.aspx


Foto: Levi på byorientering med TIF Viking. Møt opp 6. mars på Torgalmenningen for å få bykart. 

Andre Artikler