01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 76/2018

Verdens kuleste gjeng

Verdens kuleste gjeng kaller de seg, og er like kule som brunost.

Boktips av: Randi Berge Wandrup

Maja Lunde har i løpet av de to siste årene etablert seg som en av Norges mest populære romanforfattere. Hun slo igjennom med «Bienes historie» i 2015 og fulgte opp med «Blå» i fjor. Før hun traff planken med «Bienes historie», jobbet Maja Lunde som manusforfatter for «Barnas Supershow» på NRK Super. Hun skrev også en bok med utgangspunkt i supershowet, en barnebok og en ungdomsroman, før hun i 2015 kom med den første boka i serien «Verdens kuleste gjeng». Det må ha gitt mersmak, for på kort tid har hun utgitt fem bøker i serien, pluss en bok med «tegnetriks».

Min åtteåring har lest den første boken og er storfornøyd. 

Kule som brunost
I bøkene møter vi en liten gjeng på fire skolebarn. Hun som forteller, er så flau over det teite navnet sitt at hun knapt vil fortelle det. Men hun heter altså Bjørg. Den som tar initiativet til at de skal kalle seg «verdens kuleste gjeng», er Helena. I tillegg er Alfred og Ivan med i gjengen. 

«Vi er ofte i Helenas garasje etter skoletid. Alfred, Ivan, Helena og jeg: Verdens kuleste gjeng! Det er Helena som kaller oss det. Hun vil så gjerne at vi skal være kulest i verden. Det er på en måte livsmålet hennes. Hun har ikke akkurat nådd det målet ennå. Vi er nemlig omtrent like kule som brunost».

Den som derimot er den «aller kuleste i klassen», er Cornelia. «Hun vinner nemlig alltid. Hun er best i alt. Best på skolen: Flinkest i sport. Den aller, aller peneste. Det er fryktelig irriterende.» 

Barnedagbøker
I den nyeste boken i serien, «Tullball», står et skoleball i sentrum for begivenhetene. Dessuten dukker to nye elever opp i klassen, tvillingene Trym og Trine, som viser seg å være ganske «gærne» typer. «Og modige.Og sinnssyke. Og kule.» De har også noen fargerike og annerledes foreldre.

Dagboka er en effektiv litterær form med rike tradisjoner, som en variant av memoarlitteraturen. I vår tid er sjangeren gjenopplivet i diverse barne- og ungdomsbokserier, som Jeff Kinneys «En pingles dagbok» og Rachel Renée Russells «Dustedagboka». Humor og selvironi er disse serienes styrke. «Verdens kuleste gjeng» slutter seg til sjangeren.

Muntlig og ledig
Min åtteåring har lest den første boken og er storfornøyd. Hun synes den er morsom, og at figurene er spennende fordi de har hver sin stil. Hun gleder seg til å fortsette på serien.

De naivistiske, enkle strektegningene til Hanne Sigbjørnsen kler dette opplegget som hånd i hanske. Historiene drives fram av et muntlig, medrivende språk, ispedd treffende dialoger. Hver av bøkene har en hovedhandling, samtidig som de godt utformede personene stadig utvikler seg. I «Tullball» forløses for eksempel følelser som har ligget i kim i de tidligere fortellingene. Jeg sier ikke mer.

Les selv!

«Verdens kuleste gjeng – Tullball» (2017)
Maja Lunde og Tegnehanne (illustrasjoner)
Kagge Forlag 
Kr. 249,- 
Gratis til utlån på biblioteket 

Andre Artikler