Lekeplass_Laksevåg_03.jpg
12. mars 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 90/2021

Den levende byen = møteplass for barn og voksne

Når en møteplass er så mye mer enn en humpedisse og sandkasse.

Tekst: Nhu Diep Foto: Tove K. Breistein

Mange har nok lagt merke til de midlertidige lekeplassene som poppet opp i Bergen sentrum på tampen av fjoråret. Var dere blant dem som trikset syklene bortover rullebanen i Marken før den rullet videre til Åsane? Eller balanserte dere kanskje galant (eller ugalant) på plankene og kastet fargerike bocciakuler og blanke perler i den fine bocciabanen i Byparken? Hva ble det, – tårn, borg eller vollgrav i sandbassenget ved Lysverket?

Pop up-lekeplasser
For å finne den perfekte oppskriften til en sentral og levende lekeplass, satte Barnas Byrom som er en del av Bymiljøetaten, opp flere testprosjekter i form av midlertidige lekeplasser. På den måten skal de finne ut hvor, når og hvordan en stor lekeplass i Bergen sentrum kan etableres. I tillegg til pop-up lekeplasser har også Barnas Byrom vært travel med å oppgradere, samt utvide eksisterende lekeplasser.
Jeg vil vite mer om denne satsingen, og drar til Damsgård lekeplass i Laksevåg for å se på pågående arbeid og møte menneskene bak byggeprosjektet.

Saken fortsetter under bildet. 


Alexandra Altermark fra Barnas Byrom, Katrine Myklestad og Kari Monstad fra Norconsult og Mats Fromreide fra Boasson AS tester ut «maneten».


En lekeplass – et landskapsrom med masse muligheter
Solen skinner, kulden biter og alt rundt er dekket med et hvitt vinterteppe. Også lekeparken rett foran meg. Bortsett fra de neonkledde mennene i hjelm som graver, bygger, flytter og dytter, og et høyt oransje lekeapparat midt på lekeplassen, er det lite som minner om en aktiv lekeplass. Men jeg har sett plantegningene, og vet at det kommer til å bli kjempefint!

Bak lekeplassen, på toppen av trappen, ruver majestetiske Damsgård hovedgård under en klar himmel. En hund løper gjennom gårdsplassen. En mann løper etter. Jeg vender blikket nedover og forbi lekeplassen igjen, og ser sjøkanten funkle i Kirkebukten på den andre siden. Mellom gården og sjøen er en svær akebakke som rask fylles opp av barn og ungdommer. Her går det unna! Også en ballbane skimtes på høyre side. Dette er faktisk et raust og fint område med masse boltreplass som byr på mange muligheter for folk i alle aldre. Damsgårdprosjektet er nødt til å bli en suksess.

Det skal være enkelt å slenge seg ned, selv om du ikke kjenner de som allerede sitter der.

Barnas Byrom
Prosjektleder for Barnas Byrom, Alexandra Altermark, og landskapsarkitektene Katrine Myklestad og Kari Monstad fra Norconsult har alle tatt på seg vernehjelm, og sammen med en av arbeidskarene fra Boasson AS, prøver de ut klatrestativet. Det går faktisk helt fint å være fire voksne i et klatrestativ. I hvert fall én oppi og tre under.

Barnas Byrom skal gjøre våre bystrøk attraktive for barn og unge og utvikler nye uterom for barn og unge.


– I disse dager nærmer vi oss slutten på bygging av Solheim nærmiljøanlegg, Løvstakklien, Lien og denne som vi nå står på, Damsgård lekeplass, forteller Alexandra Altermark. Til våren vil alle lekeplassene være klare til å ta i bruk.


Den glade leken i rokokkostil
Da Barnas Byrom begynte å lage planer for flere lekeplasser samtidig, var målsettingen å gi hvert av stedene en egenart, en forankring til stedet. Dette ble videreformidlet som en del av oppgaven til landskapsarkitektene.

