På skøyter i regnbyen
Tekst & foto: Tove K. Breistein
Det skraper i nypolerte skøyter mot speilblank is på Bergens eneste utendørs kunstisbane. Temperaturmåleren viser minusgrader og det er en sjelden stjerneklar himmel over den flombelyste skøytebanen.
Naturstridig?
Det vrimler av foreldre, trenere, leende barn vaklende på hockeyskøyter og heltente ungdom i røde trikotdrakter på klappskøyter. Merittlistene til norsk skøytesport den siste tiden viser at en supertrio fra Fana IL dominerer topp-plasseringene. Men med hundrevis av regndager i året er det ikke litt naturstridig at noen av verdens beste skøyteløpere kommer fra Bergen?
– Ikke egentlig, sier trener Sigbjørn Rabbe. Han står på oppløpssiden av skøytebanen, hvor de yngste øver seg på å skøyte slalåm mellom oransje kjegler.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: En god blanding av både gutter og jenter skaper et godt miljø på Slåtthaug kunstisbane.
– I motsetning til nederlenderne og andre store skøytenasjoner, trener vi i et landskap som gir oss fordeler som de ikke har, som bratte motbakkeløp, sier han.
Mot ny storhetstid på isen
En gang var Norge verdens ledende skøytenasjon, men det har ikke vært mange triumfer siden Johann Olav Koss tok tre gull på hjemmebane under OL på Lillehammer i 1994. Nå står plutselig Norge igjen ovenfor en ny storhetstid på isen med tre gullkandidater i det kommende OL i Pyeongchang. Men det kan ikke bare være alle motbakkene som har ført til at fanatrioen; Sverre Lunde Pedersen, Håvard Holmefjord Lorentzen og Sindre Henriksen (alle 25 år), har etablert seg i verdenstoppen.
– Det er en god blanding av både jenter og gutter, bredde og elite som skaper et godt miljø og treningskultur her, skyter Jannecke Monsen inn. Moren til OL-håpet Sindre Henriksen har lang fartstid på Slåtthaug kunstisbane. Etter å ha fulgt sønnen i årevis gjennom beinhard trening, hjelper hun nå til på skøyteskolen og rekruttgruppen.
– Vi er jo en gjeng foreldre som har gått her i alle år. Selv om Sindre nå er voksen, er det stadig bruk for meg, sier Jannecke mens hun passer på at barna skøyter seg helskinnet gjennom slalåm-løypen.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: På skøyteskolen er det også rom for lek.
Sesongtrening må til
– Jeg falt tre ganger, en gang på rompen og to ganger på magen, roper Oda (6) mens hun holder seg til hodet.
På skøyteskolen lærer de grunnleggende teknikk, men det skal også være rom for lek med gode venner. Jeg er omringet av pratsomme unge skøyteløpere som gjerne vil dele av sin skøytekunnskap. Noen av barna har allerede stått på skøyter i mange år, og de er ikke tvil om hva som må til for å bli en god skøyteløper.
– Trening! sier Julian (6).
– Det er jo en sesongidrett. Når vinteren nærmer seg er vi stadig her borte og sjekker om isen har lagt seg. I mellomtiden trener vi med sykling, styrke, løping og annen variasjonsidrett for å trene ulike bevegelsesmønstre, forklarer Jannecke. I november startet endelig utendørstreningen opp igjen på kunstisbanen.
De store idolene
– Det gøyeste jeg vet er når jeg får skikkelig fart på skøytene og suser bortover isen, sier Julian entusiastisk og legger til at det ikke er vanskelig å finne balansen på skøyter.
– Du må bare passe på at ikke skøytene glir ut mot siden, og at du holder balansen på midten, forklarer han.
– Jeg forstuet ankelen en gang, skyter Leyla (10) inn. Hun startet først med kunstløp.
– Men jeg syntes det var gøyere å skøyte om kapp, sier hun. Sammen med venninnen Elle (10) er hun med i rekruttgruppen. Jentene er ikke i tvil om hvem som er det største idolet:
– Hege Bøkko, svarer de i kor. I rekruttgruppen får barna prøve seg på klappskøyter, eller lengdeløpsskøyter, og mange opplever rask fremgang. Sverre (9) er overbevist om at han en dag blir like god som det store idolet Håvard Holmefjord Lorentzen, bare han trener nok.
Saken fortsetter under bildet.
Foto: Skøyte-slalåm. Oda prøver seg på skøyte-slalåm på skøyteskolen. Her lærer barna grunnleggende teknikk.
– Alle er forskjellige og her konkurrerer du mot din egen styrke, sier Jannecke og forteller om treningsturer og stevner.
– Å gå på skøyter er lavterskel og du trenger ikke dyrt utstyr for å bli med. Du får låne skøyter hvis du ikke har et par selv.
Foreldrene er også viktige
Treningsøkten nærmer seg slutten, og Jannecke sender barna ut på innerfeltet av banen. Straks kommer ungdommen ut på den 400 meter lange banen, og lyden av klikket fra et dusin klappskøyter vitner om at tempoet er satt betraktelig opp. I kjent fremoverbøyd stil skjærer de seg over den nypolerte isen. Bak fanatrioen venter flere sterke ungdommer, og rekrutteringen er god. I dag teller Fana skøyteklubb rundt 250 medlemmer i alle aldre.
– Det er hard konkurranse mot andre idretter, som fotball og håndball, blant de yngste, forklarer Sigbjørn. Like viktig for rekrutteringen er foreldre som har interesse for skøyter.
– Vi inkluderer alle, og passer på at foreldrene ikke blir stående på sidelinjen, men at de også er en del av miljøet, sier Sigbjørn.
På isbanen på Slåtthaug samles alle; fra barn vaklende på sine første skøytesteg og lovende ungdommer i Team Young til verdenseliten og tidligere profesjonelle løpere.
– Det gjør noe med en tolvåring når han treffer Håvard Holmefjord Lorentzen i garderoben. Det er jo noen verdier som ivaretas.
Fana IL sin skøyteskole:
7–10 år. 6 ganger fra 4. januar til 8. februar
Sted: Slåtthaug kunstisbane.
Påmelding: fana.skoyter@gmail.com (oppgi navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer).
Pris: Kr. 600 per kurs. Skøytegruppens rekruttgruppe har fortsatt ledige plasser for barn fra 8 til 14 år.
Treningstider for de ulike skøytegruppene:
Tirsdager:18–19. Torsdager:18–19.
Sted: Slåtthaug kunstisbane. Det er mulig å låne lengdeløpsskøyter. Foreldre er også velkommen til å delta på skøyteisen.
Skøytemuligheter i byen:
Slåtthaug isbane
Åpent for publikum mandag, onsdag og fredag 9–22, tirsdag og torsdag 9–15.30, lørdag 12–17 og søndag 12–20.
Pris: kr. 50/30. Familiebillett kr. 120.
Bergenshallen:
Åpent mandag, onsdag, torsdag og fredag 10–14, tirsdag 10–13 og søndag 12–15.30.
Inngang kr. 50/30,-
NB! Skøytesesongen 2018 avsluttes i april på Slåtthaug og Bergenshallen.
Iskanten:
Åpent mandag–fredag 10–16, lørdag 10–18 og søndag 12–18.
Inngang kr. 85/70,-
I tillegg islegger Bergen kommune Skansedammen, Stemmemyren og Varden tennisbane når forholdene ligger til rette for det.