Hva kan du gjøre for at andre skal ha det bra?
Tekst: Mari-Kristine Morberg
I Norge har alle barn og unge rett til å ha det trygt og godt i barnehagen og på skolen. Det står i loven. Det betyr at alle som jobber i barnehagene og skolene har en viktig jobb, for de må jo passe på at barna har det bra. Men barn og unge har også et nabolag, en fritidsaktivitet, et idrettslag og et digitalt liv. Derfor er det en kjempejobb å passe på at barn og unge har det trygt og godt, uansett hvor de er!
Det er en jobb som ingen kan klare alene, så vi må gjøre denne jobben sammen. Politikere, rektorer, sjefer, voksne som jobber i barnehagene og skolene, voksne som jobber med barn og unge på fritiden og alle foreldrene må gjøre jobben. Og det må også dere som er barn og ungdom.
«Tenk gjennom hva som er gode måter for deg å stoppe baksnakking! Kan du si noe hyggelig om personen?»
Du vet hva som er viktig for at du skal ha det bra, men hva trenger de som er rundt deg? Mye av det som du trenger og liker, er sikkert også viktig for andre!
Her har jeg samlet noen hverdagstips om hva du og jeg og vi alle kan gjøre for at mennesker rundt oss skal ha det bra!
7 tips i hverdagen:
1: Si hei og smil til alle på skolen! Det er kjempeviktig for alle mennesker å bli sett!
2: Hvis noen kommer bort til deg, så vis at du har sett dem. Lag plass i ringen og forklar hva dere snakker om eller hva dere leker eller spiller! Da føler de seg inkludert!
3: Kan du spørre om noen som du ikke er så mye sammen med til vanlig, vil være med og sitte sammen med dere eller spille med deg og vennene dine? Dette er ekstra viktig hvis du ser at de er mye alene.
4: Husk at ikke alle er like og at det er bra! Vi mennesker er forskjellige, selv om du synes at noe er morsomt eller ikke så farlig, så kan det hende at jeg synes det samme er kjempedumt. Og det er greit!
5: Hvis du er veldig uenig med noen, ja, så uenig at du nesten blir sint – tenk at du kan lære noe! Er det noe han eller hun ser som du ikke har tenkt på? Hva er de gode tingene med det? Det er ikke sikkert dere blir enige, men kanskje har du lært noe viktig eller lurt?
6: Tenk gjennom hva som er gode måter for deg å stoppe baksnakking! Kan du si noe hyggelig om personen? Eller kanskje du kan å begynne å snakke om noe annet?
7: Øv på alle tipsene! Øv på å si hei, øv på å invitere med og øv på å forsøke å stoppe baksnakking. Det er ikke lett, men det blir faktisk lettere for hver gang du gjør det! Kanskje kan du få med deg vennene dine også, så blir dere flere og da er det enda lettere!
Hva er dine beste tips?
PS! Disse syv tipsene passer også for voksne.
Foto: Mari-Kristine Morberg er mobbeombudet i Hordaland, og skriver fast for Barn i Byen.
Fakta:
Mobbeombudet i Hordaland har nå sin egen spalte i Barn i Byen hvor hun skriver direkte til barna. Dette er den andre spalten i en serie om barn, mobbing og miljø. Den første stod på trykk i Barn i Byen nr. 80/2018.
Mari-Kristine Morberg er Hordalands første mobbeombud. Hun er mobbeombud for alle som går i barnehage og på skolen. Alle kan ta kontakt med mobbeombudet.
Har du spørsmål om barnehage eller skolemiljøet, lurer du på hva slags rettigheter du har eller er usikker på hvordan du kan gå frem for å få hjelp? Ta kontakt!
SMS/mobil: 404 01 557.
Epost: mobbeombod@hfk.no
www.facebook.com/mobbeombodet
Snapchat: mobbeombod
Nyttige sider:
www.hordaland.no/mobbeombod
www.nullmobbing.no
www.fylkesmannen.no/hord