På Damsgård lekeplass var det forbindelsen til lyststedet Damsgård hovedgård fra 1700-tallet som ble vektlagt. «Lyststedet» har vært med på å styre fargevalg og noen av aktivitetselementene som er lagt inn i planen, som ulike typer karuseller, huskestativer og rutsjebane som skal gi en følelse av «den glade leken». Midt på lekeplassen står et høyt tårn som man kan klatre oppi.


– Da vi valgte det, tenkte vi mest på en glassmanet med forankring til sjøen, som en del av Damsgård. Men etter hvert slo det også inn som krinoline, spilene under skjørtet, forklarer Kari Monstad og former et skjørt med hendene.


– Vi har også et annet lekeelement som vi dro inn fra et maleri som også var i rokokkostil. Husken skulle gi den lette og lekfulle følelsen av å huske i et tre. Det skal plantes trær inntil dissen for å gi bilde av en slengdisse som henger i et tre, inspirert av maleriet «The Happy Accidents of The Swing» fra samme tid som oppføringen av Damsgård hovedgård.


Belysning som skaper liv og trygghet, er viktig – i tillegg til vegetasjon. Rundt lekeplassen blir det plantet frukttrær som epletrær og bærbusker. En gjengang i alle prosjektene er å ha fokus på nyttige og spiselige planter. Folk kan komme og forsyne seg.



Plantegninger: Landskapssnitt og utomhusplan. Norconsult as.

Et møtested for folk i alle aldre, i alle årstider

– Når arbeidene er ferdige vil uterommet også ha flere sambrukselementer, som fellesgrill, beplantning, amfi, opphold- og spisesoner, forklarer Alexandra.
Akebakken på Damsgård har vært et viktig moment å bygge videre på. Her samles mange naboer, foreldre som følger sine barn, og foreldre som også aker. På ønskelisten deres var et møtested med oppholdssoner der de kan sette seg ned.

Resultatet blir et lite fugleberg, et amfi med sitteflater i tre. Det skal være enkelt å slenge seg ned, selv om du ikke kjenner de som allerede sitter der. «Et møtested for folk i alle aldre», er også vektlagt i planen. Det skal etableres et langbord med benker som man kan sitte sammen rundt, et bord der man kan spise og feire bursdag.


Fokus på universell utforming og miljø
Elementer som finnes i lekeplassen som karusellen, er rullestoltilpasset. Rutsjen er bred nok dersom en voksen vil sette seg med barnet sitt om barnet ikke kan gå selv. Alle barn kan leke sammen i de samme apparatene, uavhengig av funksjonsevne. Det er trinnfri adkomst inn på plassen med videre tilgang til alle apparatene og det er forserbart hele veien rundt.

– I tillegg til elementene som er satt inn, skapes det en aktivitet i form av plasseringen, med at man får en løype rundt til løping eller sykling. Og med det klarer vi også å skape taktile forskjeller som er viktig for synshemmede. Man får et skifte i dekkebelegg, asfalt og gummi, så man kan orientere seg dersom man er svaksynt eller blind, forklarer Alexandra.


– Samtidig reduserer vi bruk av syntetisk fallunderlag som gummi. Vi ønsker å være en plastfri kommune med fokus på minst mulig mikroplast, og det har vi prøvd å gjøre i alle anleggene.


Også ungdommen er med
– Man kan dessverre ikke treffe alle med alt. Men vi har tro på at det store elementet (maneten) blir et fint sted å henge for større ungdommer.
Lekeplassen ligger i nærheten av idrettsplassen med fotballplass og basketballbane. I Kirkebukten, på nedsiden av lekeplassen er det tilrettelagt med mer plass, med klatrestativ og bordtennisbord som inviterer til mer aktiv lek.

– Vi prøver å se nye anlegg i sammenheng med hva som finnes i området, hva skal vi supplere med slik at besøkende får et bredest mulig aktivitetstilbud, sier Alexandra.


