DNT_lek i tre(1).jpg
18. februar 2021 Publisert første gang i Barn i Byen nr. 90/2021

10 tips til et rikt uteliv

Kakefest i et tre, fødselsdag i skogen eller fotosafari?

Tekst og foto: Hild Fjermestad Aase

Vi har nå en tid vært mer hjemme enn noensinne, og det gir desto større grunn til å komme seg ut når muligheten er der. Hvorfor sitte inne når naturen byr på så mye kjekt som vi kan gjøre ute? Her får dere 10 tips til utendørsaktiviteter som de fleste kan finne på i sitt nærmiljø.

1. SOVE UTE 

Hva med å sove utendørs i hengekøye, lavvo, tre-telt, en tarp eller under åpen himmel? Det kan være slitsomt med små barn, men det er absolutt verdt det! Og når de først sovner så sover de som regel godt. I år er programmet til Barnas Turlag fullt av fine teltturer.


Kle deg godt og chill i hengekøye.

2. FOTOSAFARI 

Barn elsker å ta bilder! Gi et kamera til barna med oppgave om å finne tall eller bokstaver i naturen. Eller bare finne fine naturelementer. Det er fascinerende hva barna ser, de finner motiver som du sannsynligvis aldri hadde tenkt på selv. Sett gjerne flere bilder sammen i en collage og det blir et kunstverk.

3. DRA PÅ EVENTYRTUR

Eventyr finner du ofte rett utenfor døren din bare du ser godt etter. Har du sett trollet på fjellet der du bor? Eller de små skogsnissene som bor i fjellsprekker og stubber? Ta deg en tur ut og se etter trær, mosegrodde steiner og mørke myrer som skjuler små hemmeligheter. Få eventyrstemning og skriv et eventyr sammen med barna. Bruk fantasien og grav frem egne barndomsminner. Du kan gjerne lage en bok av det og få barna til å stå for illustrasjonene. Det gir best resultat i skumringen og aller best når det er litt tåke. Skimter du noe der nede i dypet?


Ta på kortreist eventyrjakt

4. SPIS KAKE I ET TRE

Hvorfor er det slik at man bare skal unne seg noe godt i helgene? I disse tider er det ekstra viktig å skape gode minner sammen med barna. Lag en kake kvelden før og spis kaken oppe i et tre. Det kommer de alltid til å huske!


Hvorfor ikke? Inviter til kakefest i toppen av et tre. 

5. BURSDAGSFEIRING I SKOGEN

Er du heldig har du bursdag nå i denne mørke tiden. Det er spennende med bursdagsfeiring i skogen! Ta med hengekøyer, sitteunderlag og fyr opp et bål. Heng gjerne opp litt lyslenker om du har og skap ekstra fin stemning. Har du tilgang på en prosjektor kan du henge opp laken i skogen og kjøre film. Husk popkorn!

6. VÆR EN SUEPERHELT PÅ TUR

Alle barn er superhelter. Ta på deg en superhelt-drakt eller lag deg en kappe av noe du har hjemme – og få superkrefter til å gå en lengre fjelltur. Jeg lover at det går fort da superheltene nærmest flyr oppover i terrenget. Pass på så det ikke går like fort ned igjen!

Ta på en superheltdrakt og få superkrefter til motbakkene.

7. SPISE FROKOST UTE

Det er jo alltid en slager å ta middagen ute, men hva med å ta frokosten ute i stedet, eventuelt i tillegg? Hoppe rett i kjeledressen med pysjen på? Ikke styr med avanserte menyer, det er mer enn godt nok med brødskiver og pålegg og gjerne litt kakao med krem. Det er alltid spennende for barn å bryte rutiner, dette skaper gode minner uansett!

8. VINTERBAD

Hva med å ta et forfriskende bad i sjøen en vinterdag med hele familien? Vannet er ekstra klart og fint nå i denne kalde tiden. Det anbefales å sjekke ut en av Bergen og Omland Friluftsråd sine mange og flotte badeplasser. Kombinere det med et godt bål og et varmt måltid. Husk badesko, morgenkåpe og varm kakao! Til høsten inviterer Barnas Turlag deg med på friske utebad. Tør du?

9. PLANLEGG EN EGEN FRITIDSKLUBB 

Er dere mye ute sammen med barna og liker varierte aktiviteter i all slags vestlandsvær? Kanskje du og naboene vil gjøre mer av dette nå når vi må være mer utendørs? Det er en fin tid til å planlegge å starte opp en egen Turboklubb, en egen fritidsklub, med fokus på enkelt og naturvennlig friluftsliv. Turlaget vil hjelpe dere med oppstart. Ta kontakt om du er nysgjerrig på Turboklubbene.


Nyt lørdagssnopet til naturlydene

10. LØRDAGSGODT MED DYRELYDER

Har du prøvd å gå i skogen om kvelden mens det er helt stille? Ta med lørdagsgodt og barna og dra til skogs. Mens de er opptatt av å spise godteri fra hengekøya slår dere av hodelykter og lytter. Vi hører ofte kattugla her, flaggermus og ... KNAK! Kanskje det var et troll?

God tur, og ha det gøy sammen med gjengen din ute!


FAKTA:

Nysgjerrig på mer moro ute?

Barnas Turlag har turer og aktiviteter for barn fra 0–12 år. De arrangerer både turer i nærmiljøet og høyere til fjells. Et medlemskap i Barnas Turlag koster 140,- for hele 2021. Sjekk ut tilbudet på bergenoghordalandturlag.no og følg med på Facebook og Instagram.

Turboklubbene
Fritidsklubber for barn i nærmiljøet (med fokus på friluftsliv). Bergen og Hordaland Turlag har 12 Turboklubber. Alle aktivitetene er gratis og driftes av foreldre/frivillige. Det er plass til mange flere klubber, hva med å lage en Turboklubb i ditt nærmiljø?

Andre Artikler