01. juli 2020 Publisert første gang i Barn i Byen – Bergen nr. 76/2018

Få en superstart på dagen din

Synes du frokosten din er litt kjedelig? Her får tipsene som pimper opp dagen din.

Tekst: Ann Helen Lien  Foto: Ann Helen Lien og Margrethe Vikan Sæbø

Frokost er det første måltidet vi spiser etter at vi har stått opp. Etter en natts søvn trenger kroppen påfyll av energi før du går i barnehagen eller på skolen. Med en god frokost er du  klar. Og det beste av alt? Både grove vafler, smoothie og agurkslanger kan mette magen og gi energi til en ny dag! 

En god dag starter med frokost
På engelsk betyr frokost «breakfast». Hvis vi deler ordet i to, «break» og «fast», betyr det å bryte fasten. Om natten spiser vi vanligvis ikke, og vi kan derfor si at vi har en liten fastetid fra vi spiser kveldsmat til vi står opp neste morgen. 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Det kan være ganske gøy å spise frokost når den kan se sånn ut. 

Når kroppen sover er den på lavgir og kroppen vår arbeider tregere fordi vi ikke er i aktivitet. Når kroppen skal forberede seg på en ny dag må den ut av lavgiret. Enten du skal klatre til topps i lekestativet i barnehagen eller gruble på regnestykker på skolen, må kroppen ha påfyll av energi fra morgenen av. Det er viktig å spise noe som gjør at vi får en god start på dagen og holder magen mett i flere timer.  

Lager du grove vafler til kvelds, kan du spare en eller to i kjøleskapet til dagen etter, og voila – vafler til frokost!

Lei av brødskiver? Pimp opp frokosten! 
Vi har ikke alltid så god tid om morgenen, og velger derfor ofte frokost som tar kort tid å lage. Selv om vi velger noe som er kjapt og enkelt, trenger det ikke å være kjedelig! 

Grøt er godt for morgentrøtte barn og voksne, men kanskje du synes det tar for lang tid å lage om morgenen? Da kan du lage en kjøleskapsgrøt som lager seg selv mens du sover. Du trenger bare å ta grøten ut av kjøleskapet, ta på ønsket topping og spise deg mett og god. Har du smakt havregrøt med oppkuttet banan? Banan er den frukten vi spiser mest av i Norge, og passer perfekt som grøttopping! 

Saken fortsetter under bildet. 


Foto: Lag deg en smud start på dagen. 

Restefrokost kan også mette magen din. Lager du grove vafler til kvelds, kan du spare en eller to i kjøleskapet til dagen etter, og voila – vafler til frokost! Synes du likevel vaflene er best med en gang de kommer ut av vaffeljernet, er det et triks å putte de i brødristeren, da blir de superferske igjen. Grove vafler smaker godt med både gul og hvitost, grønnsaker eller moste bær. 

Smud-fokost
Hvis du vil ha en smud start på dagen, kan du lage deg en supersmoothie! Smoothien smaker best rett etter du har mikset den sammen, men du trenger likevel ikke å bruke lang tid på dette om morgenen. Du kan lage til alle ingrediensene du vil ha i smoothien om kvelden og sette det i kjøleskapet til dagen etter. Da er det bare å hive ingrediensene i blenderen og trykke på start. Og du? Hvis du bare vil ha smoothie til frokost, er det lurt å putte litt havregryn og frø i blenderen, så holder du deg mett lenger. 

La helgefrokosten bli et festmåltid! 
Frokost i hverdagen er ofte et kjapt måltid, før alle løper til barnehage, skole eller jobb. I helgene har vi fri og lengre tid på å lage en god frokost. Det er ganske gøy å leke seg med frokostbordet. Hva med å lage en slangeagurk? En veldig kul og spiselig dekorasjon på frokostbordet. Ferske, grønne bananpannekaker er også en hit. Lurer du på hvordan pannekakene blir grønne? Tilsett spinat i røren og kjør den jevn med stavmikser. 

 


Tips til foreldre

• Barna er ikke alltid sultne om morgenen. Derfor er det lurt å være litt kreativ slik at de får i seg alle nær­ingsstoffene de trenger. En kombinasjon av grove korn- og meieriprodukter, frukt og grønnsaker er bra. 
• Mange typer frokost kan lages til dagen i forveien slik at du unngår stressende morgener. 
• La barna være med i prosessen med å lage frokost, da er de ofte mer villig til å spise det! 
• Husk at barn, i likhet med voksne, skal ha fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag. Men barnas porsjon er ikke like stor som de voksnes. En porsjon er lik en håndfull, og porsjonen vokser i takt med at vi blir større. Et lite glass juice, to strimler paprika eller en håndfull sukkererter, er derfor lurt å ta som en del av frokostmåltidet. 
• La helgefrokosten bli et hyggelig fellesmåltid som barna gleder seg til.
• Barnas smaksløker er mer sensitive enn voksnes, og vi må derfor være tålmodige når barn sier at de ikke liker maten. La barna smake på maten, selv om de ikke vil spise. Å smake vil bidra til at barna vender seg til uvante smaker. Av og til må vi faktisk smake på noe opptil 15 ganger før vi liker det! 


Om Smaksverkstedet 
Smaksverkstedet sprer matglede og matkompetanse gjennom et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge. Her fokuseres på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker.Med Smaksverkstedet formidles et folkelig syn på helse og Smaksverkstedet brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. Deres mål er å skape interesse for næringsrik mat, og girrom for kreativitet og mestring slik at man kan ta gode og bærekraftige matvalg – for en matglad fremtid.
Les mer på www.smaksverkstedet.no

 

Andre Artikler