Ære være ærlige bergensere
—Under åpningen legger vi ut sandleker i sandkassen – på samme måte som ble gjort på Lysverket. Det ønsker vi å gjøre i alle våre prosjekter. Det synes vi er en fin måte å overlevere et prosjekt på – da er bordet dekket! Vi har lært mye av testprosjektene som vi hadde i byen tidligere. De fortalte oss at bergensere stort sett er ærlige mennesker, røper Alexandra:

– Det ble overraskende mye mindre svinn enn fryktet. Alle klinkekulene forsvant, så de måtte vi fylle på to ganger. Kanskje vi må sette i gang en skattejakt happening når våren kommer? For å redusere plastbruken valgte vi en dyrere løsning, metallbøtter i stedet for i plast. Vi var bekymret for at folk skulle stjele dem, men det gikk overraskende bra.


– Vi håper at vi med disse prosjektene kan vise hvilke kvaliteter vi kan oppnå i våre felles uterom, og det tror jeg publikummet vårt både fortjener og etter hvert forventer. Det er ikke bare en grusbane med en humpedisse på, som vi skal bygge byen rundt, sier Alexandra Altermark.



5 på gaten:


1: Hva liker du aller best med byen din?
2: Har du en favorittuteplass som du vil dele med andre barn?
3: Hvis du kunne bestemme over din egen lekepark, hvordan ser den ut og hva inneholder den?

Olivia Søvik Litleskare (9)
Jeg synes Bergen er så fin! Jeg liker veldig godt Stemmemyren fordi jeg også trener fotball der, og det er gøy! Jeg har ingen favorittplass, men hvis jeg kunne bestemme, så hadde jeg hatt disser, rutsjebane og klatrestativ på lekeparken min. Og en trampoline i bakken.


Ellinor Dancke Molvik (11)
Jeg liker museer, levende dyr, Akvariet og Klatreparken i Nygårdsparken. Jeg har vært på et sted der de har klatrestativ med sånne rom som man kan klatre inn og ut og oppover. Sånn lekepark vil jeg ha! Da vil jeg ikke ha altfor vanlige apparater, men nye opplevelser, som en hinderløype med forskjellige vanskelighetsgrader.


Ragnhild Dancke Molvik (8)
Jægermyren liker jeg veldig godt. Der har de fontener som spruter vann om sommeren! Og Gamle Bergen, der er det gøy å være. Jeg hadde hatt lekepark nærmere byen så alle kan bruke.
(En akebakke! Det er det vi vil ha!, roper pappa fra siden)


Alexander Do (8)
Det beste med Bergen er Brannlaget! Jeg liker best «Demmen» i Svartediket. Der har de trampoline, skatebane,
basketballbane og fotballbane. Min lekepark har to veier inn, og der skal det være fotballbane, skatebane, basketballbane og trampoline.


Nicolai Schilbred (8)
Det beste med byen er fotballgleden blant barn! Jeg liker å være i hagen vår og «Demmen». Også liker jeg Haukeland skole, for der har de fått ny fotballbane. Min lekepark har gress, blomster, dissestativer og fotballmål, og jeg hadde plassert den på Fløyen. Der mangler de fotballbane!



FAKTA:

I samarbeid med Fana Sparebank tar Barn i Byen for seg FNs bærekraftsmål sett med barnas øyne. Hva betyr bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? Hva kan vi gjøre for å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid?

FNs Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn: Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige.

Barnas Byrom er en programpakke for tiltak som skal gjøre sentrale bystrøk attraktive for barn og barnefamilier. Barnas Byrom omfatter blant annet utvikling av lekeplasser/temaparker i sentrum og bydelene. I disse dager nærmer det seg slutten på bygging av Solheim nærmiljøanlegg, Løvstakklien, Lien og Damsgård lekeplass – alle i Årstad bydel.

Andre Artikler